Cervicale kanaalstenose: alles over nekvernauwing

Pijn in de nek met uitstralende pijn naar schouders of armen? Eén van de oorzaken kan een nekvernauwing zijn. Daardoor kunnen het ruggenmerg en zenuwbundels bekneld raken. Hoe ouder u wordt, hoe meer kans u hebt op een cervicale kanaalstenose. Artrose aan het halswervelkanaal is immers de belangrijkste oorzaak van deze aandoening.

Cervicale kanaalstenose
U hebt pijn in uw nek met uitstralende pijn naar de schouders of armen? Mogelijk worden deze klachten veroorzaakt door een vernauwing van het halswervelkanaal. Dit wordt cervicale kanaalstenose genoemd. De kans om deze aandoening te krijgen, neemt toe naarmate uw leeftijd vordert. Bij het ouder worden, kan het halswervelkanaal gaat slijten als gevolg van artrose. Dit zorgt ervoor, dat de versleten nekwervels nauwer worden. Daardoor kan het ruggenmerg en soms ook de zenuwen bekneld raken. Dit veroorzaakt de pijnklachten.

Hoe zit de wervelkolom in elkaar?

De wervelkolom is opgebouwd uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels en vijf lendenwervels. Helemaal aan het uiteinde bevinden zich het heiligbeen en het staartbeentje, dat beter bekend staat als ‘stuitje’. Steeds tussen twee wervels zit een elastische schijf. Deze kraakbeenachtige tussenwervelschijven dienen als schokdempers. Door de wervelkolom loopt een bundel ruggenmerg en zenuwen, die de hersenen met de rest van uw lichaam verbinden.
Een vernauwing van het wervelkanaal komt het meeste voor in de rug. Dit wordt een lumbale stenose genoemd. Treedt de vernauwing in de nek op, dan wordt er gesproken over cervicale kanaalstenose. Cervicale is een verwijzing naar de nek en kanaalstenose verwijst naar een vernauwing.

Wat is de oorzaak van stenose in de nek?

In de meeste gevallen is artrose de oorzaak van een nekvernauwing. Bij het ouder worden, gaat het kraakbeen in de gewrichten slijten. Dus ook de tussenwervelschijven in de nek kunnen doelwit zijn van dit proces. Het lichaam doet wel een poging om de slijtageverschijnselen aan de tussenwervelschijven te repareren. Dit gebeurt door de vorming van botweefsel op de plaatsen die beschadigd zijn. Daardoor worden de nekwervels dikker en ontstaan er uitstulpingen aan de binnenkant. Dit maakt het halswervelkanaal te nauw voor het ruggenmerg en de zenuwbundels. Ze komen in de knel te zitten en zenden vervolgens de pijnsignalen uit. Cervicale kanaalstenose kan in twee varianten optreden. Een vernauwing van het halswervelkanaal wordt spinale kanaalstenose genoemd. Het kan ook zijn dat de openingen waardoor de zenuwwortels naar buiten lopen vernauwen. Dan wordt er gesproken over foraminale stenose.
Ouderen zijn extra gevoelig voor een stenose in de nek, omdat zij van nature al een nauwer wervelkanaal hebben dan jongere mensen. Maar ook als u last heeft van osteoporose of een nekhernia kunt u een cervicale kanaalstenose ontwikkelen. Bij reumatoïde artritis kan als gevolg van ontstekingen een zwelling in de halswervelgewrichten ontstaan. Ook dan kan het halswervelkanaal vernauwen.

Wat merk ik van een stenose in de nek?

Door de cervicale kanaalstenose wordt de ruimte in het wervelkanaal nauwer en nauwer. Door de druk op de zenuwen en het ruggenmerg ontstaat er pijn in uw nek.
Wanneer u uw hoofd buigt of draait gaat dit gepaard met prikkelingen of hevige pijnscheuten. De pijn kan uitstralen naar uw schouders of armen. Bovendien kan er een doof, tintelend of branderig gevoel in de armen of benen ontstaan. Soms gaat cervicale kanaalartrose gepaard met langzame reflexen, spasmen of kramp in de arm- of beenspieren. Deze aandoening kan ook leiden tot problemen met de darm- en blaasfunctie. Incontinentie komt dan ook wel voor.

Hoe kan een arts me van stenose in de nek afhelpen?

Bij het vermoeden van een cervicale kanaalstenose is het belangrijk om tijdig naar een arts te gaan. Bij langdurige beknelling kan het ruggenmerg beschadigd raken. Dit wordt myelopathie genoemd en kan uiteindelijk uitmonden in een dwarslaesie. Het is dus belangrijk dat de druk op het ruggenmerg tijdig wordt opgeheven. De huisarts zal u meestal doorverwijzen naar een neuroloog. De nekvernauwing is goed te zien op een röntgenfoto. Daarop kan de aangroei van extra botweefsel als gevolg van artrose in beeld worden gebracht. Op een MRI-scan is de exacte plaats van de vernauwing van het ruggenmerg of zenuwweefsel zichtbaar. Aan de hand van de uitkomsten van deze onderzoeken zal besloten worden of er wel of niet geopereerd zal moeten worden.

Hoe wordt een nekvernauwing behandeld?

Wanneer de vernauwing van het nekwervelkanaal nog niet zorgwekkend is, zal het bestrijden van de pijn de eerste optie zijn. U krijgt dan het advies om paracetamol, ibuprofen of diclofenac te gaan gebruiken. Bij zeer ernstige pijn kan morfine worden voorgeschreven. Verder zal geadviseerd worden om voldoende te blijven bewegen. Wanneer u uw nek teveel gaat ontzien, kunnen de spieren stijf worden. Eventueel kunt u doorverwezen worden naar een fysiotherapeut.
Nemen de klachten binnen drie maanden niet af? Dan kan de arts besluiten om een laminectomie uit te voeren. Tijdens deze operatie worden één of meer wervelbogen verwijderd. Daardoor neemt de druk op het ruggenmerg en de zenuwen af. Soms kan zo’n ingreep de nek instabiel maken. Daarom kan de arts ook besluiten om de wervelbogen in een andere positie terug te plaatsen. Dit wordt een laminoplastie genoemd.

Heb ik een nekvernauwing of een nekhernia?

Als de pijnklachten in uw nek acuut ontstaan, dan is de kans groot dat u last van een nekhernia heeft. Bij een cervicale kanaalstenose ontstaan de klachten vaak wat meer geleidelijk. Bij nekvernauwing ligt meestal het accent op een beknelling van het ruggenmerg. Bij een nekhernia vooral op een beknelling van de zenuwwortels. Mocht tijdens een operatie de specialist ontdekken dat er naast een cervicale kanaalstenose ook een nekhernia aanwezig is? Dan kan hij dit tijdens dezelfde operatie verhelpen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties