Waarom doet mijn knie pijn? Dit zijn de tien belangrijkste oorzaken!

Het kniegewricht is de schakel tussen het boven- en onderbeen en bestaat uit botten, spieren, pezen, kraakbeen en een meniscus. Deze onderdelen zorgen samen voor de stabiliteit en beweeglijkheid. De knie is een gewricht dat dagelijks intensief belast wordt. Het is immers zeer nauw betrokken bij veel bewegingen die u maakt: lopen, springen, hurken, zitten en opstaan. Door de vele bewegende onderdelen én door intensief gebruik kan er veel mis gaan in het kniegewricht. ‘Bewegen zonder Pijn’ zet in dit artikel de tien belangrijkste knieproblemen voor u op een rijtje.

Waarom doet mijn knie pijn?

1) Knieschijf uit de kom

Dit wordt ook wel Patella luxatie of Patella dislocatie genoemd. De knieschijf zit dan niet meer op de normale positie. Dit kan gebeuren wanneer de knie hard naar binnen draait, terwijl de voet vaststaat op de grond. Er ontstaat dan van buitenaf zo’n grote kracht op de knie, dat de spieren en banden het gewricht niet meer in de goede positie kunnen houden. Het uit de kom schieten gaat gepaard met veel pijn. De knieschijf verplaatst zich in de meeste gevallen naar de zijkant, waardoor een zwelling ontstaat. Het been zal gedeeltelijk gebogen zijn en niet meer volledig gestrekt kunnen worden. Probeer niet zelf de knieschijf terug te zetten. Ga zo snel mogelijk naar een huisartsenpost of spoedeisende hulp.

2) Gebroken knieschijf

Dit is een breuk van het botstuk dat zich aan de voorkant van het kniegewricht bevindt. In de meeste gevallen ontstaat dit letsel door een klap op de knieschijf, zoals bij een val of een auto-ongeluk. Langdurige overbelasting kan ook een rol spelen, bijvoorbeeld wanneer u veel sprongen van grote hoogte maakt. Een breuk van de knieschijf gaat gepaard met pijn en zwelling en het onvermogen om het gewricht te strekken. De knie wordt in het gips gezet als de botstukken zich nog in positie bevinden. Liggen de delen van de knieschijf uit elkaar, dan is er een operatie nodig om de schade te herstellen.

3) Gescheurde voorste kruisband

Dit is een ernstig letsel van de knie en komt vooral voor bij mensen tussen de 16 en 35 jaar. Meestal ontstaat deze blessure tijdens het sporten. Tijdens het voetballen, skiën, handballen of basketballen kunnen de voorste kruisbanden scheuren door geforceerde draaibewegingen. Opvallend is dat dit letsel meestal ontstaat wanneer er geen direct contact is met een tegenstander. Uiteraard kunnen de voorste kruisbanden ook scheuren tijdens een val of een ongeluk. Op het moment van scheuren wordt vaak een ‘knap’ of ‘plop’ gehoord. Kort na het oplopen van het letsel ontstaat er pijn en zwelt de knie op. Het been kan minder goed belast worden. De huisarts zal u in de meeste gevallen doorsturen naar een orthopedisch chirurg.

4) Iliotibiaal Band Syndroom

De iliotibiaal band is een pees die aan de buitenzijde van het bekken naar het onderbeen loopt. Tijdens het lopen en fietsen schuift deze pees over het bot van het kniegewricht, waardoor de iliotibiaal band geïrriteerd kan raken. U voelt dan een zeurende pijn aan de buitenzijde van de knie. Deze aandoening ontstaat als dit gewricht intensief en langdurig wordt gebogen en gestrekt. Deze blessure komt dan ook veel voor bij hardlopers en wielrenners. De zeurende pijn begint meestal heel geleidelijk tijdens de eerste kilometers, maar neemt toe naarmate de tijdsduur van de inspanning langer wordt. Als het Iliotibiaal Band Syndroom niet tijdig wordt behandeld, kunnen de pijnklachten zich ook bij normale dagelijkse activiteiten voordoen. De klachten kunnen in eerste instantie behandeld worden met ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), ijs en fysiotherapie. Is de pijn na zes maanden nog aanwezig, dan kan een operatie nodig zijn. Er wordt dan een kleine opening in het peesblad gemaakt, zodat er geen irritatie meer kan optreden.

5) Knie-artrose

Het is moeilijk om uw been te buigen of te strekken. Uw knie voelt stijf en pijnlijk aan en kan bovendien opzwellen wanneer u even heeft gelopen. U hebt dan waarschijnlijk knie-artrose. Door veroudering is het kraakbeen in uw gewrichten versleten. Dit proces is onomkeerbaar: wat weg is, groeit niet meer terug. Artrose gaat vrijwel altijd gepaard met ontstekingen in het aangetaste gewricht. Uw arts kan u daarvoor ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) voorschrijven. Deze medicijnen helpen om de pijn en stijfheid van uw gewrichten te verminderen. De ingrediënten vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad zijn een goede alternatieven. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers, waarvan tot op heden geen bijwerkingen bekend zijn.

6) Reumatoïde artritis in de knie

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte, die ook de gewrichten van uw knieën kan aanvallen. Omdat het afweersysteem van slag is geraakt, keert het zich tegen de gezonde cellen van het lichaam. Bij reumatoïde artritis richten de afweercellen hun vizier op de slijmvliesbekleding (synovia) aan de binnenkant van de gewrichten. Er ontstaan chronische ontstekingen die uiteindelijk ook kraakbeen, gewrichten, spieren en pezen kunnen beschadigen. Wanneer deze ontstekingsziekte bij u wordt vastgesteld, dan zal uw huisarts u doorverwijzen naar een reumatoloog.

7) Ontstoken slijmbeurs in de knie

Dit is een ontsteking van de slijmbeurs die zich voor de knieschijf bevindt. Als u op knieën zit, rust uw lichaam op deze met vocht gevulde kussentjes. Vandaar dat deze aandoening ook ‘dienstmeisjesknie’ of ‘bidknie’ wordt genoemd. Bij veel en langdurig knielen, kan de slijmbeurs immers geïrriteerd raken en gaan ontsteken. Overbelasting is dus de belangrijkste oorzaak van een ontstoken slijmbeurs in de knie. Het gewricht is opgezwollen en voelt warm en pijnlijk aan. Ook kunt u moeilijker lopen. Meestal verdwijnt de zwelling weer na een paar weken door de knie zoveel mogelijk te ontlasten. Tegen de pijn kunt u Paracetamol nemen. Maak een afspraak met uw huisarts als de klachten na vier tot zes weken nog niet over zijn.

8) Gescheurde meniscus

Een scheur in de meniscus is een knieletsel dat heel vaak voorkomt. Dit knieonderdeel bestaat uit twee losliggende kraakbeenschijfje die de vorm van een sinaasappelschijf hebben. Ze fungeren als schokdempers in het kniegewricht. Meestal scheurt de meniscus bij een krachtige draaibeweging tijdens sport, werk of bij een ongeval. Slijtage kan ook een rol spelen. Een gescheurde meniscus kan zeer pijnlijk zijn. Meestal wordt de knie dikker, omdat er vocht in het gewricht komt. Verder kunnen er zwellingen ontstaan. Bij jonge mensen kan de scheur binnen een paar maanden weer vanzelf genezen. In andere gevallen zal een operatie nodig zijn om de scheur te hechten of de meniscus te verwijderen.

9) Bakerse cyste

Net als alle andere gewrichten van uw lichaam, wordt ook uw knie soepel gehouden door gewrichtsvloeistof (synoviale vloeistof). Als u last heeft van een Bakerse cyste wordt er teveel van dit vocht aangemaakt. Er ontstaat daardoor zoveel druk in het gewricht, dat de achterzijde van het gewrichtskapsel gaat uitpuilen. Dit veroorzaakt een – overigens onschuldige – zwelling in de knieholte. Van een Bakerse cyste voelt u niets. Het kan wel zeer pijnlijk zijn als deze plotseling openbarst. Deze zwelling in de knieholte wordt meestal veroorzaakt door een ander probleem in het gebied van de knie, zoals artrose, reumatoïde artritis of een gescheurde meniscus. Wanneer een Bakerse cyste weinig tot geen klachten geeft, is behandeling niet noodzakelijk. De zwelling verdwijnt meestal vanzelf als de oorzaak is opgespoord en wordt behandeld.

10) Jicht en pseudojicht in de knie

Hoewel het hier om twee verschillende aandoeningen gaat, zijn de symptomen vergelijkbaar. En dat zijn pijnlijke en opgezwollen knieën. Bij jicht is er sprake van ophoping van urinekristallen in het kniegewricht. Bij pseudojicht worden kalkkristallen in de gewrichten afgezet. De reumatoloog kan bij jicht het middel colchicine of een andere ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven. Pseudojicht is helaas niet te behandelen met medicijnen. De behandeling bestaat uit het bestrijden van de ontstekingen om schade aan de gewrichten te voorkomen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 45   Gemiddelde:  3.2/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties