Gescheurde meniscus

Alles wat u moet weten over de gescheurde meniscus: oorzaak, operatie, behandeling & oefeningen

Een kleine of grote scheur in één van de menisci is een veelvoorkomend knieletsel. Dit zijn twee losliggende stukjes kraakbeen in de vorm van een sinaasappelschijf. Ze bevinden zich aan de binnen- en buitenzijde van de knie. De belangrijkste symptomen van een gescheurde meniscus zijn: pijn en vocht in de knie.

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Wat is de functie van een meniscus?

Deze kraakbeenschijfjes in de knie werken als een soort van schokdempers. Op het moment dat er gewicht op één been wordt gezet, wijken de menisci naar buiten. Denk maar aan een bal waar u met uw voet op gaat staan. Die wordt platter en wijkt naar buiten. Dit mechanisme zorgt ervoor dat krachten die naar beneden zijn gericht voor een deel naar buiten worden omgezet. De druk wordt zo gelijkmatig over het kniegewricht verdeeld. Daarnaast zorgen de menisci er voor dat gewrichtsvloeistof goed over de bewegende delen van de knie verspreid kan worden.

Waardoor kan de meniscus scheuren?

meniscus scheurOp de binnen- en buitenmeniscus worden tijdens bewegingen grote krachten uitgeoefend. Daardoor is dit kraakbeen zeer kwetsbaar. Bij een krachtige draaibeweging – bijvoorbeeld bij sport, werk of bij een ongeval – wordt de druk zo groot, dat er een kleine of grote scheur in de meniscus kan ontstaan. In de meeste gevallen raakt de meniscus aan de binnenzijde beschadigd. De meeste letsels aan de meniscus ontstaan tijdens sporten. Dit wordt daarom ook wel de ‘voetbalknie’ genoemd.
Een meniscus kan ook scheuren als gevolg van slijtage van dit kraakbeen. Dit wordt degeneratieve meniscusletsel genoemd, maar is eigenlijk een vorm van artrose. De kans daarop neemt toe naarmate we ouder worden. Doordat de elasticiteit van het kraakbeen is afgenomen, kan het ook zonder draaibeweging scheuren. Deze vorm van meniscusletsel kan ook ontstaan door langdurige en voortdurende overbelasting van de knie.

Wat zijn de klachten van een gescheurde meniscus?

Het scheuren van de meniscus kan zeer pijnlijk zijn. Letsel van de binnenste meniscus geeft pijn aan de binnenzijde van de knie. Is de buitenste meniscus gescheurd, dan wordt de pijn aan de buitenzijde van de knie gevoeld. Meestal komt er vocht in de knie, waardoor het gewricht dikker gaat worden. Ook deze zwelling kan pijn doen. Het kan voorkomen dat er een stukje kraakbeen van de beschadigde meniscus afbreekt. Dit kraakbeenfragment kan dan klem komen te zitten tussen het gewricht. De knie kan dan op ‘slot’ gaan: u kunt uw been dan niet meer strekken of buigen. Dit kan op het moment van het oplopen van het meniscusletsel gebeuren, maar ook na verloop van tijd.

Hoe wordt de diagnose ‘gescheurde meniscus’ gesteld?

Direct na het ontstaan van de meniscusscheur is het voor een arts moeilijk te bepalen wat er nu precies beschadigd is. De zwelling en pijn kunnen ook het gevolg zijn van een ander letsel, zoals beschadigde kniebanden of artrose van het kniegewricht. Pas na een week kan de knie gemakkelijker onderzocht worden op de aard van de klachten. Het verhaal van de patiënt is dan een belangrijke leidraad voor de arts. Daarna zal hij de knie onderzoeken. Zo zal hij controleren of er drukpijn aanwezig op de plaats van de gewrichtsspleet. Op een röntgenfoto is alleen bot te zien, dus geen meniscus (omdat die uit kraakbeen bestaat). Toch heeft zo’n foto nut om andere letsels of aandoeningen uit te sluiten. Een MRI-scan maakt de binnenzijde van uw knie zichtbaar. De arts kan aan de hand van deze scan de meniscus goed beoordelen.

Hoe wordt een gescheurde meniscus behandeld?

De meniscus kan zichzelf binnen een paar maanden genezen. Voorwaarde is wel, dat je nog jong bent en dat de meniscus goed doorbloed is. Om het herstel te bevorderen, is het belangrijk om kniel- en hurkbewegingen te vermijden. Tot een kijkoperatie (arthroscopie) wordt besloten wanneer de klachten aanhouden en/of wanneer de knie op slot zit.Uit onderzoek blijkt echter, dat dit niet altijd zinvol is. Het Radboud UMC constateerde recent in een onderzoek, dat zo’n ingreep bij veertigplussers geen beter resultaat geeft dan niet-opereren. Internationaal onderzoek heeft dit al eerder aangetoond. Hoewel het aantal meniscusoperaties bij jongeren zijn afgenomen, zijn deze ingrepen bij veertigplussers het laatste decennium juist toegenomen. Een opvallende trend…

Hoe wordt een gescheurde meniscus geopereerd?

Er zijn drie soorten kijkoperaties mogelijk bij een gescheurde meniscus.
Bij een kleine scheur aan de rand van de meniscus wordt soms alleen het littekenweefsel schoongemaakt. Dit stimuleert het herstel van de beschadiging.
Bij een complexe scheur wordt het beschadigde deel van de meniscus verwijderd. Het goede deel blijft zitten om de functie van de meniscus in de knie zoveel mogelijk intact te laten.
Een instabiele scheur aan de rand van de meniscus kan tijdens een kijkoperatie gehecht worden.
Een andere mogelijkheid is om gaatjes te prikken in het kraakbeen om de doorbloeding te verbeteren en om het herstellend vermogen te stimuleren. Dit wordt trephineren genoemd.

Deze behandelingen zijn gericht op de genezing van het letsel van de meniscus. Een complete meniscus zal een arts pas verwijderen als er geen andere opties meer zijn. Zo’n drastische ingreep kan immers na tien tot vijftien jaar leiden tot artrose van de knie.

Hoe verloopt de revalidatie na een kijkoperatie?

U mag de knie gewoon belasten na een kijkoperatie. Het is daarbij wel belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren. Op het moment dat de pijn en zwelling toenemen, is het verstandig om de knie wat minder te belasten en minder te lopen. U hoeft alleen op krukken te lopen als de arts dit noodzakelijk vindt. Bij een zwelling kunt u het beste de knie omhoog leggen en koelen. Het drukverband mag u na een paar dagen verwijderen. Dan mag u de knie ook weer buigen en strekken. Vanaf dat moment is fietsen ook toegestaan. Zes weken na de operatie mag u ook weer gaan sporten, maar alleen als er geen zwelling meer in de knie aanwezig is.

Kunstmeniscus voorkomt artrose aan de knie

Beschadiging van de meniscus is een belangrijke oorzaak van knie-artrose. Bij veel patiënten ontstaat deze aandoening binnen 10 tot 20 jaar na de ingreep. Een Nederlands bedrijf heeft nu de Trammpolin ontwikkeld. Dit is een implantaat die een beschadigde meniscus kan vervangen. Daardoor wordt de ‘schokbrekerfunctie’ in het kniegewricht hersteld en blijft het kraakbeen in dit gewricht gezond. De verwachting is, dat deze kunstmeniscus vanaf 2020 beschikbaar is voor patiënten met een meniscusletsel.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 103   Gemiddelde:  4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties