Huisarts ziet het vaakst patiënten met beweegklachten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 20 mrt 2018

Zeven op de tien patiënten bezoekt de huisarts met klachten aan het bewegingsapparaat. Dit blijkt uit cijfers van NIVEL Zorgregistraties over 2016. De meeste consulten betroffen klachten aan de knie en onderrug. Op nummer twee en drie staan problemen met de huid en longen.

 Huisarts ziet het vaakst patiënten met beweegklachten

Meer spreekuurbezoeken

Het aantal spreekuurbezoeken aan de huisarts neemt sterkt toe met de leeftijd. Vooral bij vrouwen van 65 jaar en ouder. Zij komen gemiddeld 1,5 keer per jaar langs voor beweegklachten. De meest voorkomende klachten daarbij zijn knieklachten, lage rugpijn met uitstraling en lage rugpijn zonder uitstraling.

Smartphones

Een opvallende trend is dat sinds 2013 steeds meer kinderen bij een oefentherapeut komen met rug- en nekklachten. Er wordt vermoed dat dit verband houdt met het intensieve gebruik van tablets en smartphones. Dit moet nog door verder onderzoek bevestigd worden.

Reageer nu

Wat denkt u? Houden klachten onder jongeren verband met het overmatig gebruik van smartphones?
Onder dit bericht heeft u de mogelijkheid om uw reactie achter te laten.

Meer weten over veel voorkomende knieaandoeningen of rugklachten? Lees dan de artikelen Aspecifieke lage rugpijn en rugklachten en Artrose in de knie.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.