Alles wat u moet weten over Hielspoor: wat is het, oorzaak, symptomen, huisarts, behandeling, operatie en oefeningen

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Steeds meer mensen krijgen last van hielspoor. Het gaat om pijnklachten op de plek waar de voetzoolpees is vastgehecht aan het hielbeen. Dit is een dikke en brede band van stug weefsel die onder uw voet loopt en is vastgehecht aan uw hielbot. Er ontstaat bij hielspoor een scherpe pijn onder uw voet bij de hiel als u er op loopt. De pijnklachten nemen in de meeste gevallen binnen vier maanden weer vanzelf af, maar soms blijven ze hardnekkig lang bestaan. De medische naam voor deze aandoening is ‘calcaneusspoor’.

Alles wat u moet weten over Hielspoor

Wat is hielspoor nu precies?

Door overbelasting en ouder worden kunnen kleine scheurtjes in de pees ontstaan. In deze scheurtjes vindt littekenvorming en kalkafzetting plaats, precies op de plek waar de voetzoolpees is vastgehecht aan het hielbeen. Door het afzetten van kalk probeert het lichaam de aanhechting van de voetzoolpees aan het hielboot te verstevigen. Deze kalkafzetting wordt hielspoor genoemd. Dit haakje aan het hielbeen kan duidelijk worden waargenomen op een röntgenfoto, maar is ook geregeld niet of nauwelijks zichtbaar aanwezig. Naar schatting 30 tot 75 procent van de volwassen mensen heeft hielspoor. Niet altijd hoeft dit tot pijnklachten te leiden.

Hielspoor is op een röntgenfoto gemakkelijk te herkennen

Hielspoor is op een röntgenfoto gemakkelijk te herkennen

Wat is de oorzaak van hielspoor?

Hielspoor is een relatief ‘moderne’ aandoening. Zo’n twintig jaar geleden kwam deze vorm van hielpijn namelijk niet zo veel voor. Er wordt aangenomen dat de toename van deze vorm van aandoening een overbelastingsletsel is als gevolg van de gestegen populariteit van sporten. Zo kan hardlopen op een harde ondergrond de peesaanhechtingen aan de hiel irriteren. Maar ook sporters die veel rennen en springen – zoals tennissers en volleyballers – lopen een risico op het ontwikkelen van hielspoor. Hetzelfde geldt voor intensieve wandelaars. Overgewicht, een verkeerd looppatroon en het dragen van verkeerde schoenen kunnen eveneens leiden tot hielspoor. Bij mensen die een staand beroep uitoefenen is deze aandoening vaak ook niet te vermijden. Niet voor niets wordt het in het Engels ‘Policeman’s Heel’ genoemd. Deze aandoening komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Vrouwen hebben vaker last van hielspoor dan mannen.

Wat zijn de symptomen van hielspoor?

Het belangrijkste symptoom is een stekende of zeurende pijn onder de voet bij de hiel. Deze is vooral ’s morgens bij het opstaan, startpijn, aanwezig of na een langere rustperiode. De pijn wordt minder als u een stukje gaat lopen. De zenuwen in uw voet passen zich dan aan, waardoor de hielpijn verdwijnt of minder wordt. Ook kan de voetzoolpees strak en gespannen aanvoelen. De pijnklachten kunnen na verloop van tijd heviger worden. Dan moet u een stukje langer doorlopen om pijnverlichting te krijgen.

Wanneer met hielspoor naar de huisarts?

Hoewel het een vervelende aandoening is, kan het geen kwaad. Binnen één tot vier maanden verdwijnt de ergste pijn weer vanzelf. De kalkafzetting is dan nog steeds op een röntgenfoto te zien, maar veroorzaakt geen klachten meer. In het beginstadium van hielspoor is het verstandig om goede schoenen aan te schaffen met veel demping in de zool en goed op uw lichaamshouding te letten bij het lopen. Bent u te zwaar, probeer dan een paar kilo af te vallen. Tegen de hielpijn kunt u paracetamol, ontstekingsremmende pijnstillers of mogelijke alternatieven als vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad gebruiken. Deze pijnbestrijders lossen de hielspoor niet op, maar kunnen wel enigszins voor verlichting zorgen. Houden de klachten gedurende langere tijd aan, dan is het verstandig om een afspraak te maken met uw huisarts, podotherapeut of fysiotherapeut.

Hielspoor behandeling met shockwave therapie

Hielspoor behandeling met shockwave therapie

Hoe wordt hielspoor behandeld?

De podotherapeut zal u steunzolen aanmeten, die geheel aangepast zijn op de houding en stand van uw voeten. De fysiotherapeut geeft steeds vaker shockwave als standaardbehandeling bij hielspoor. Hij bedient een apparaat waar geluidgolven uit komen op de plek waar de kalkafzetting zit. Daardoor verbeteren de bloedsomloop en stofwisseling, waardoor de pijn afneemt. De huisarts kan een injectie met corticosteroïden geven. De resultaten van welke behandeling dan ook zijn echter sterk wisselend.

Wanneer vindt een operatie plaats?

Een operatie is bij de meeste mensen niet nodig, omdat de hielpijn altijd weer vanzelf overgaat. Minder dan 5 procent van de patiënten met hielspoor laat zich opereren, omdat er bij hen helaas sprake is van hevige en aanhoudende klachten. Als u daartoe besluit, moet u zich goed bewust zijn van de complicaties van zo’n operatie. Zo kan er een verzwakking van de voetboog plaatsvinden. Ook kunnen zenuwen rond de kalkafzetting beschadigd raken. Dit kan leiden tot ongevoeligheid op verschillende plekken onder de voet en bij de hiel. Tijdens de operatie wordt de voetzoolpees gedeeltelijk van het hielbot losgemaakt. Daardoor vermindert de druk. De kalkafzetting en eventuele beschadigde weefsels worden weggehaald.

Oefeningen bij hielspoor

Oefening 1:

Ga met uw tenen op een traptrede of stoep staan en laat uw hielen zakken. Herhaal deze oefening een aantal keer.

Oefening 2:

Zet uw handen tegen een muur. Beweeg een been naar voren, terwijl u het andere been naar achteren zet. Buig vervolgens het hele lichaam naar voren. Houdt deze positie een paar tellen vast en herhaal de oefening andersom.

Oefening 3:

Met uw rug leunt u tegen een muur. Zak in een rustig tempo door uw knieën, totdat u een zitpositie heeft aangenomen. Houd deze positie een paar seconden vast. Herhaal deze oefening een aantal keer.

Oefening 4:

Ga zitten op een stoel en sla de been met hielspoor kruislings over de andere knie. Trek de tenen naar achteren. Houd deze positie een paar seconden vast. Doe deze oefening een aantal keren achter elkaar.

Video’s van spierversterkende oefeningen bij hielspoor

Rekken van de achillespees

Trainen van de kuitspieren

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen