13 mogelijke oorzaken van pijn in de nek

Uw nek heeft een fulltime job. Deze vitale schakel tussen uw hoofd en lichaam draait, knikt en buigt bijna 24 uur per dag. Het is dan ook niet zo vreemd, dat er soms pijn aan de nek kan ontstaan. Dit kan vele oorzaken hebben. De mogelijke oorzaken van nekpijn zetten we voor u op een rijtje samen met de mogelijke remedies om pijn te voorkomen of te bestrijden.

1. Verkeerde slaappositie

U wordt ’s morgens wakker met een stijve en pijnlijke nek? Misschien bent u in een stoel in slaap gevallen of heeft u die nacht op een ander of verkeerd kussen gelegen. Het kan ook zijn dat u in een rare positie heeft geslapen, waardoor er spanning op uw nek is ontstaan. Deze nekklachten komen vaak voor en zijn meestal niet ernstig. Met een beetje rust en Paracetamol zijn ze snel weer verdwenen. Om deze nekklachten te voorkomen, kunt u het beste op uw rug slapen en kiezen voor een comfortabel kussen met een goede positie onder uw hoofd.

2. Ongewone nekpositie

Nekpijn kan ook ontstaan als u iets doet met uw nek wat u meestal niet doet. Bijvoorbeeld tijdens een vliegshow naar de lucht staren. Of in de bovenste ring van een voetbalstadion naar beneden kijken om de wedstrijd te kunnen volgen. Na een tijdje kan er pijn in de nek ontstaan. Dat komt door de nekspieren, die niet gewend zijn om langdurig deze ongewone houding aan te nemen. Probeer deze situaties dus te vermijden als het niet echt nodig is. En als het niet anders kan, beweeg dan uw nek regelmatig alle richtingen uit om de spieren soepel te houden. Met rust en Paracetamol kunt u deze nekpijn bestrijden. Blijft de pijn een paar dagen aanhouden, ga dan even bij uw huisarts langs.

pijn nek oorzaak

3. WhatsApp nek

Dit is een serieuze vorm van nekpijn. Deze ontstaat als u te lang met uw hoofd gebogen op uw smartphone of tablet kijkt. Daardoor raken de spieren en pezen in het gebied van de nek overbelast. Om nekklachten te voorkomen, kunt u beter uw smartphone of tablet wat hoger houden. Dan hoeft u uw hoofd niet of nauwelijks te buigen. Ook kunt u overwegen om (in het geval van WhatsApp) het programma op uw computer of laptop te installeren. Bij lange conversaties is dit tevens gemakkelijker met het typen.
Neem verder regelmatig een pauze en doe dan wat nek- en schouderoefeningen. Meer lichaamsbeweging maakt u sterker en flexibeler, waardoor ook de spieren van uw nek u beter kunnen beschermen.

4. ‘Stinger’

Er wordt gesproken van een ‘stinger’ wanneer een zenuw in uw nek plotseling wordt samengedrukt en uitgerekt. Er ontstaat een stekende pijn in de hals. Dit voelt als een elektrische schok die uitstraalt naar de schouders en soms ook naar de armen en handen. Dit duurt slechts een paar minuten. Daarna kunt u nog dagen- of wekenlang tintelingen, gevoelloosheid en zwakte in beide armen ervaren. U zult meestal zonder behandeling weer van een ‘stinger’ herstellen. Komt dit vaak voor of blijven de klachten langdurig aanwezig? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hij kan u doorsturen aan een oefentherapeut om uw nekgewrichten en -spieren te versterken. Hij kan u ook naar een specialist doorverwijzen om littekenweefsel te verwijderen dat uw zenuwen kan beschadigen.

5. Whiplash

Een whiplash kunt u oplopen, wanneer u plotseling van achteren met een hevige klap wordt geraakt. In de meeste gevallen ontstaat dit letsel door een auto-ongeluk. Uw hoofd gaat als een zweepslag naar voren en dan weer naar achteren. Daardoor wordt de halswervelkolom overmatig uitgerekt en gebogen. Naast nekpijn kunnen ook hoofdpijn, gevoelloosheid, tintelingen en pijn in de bovenrug of armen ontstaan bij een whiplash. De arts zal pijnstillers voorschrijven en eventueel een nekkraag om de nekspieren te ontlasten. Ook kan hij u doorverwijzen naar een fysiotherapeut om uw houding te verbeteren en uw nekspieren te trainen. Normaal gesproken herstelt u binnen een jaar van een whiplash.

whiplash nek pijn

6. Nekhernia

Een nekhernia wordt veroorzaakt door een uitstulping op één van de tussenwervelschijven van de halswervelkolom. Deze knobbel kan op een zenuw gaan drukken. Daardoor ontstaat pijn in de nek die kan uitstralen naar de schouders, rug en armen. In bijna alle gevallen gaan deze klachten weer vanzelf over. Eventueel kan de arts pijnstillers, fysiotherapie of gedoseerde rust voorstellen. Bij ernstige en snel optredende uitvalsverschijnselen, wordt meestal tot een operatie besloten.

7. Wervelkanaalstenose

Deze klacht ontstaat wanneer het wervelkanaal in de nek vernauwd is. Daardoor raken de zenuwen en ruggenmerg bekneld en ontstaat er pijn. Cerviale kanaalstenose is vaak het gevolg van veroudering en dit komt dan ook veel voor bij mensen van 50 jaar en ouder. Maar ook osteoporose, artrose en tumoren kunnen een rol spelen bij deze aandoening. Een ontstekingsremmende pijnstiller kan helpen om de pijnklachten in uw nek te verlichten. Ook een aantal behandelingen door een fysiotherapeut kunnen helpen om de conditie van uw nek te verbeteren. In ernstige gevallen kan er een operatie aan de nek worden uitgevoerd, waarbij de druk op de halswervelkolom wordt verminderd.

8. Botsporen

Dit zijn kleine en harde gezwellen op het botweefsel van de nekwervelkolom. Het is heel normaal dat deze botsporen (ook wel papegaaienbek of osteofyt genoemd) worden gevormd boven de leeftijd van 50 jaar. Zij kunnen echter tegen het ruggenmerg en de zenuwen drukken. Er ontstaat dan een stijve nek met een doffe pijn in de armen. Ook kunnen botsporen hoofdpijn veroorzaken. U kunt de klachten bestrijden met Paracetamol en ontstekingsremmende pijnstillers. Wanneer deze botsporen uw bewegingsvrijheid teveel beperken, dan kunnen ze operatief worden verwijderd.

papegaaienbek botspoor nek

9. Spinal Tumor

Dit is een tumor die meestal uit een ander deel van uw lichaam naar uw ruggenwervelkanaal is uitgezaaid. Het kan echter ook in het nekwervelkanaal ontstaan. Daar drukt de tumor tegen de zenuwen, met pijn als gevolg. Bovendien kan er zwakheid en gevoelloosheid in de armen en benen optreden. De chirurg kan een deel van de tumor verwijderen, zodat de druk op de zenuwen wordt verminderd. Daarna kan de rest van de tumor vernietigd worden door bestraling of chemotherapie.

10. Nekartrose

Bij het ouder worden kan het kraakbeen van de tussenwervelschijven droger worden. Daardoor gaan het slijten. Als gevolg daarvan ontstaan kleine uitsteekseltjes op het bot die tegen de zenuwbanden gaan drukken. Dit kan een oorzaak zijn van pijn in de nek. Artrose in de nek gaat gepaard met pijn, stijfheid, hoofdpijn en pijn in de schouders en armen. In een later stadium kunnen ook tintelingen en gevoelloosheid optreden. De nek voldoende rust geven – al dan niet door het dragen van een nekbrace – is belangrijk bij artrose in de nek. Daarnaast zal de arts vaak ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) voorschrijven en u doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Het effect van natuurlijke ontstekingsremmers als vloeibare Groenlipmossel, Curcumines of Zwarte bes-blad is zeer bescheiden, maar het is zeker de moeite waard om ze eens uit te proberen bij nekartrose. Zeker als u geen NSAIDs mag of wilt gebruiken.

11. Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn kan een oorzaak zijn van pijn in de nek en schouders. Dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en kan uitstralen naar de nek en de schouders. De pijn in het hoofd is drukkend, kan aanvoelen als een knellende band of zeurend van aard zijn. Dit kan dus ook pijn aan de nek veroorzaken. Spanningshoofdpijn kan het gevolg zijn van een hoge bloeddruk, een opgelopen hoofdletsel in het verleden of erfelijke zijn. In sommige families is er minder grijze stof in de hersengebieden aanwezig, die in verband wordt gebracht met het voelen van pijn. De behandeling van spanningshoofdpijn bestaat uit Paracetamol of een pijnstillende ontstekingsremmer, zoals naproxen of ibuprofen.

12. Stijve nek

Een stijve nek kan meerdere oorzaken hebben. Eén oorzaak kan zijn pijn in de nekspieren. Maar deze vervelende klacht kan ook ontstaan door slijtage van de halswervels, slijtage van het botvlies of een beschadiging van de banden of pezen. Een stijve nek kan een oorzaak zijn van pijn in de schouders, armen, hoofd en hoog in de rug. Bij een stijve nek kan paracetamol of een ontstekingsremmende pijnstiller verlichting brengen.

13. Andere oorzaken van pijn in de nek

Een verrekt of gescheurd spiertje kan ook een oorzaak zijn van pijn aan de nek. Deze blessure kan ontstaan door een onverwachte beweging, overbelasting of te intensief sporten. Het spiertje zal zich snel weer herstellen, zodat de pijn verdwijnt. Nog een oorzaak van pijn in de nek is een koude luchtstroom of tocht. Dit kan een pijnlijk en stijf gevoel in de nek geven.

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Hieronder een selectie van vragen over pijn in de nek die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over pijn in de nek of een andere aandoening.

Oorzaak pijn in nek?

Heb al een tijdje last van mijn nek? Kan dit artrose zijn?
Pijn in de nek kan meerdere oorzaken hebben. Hoeft niet altijd artrose te zijn. Het beste is om een afspraak te maken met uw huisarts. Hij kan de juiste diagnose stellen.

Draaien nek doet pijn

Al een aantal jaren heb ik last van mijn nek, waarbij draaien pijnlijk en niet volledig is, naar 1 kant. De pijn zit hem vooral aan de onderkant van de schedel, de aanhechtingspunten. Al diverse therapieën gehad waarbij Dry Needling wel het beste effect geeft maar ook niet volledig. Mijn vraag is nu of natuurlijke ontstekingsremmers als vloeibare groenlipmossel of curcumine ook voor problemen met de aanhechting van de spieren werkzaam is.
Het is niet waarschijnlijk dat deze natuurlijke ontstekingsremmers voldoende werken. Ze werken vooral op de gewrichten en de spieraanhechtingen liggen daar net buiten. U zou het wel gewoon eens 6 weken kunnen uitproberen om een eventueel effect te kunnen beoordelen.

Veel pijn in de nek

Graag wil ik mijn probleem aan u voorleggen. Kortweg gezegd, ik kan niet meer rechtop lopen en moet mijn hoofd naar voren laten hangen en loop dan gebogen. Ik kan niet meer dan een paar meter rechtop lopen want dan blokkeert mijn bovenlichaam. Heb al van alles geprobeerd op fysiotherapiegebied met eigen specialiteiten evenals Alexandertherapie. Tot nu toe geen resultaat. Ik heb veel pijn in mijn nek en dit kost me veel energie. De laatste fysiotherapeut zei, u nekspieren lijken wel kabels, ik kan niks voor u doen. Er zijn foto’s gemaakt en daaruit blijkt o.a. artrose van de nek. Hopelijk kunt u nog iets voor me betekenen. Ik ben een man van 82, en heb nog een eigen bedrijf. Verder ben ik gezond en gebruik geen medicijnen.
Vermoedelijk is er een geleidelijke kromming op getreden van nek en borstwervels. Dat zo maar even recht op zetten wordt een hele klus. Alles kan, operatief, maar of je daar ongeschonden uitkomt, valt zeer te bezien. Blijft er externe correctie over. Praat eens met de orthopedisch instrumentmaker over een de-kyfoserende brace. Zit natuurlijk niet echt lekker maar dwingt wel correctie af. Alle andere opties van therapie, pillen etc. zullen het waarschijnlijk voor u niet doen. Lastig advies voor mij op afstand maar dit is mijn beste suggestie op grond van de door u verstrekte gegevens.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen