Kan maagvet het antwoord op artrose zijn?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 29 apr 2020

Hebt u last van knie-artrose en ergens nog ergens 7500 euro liggen? Dan kunt u in een privékliniek in London uw aangetaste gewricht laten injecteren met uw eigen maagvet. Dit zou een herstellende werking op het beschadigde kraakbeen hebben en bovendien de pijn wegnemen.


The Regenerative Clinic in Londen denkt dat maagvet het antwoord kan zijn op knie-artrose. De behandeling bestaat uit het verzamelen van vetcellen uit dit spijsverteringsorgaan, die vervolgens in het gewricht worden geïnjecteerd. Dit zou het beschadigd kraakbeenweefsel aanmoedigen om zichzelf te herstellen. De behandeling kost ongeveer 7500 euro en wordt niet vergoed door het Engelse ziekenfonds (NHS).

Dode kraakbeencellen

De hele procedure neemt ongeveer 45 minuten in beslag. Met een spuit wordt 350 ml vet uit de maag weggenomen. De substantie wordt eerst gereinigd voordat het in het beschadigde gewricht wordt geïnjecteerd.
“Daar geven ze verbindingen vrij die inactieve kraakbeencellen weer aanmoedigen om zichzelf te repareren. Dit lijkt ook een pijnstillend effect te hebben,” aldus Nima Heidari, die als orthopedisch chirurg is verbonden aan The Regenerative Clinic.

‘Geweldige behandeling’

De maagvet-injectie zou ongeveer twee tot drie jaar voor verlichting moeten zorgen bij knie-artrose. Dit is relatief kort. Maar volgens Heidari duurt dit effect veel langer dan de werking van een corticosteroïd injectie in een gewricht. Daar zijn er meestal vier per jaar van nodig.
Professor Adrian Wilson, een in Londen gevestigde specialist in knie- en sportblessures, zegt: “Dit is een geweldige behandeling voor jongere patiënten. Bij 30 procent van de 55-plussers moet de knieprothese al binnen zeven jaar vervangen worden. Met een maagvet-injectie kan een gewrichtsvervangende operatie met een paar jaar worden uitgesteld.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties