Hoge hakken slopen uw lichaam

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 25 jul 2019

Hebt u het beste voor met uw gewrichten? Laat dan de pumps voortaan maar in de kast staan. In Japan brak onlangs protest uit tegen werkgevers die eisen dat hun vrouwelijke employees hoge hakken dragen. Hoe slopen deze stiletto’s uw lichaam?


Onlangs kwamen Japanse vrouwen massaal in actie tegen werkgevers die eisen dat vrouwelijke employees hoge hakken dragen. Dit zou de gezondheid in gevaar brengen. Het is niet de eerste keer dat deze ‘dresscode’ op het werk in de schijnwerpers staat. In 2015 brak in Engeland massaal protest uit toen een receptioniste naar huis werd gestuurd, omdat ze geen hoge hakken droeg. Wat gebeurt er eigenlijk met uw lichaam wanneer u de hele dag op dunne stiletto’s loopt?

Hallux valgus

Yumi Ishikawa – verbonden aan het Institute of Osteopathy in Tokyo– is oprichter van de Ku-Too-beweging. Dit is een samentrekking van de woorden ‘schoen’ en ‘pijn’. Hij vertelt dat het dragen van dit soort schoenen problemen kunnen veroorzaken van de grote teen tot en met de wervelkolom.

“Meestal gaat het als eerste fout aan de buitenkant van de voet. Daar verschijnt een pijnlijke bobbel (bunion) die druk uitoefent op de voorkant van de voet. Na verloop van tijd neemt de grote teen een gedraaide stand aan. Dit wordt hallux valgus genoemd,”

zegt Ishikawa.

Knie-artrose

Doordat u als het ware constant op uw tenen loopt, verandert de stand van uw spieren en pezen. Dit kan schade aanrichten aan de kuiten.

“Bovendien worden de spiervezels korter en de achillespees harder. Dit zorgt ervoor, dat u uw enkels minder soepel kunt bewegen,”

legt de Japanner uit.

“Ook ontstaat door het dragen van pumps meer druk op de knieën. Dit kan uiteindelijk knie-artrose veroorzaken.”

Tenslotte wil hij vrouwen met overgewicht nog waarschuwen om niet op hoge hakken te lopen. Daardoor neemt het risico op rugklachten sterk toe.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.