Tarsal boss: ‘hobbelige’ wreef die pijn doet

Pijn aan de bovenkant van de voet wanneer uw schoenen draagt? De kans is groot dat u een tarsal boss heeft. Dit is een knobbel die zich op het midden van de wreef bevindt. Meestal bestaat deze verdikking op de rug van de voet uit botsporen (osteofyten). Dit zijn gladde en harde bultjes van bot of kraakbeen, die op de gewrichtsranden groeien. Voelt de bobbel wat zachter aan? Dan kan deze ontstaan vanuit de weke delen. Vaak is een tarsal boss een teken van beginnende artrose aan één van de gewrichtjes in het midden van de voet.

Tarsal boss

Hoe ontstaat een tarsal boss?

Deze knobbel op de wreef ontstaat meestal na een beschadiging van het kraakbeen in de middenvoet. Er is een zwaar voorwerp op gevallen of iemand is er met grote kracht op gaan staan. Het reparatieteam van uw lichaam komt direct in actie. Het herstelt de beschadigingen aan het kraakbeen door het aanbrengen van botsporen. Dit vormt een bult in het midden van de rug van uw voet. Deze noodreparatie kan vaak echter niet voorkomen dat het beschadigd kraakbeen verder gaat slijten. Dit wordt voetartrose genoemd.
Een tarsal boss kan ook ontstaan wanneer u last heeft van platvoeten of holvoeten. Bij deze afwijkingen worden de gewrichten in uw voeten overbelast. Schoenen die te strak om uw voeten zitten, kunnen eveneens het kraakbeen van de voetwortelbeentjes beschadigen.

Wat zijn de symptomen van een tarsal boss?

De bult op de bovenzijde van uw voet doet zelf geen pijn. U kunt zonder problemen op blote voeten lopen en ’s nachts voelt u er nauwelijks iets van. Het wordt anders wanneer u uw schoenen aantrekt. Dan kan de bult op uw wreef wel pijn gaan doen. De botsporen drukken de pezen, bloedvaten en zenuwen omhoog, terwijl uw schoenen het tegenovergestelde doen. Ze duwen deze inwendige structuren juist omlaag. Daardoor kan een tussenliggende huidzenuw bekneld raken. Dat gaat gepaard met een scherpe pijn.
Als de voet ook ’s nachts pijn doet, dan heeft de beschadiging van het kraakbeen zich ontwikkeld tot artrose. Er zijn dan ontstekingen aanwezig in de gewrichtjes van de middenvoet. Deze worden veroorzaakt door afgesleten kraakbeenschilfertjes die los in het gewricht komen te liggen. Is de bult de ene keer groter dan de andere keer? Dan is de zwelling op de wreef niet ontstaan door botsporen, maar door vloeistof. Dit komt uit het onderliggende gewricht en laat het gewrichtskapsel opzwellen en weer slinken. Dit wordt een gewrichtscyste genoemd.

Hoe wordt de diagnose tarsal boss gesteld?

De knobbel op de voetrug zal door uw arts duidelijk waargenomen kunnen worden. De oorzaak echter niet. Daarom zal hij bij een tarsal boss meestal een röntgenfoto laten maken. Daarop zijn de botsporen duidelijk te zien. Ook slijtage van een voetgewricht kan op een röntgenfoto worden waargenomen. Met een echo kan de bult verder onderzocht worden. Aan de hand van een dergelijk onderzoek kan de arts zich niet alleen een goed beeld vormen van het bot, maar ook van de weke delen, gewrichtskapsel en gewrichtsranden. Tevens kan met een echo beoordeeld worden of een zenuw of pees in het gebied geïrriteerd is geraakt.

Hoe wordt een tarsal boss behandeld?

De behandeling is in eerste instantie gericht op het verminderen van de druk op de bult. Schoenen met een wijde wreef, steunzolen of verzachtende vilt onder de tong van de schoen kunnen verbetering geven. Soms zal de arts u doorsturen naar een fysiotherapeut. Zo nu en dan ondervinden mensen veel hinder van een tarsal boss. Dan kan de arts besluiten om operatief in te grijpen. Tijdens deze ingreep worden de botsporen verwijderd. Omdat er iets meer bot wordt weggenomen, neemt de kans op een nieuwe tarsal boss af. Als de verdikking op uw wreef het gevolg is van ernstige slijtage in de middenvoet, dan kunnen één of meer gewrichten worden vastgezet. U hebt dan geen pijn meer en de bult komt niet meer terug.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen