Wereldwijd actie nodig om impact artrose te stoppen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 24 nov 2016

The Global Burden of Disease roept op om wereldwijd actie te ondernemen om de groeiende impact van artrose te stoppen. Slijtage van het kraakbeen in de nek en onderrug is nog steeds een belangrijke oorzaak van invaliditeit. Uit een nieuwe studie blijkt dat er méér moet worden gedaan om artrose te voorkomen én om patiënten te ondersteunen.

4e oorzaak invaliditeit

pijn-rug-nek-wereldwijd-probleemThe Global Burden of Disease is wereldwijd de meest uitgebreide studie naar de gevolgen van ernstige ziekten op het dagelijks leven van degenen die eraan lijden. Aan dit project doen 1870 onafhankelijke deskundigen uit 195 landen mee. Een nieuwe analyse van deze organisatie toont aan dat de afgelopen 25 jaar pijn in de onderrug en nek de belangrijkste oorzaken zijn van een handicap. In 2015 stonden deze aandoeningen op de 4e plaats van meest voorkomende oorzaken van invaliditeit wereldwijd. In veel West-Europese landen, waaronder Nederland, is het zelfs de nummer 1 oorzaak van invaliditeit.

Klachten verlichten

Volgens de organisatie is de levensverwachting tussen 1990 en 2015 in 191 van de 195 landen toegenomen met 6,1 jaar. Dit betekent dat mensen langer moeten leven met ziekten en arbeidsongeschiktheid. Volgens The Global Burden of Disease moet er meer ondernomen worden om de klachten van patiënten te verlichten, onder andere door het investeren in zorg en in meer onderzoek.

Bron

Dit onderzoek is gepubliceerd in het hoogstaande tijdschrift ‘The Lancet’. Het volledige (Engelstalige) artikel van 56 pagina’s is online in te zien >>>

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.