Bakerse cyste bij artrose en reumatoïde artritis

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Veel mensen met artrose en reumatoïde artritis hebben een zwelling in de knieholte. Dit is een bakerse cyste. Deze uitstulping ontstaat door een te overvloedige aanmaak van gewrichtsvloeistof. Wat is een bakerse cyste nu precies en wat kunt u er aan doen?


Een bakerse cyste komt vaak voor bij mensen die last hebben van reumatoïde artritis of knie-artrose. Bij deze aandoeningen ontstaat een overproductie van gewrichtsvloeistof. Deze ontsnapt aan de achterzijde van het gewricht in een soort ballonnetje. Dit geeft een ongemakkelijk en beklemmend gevoel bij het bewegen. Bij het volledig buigen of strekken kunnen er door deze goedaardige zwelling zelfs pijnklachten en beperkingen ontstaan. Dus een Bakerse cyste wordt meestal veroorzaakt door een probleem binnen het gewrichtskapsel van de knie. Andere veel voorkomende oorzaken zijn een kneuzing, sportblessure of gescheurde meniscus. Als deze met vocht gevulde bult het gevolg is van reumatoïde artritis of artrose, dan is een Bakerse cyste in veel gevallen blijvend.

Hoe ontstaat een bakerse cyste?

Alle gewrichten in uw lichaam worden soepel gehouden door gewrichtsvloeistof (synoviale vloeistof). Bij reumatoïde artritis en knie-artrose ontstaan ontstekingen, waardoor er teveel van dit vocht wordt aangemaakt. De druk in het kniegewricht loopt vervolgens op. De overtollige gewrichtsvloeistof zoekt naar een uitgang en vindt deze aan de achterzijde van het gewrichtskapsel. Dit gaat uitpuilen in een opening tussen twee spieren en er ontstaat een verdikking in de knieholte. Omgekeerd, als de ontsteking afneemt en daarmee ook de vochtproductie wordt de cyste weer kleiner, omdat dan de inhoud van het ‘ballonnetje’ weer leegloopt in de knie. Bij veel mensen geeft een bakerse cyste verder geen klachten. Andere mensen ondervinden hinder van deze zwelling bij het lopen of intensief bewegen van het kniegewricht. Overigens kan het ook ontstaan bij patiënten met jicht. De zwelling in de knieholte is dan het gevolg van de opbouw van urinezuur in het bloed.

Wat zijn de klachten bij een bakerse cyste?

Het gaat niet gepaard met ernstige klachten en beperkt zich vaak tot een vol gevoel in de kniekuil. Puur mechanische klachten dus. De uitstulping in uw knieholte kan uw bewegingsvrijheid wel wat beperken. Verder kan er een stijf en kloppend gevoel en eventueel wat pijn aan de achterkant van het kniegewricht ontstaan. De symptomen kunnen toenemen nadat u zich intensief heeft bewogen of als u te lang heeft gestaan. Het komt niet vaak voor dat een bakerse cyste openbarst. Maar als dat gebeurt, kan er pijn en een zwelling in de kuit ontstaan, een beeld wat soms lijkt op een kuitvene trombose.

Diagnose bakerse cyste

Als u een zwelling achter in uw knie heeft, dan is het verstandig om even naar de huisarts te gaan. Hij of zij zal niet alleen de knieholte onderzoeken, maar ook kijken naar mogelijke oorzaken. Mogelijk zal de arts besluiten om aanvullende onderzoeken te doen. Het kan dan gaan om een echo, MRI of röntgenfoto. Ook kan een orthopeed een kijkoperatie doen om de oorzaak van de verhoogde vochtproductie in de knie weg te nemen.

Behandeling bakerse cyste

Bij andere oorzaken dan reumatoïde artritis en artrose verdwijnt de bakerse cyste soms weer vanzelf. Is de zwelling achter in uw knieholte groot en pijnlijk, dan kan de arts een aantal behandelingen aanbevelen. Bij een reumatische aandoening kan de zwelling afnemen door de reumatoïde artritis of artrose zelf te behandelen. Hierdoor schrijft de arts ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) voor. Gebruikt u liever geen chemische middelen of ziet u op tegen de bijwerkingen? Dan kunt u ook kiezen voor de natuurlijke ontstekingsremmers Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad.
Het aanprikken en leeg zuigen van een Bakerse cyste is zinloos zolang de oorzaak van de verhoogde vocht productie niet is weggenomen. Immers, de cyste vult zich na een punctie gewoon weer met nieuw synoviaal vocht.
Heel soms wordt een bakerse cyste operatief verwijderd. Het gat in het gewrichtskapsel wordt dan gedicht met hechtingen. Soms gaat een zwelling in de kniekuil niet uit van de knie maar van één van de hamstrings. Dan noemen we de zwelling een semitendinosus cyste. Deze zwellingen worden bij klachten eigenlijk altijd operatief verwijderd.

Wat kunt u zelf doen bij een bakerse cyste?

Leg een ijskompres op het getroffen gebied om de zwelling te verminderen. Loop met een stok of een kruk, zodat u minder druk uitoefent op uw kniegewricht. Ga regelmatig met uw been omhoog wat rusten maar beweeg dan wel geregeld de enkel en voet om de kans op trombose vorming in de kuit te verminderen. Neem een pijnstiller of een ontstekingsremmer.

Oefeningen bakerse cyste

In deze Engelstalige video worden vijf effectieve oefeningen gedemonstreerd om de klachten van een bakerse cyste te verminderen. Deze kunt u thuis zelf doen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen