Arteriitis temporalis: heftige en bonzende pijn bij uw slaap

Ontstoken slagader in het hoofd gaat soms gepaard met spierreuma

Arteriitis temporalis is een ontsteking van een slagader bij uw slaap. Meestal ontstaat deze klacht aan één kant van het hoofd, maar soms kunnen deze ontstekingen ook aan beide kanten optreden. Deze aandoening – die gepaard gaat met een heftige en bonzende hoofdpijn – komt vooral voor bij vrouwen van 50 jaar en ouder. De ontsteking kan zich uitbreiden naar de grote slagaders in de schouders, hals en onderlichaam. Deze aandoening kan soms gepaard gaan met de reumatische aandoening Polymyalgia rheumatica (spierreuma).
Arteriitis temporalis

Wat is het verloop van Arteriitis temporalis?

Het is nog niet bekend wat nu precies de oorzaak van Arteriitis temporalis is. Daar wordt nog uitgebreid onderzoek naar verricht. In de meeste gevallen bouwen de pijnklachten zich heel geleidelijk op. In sommige gevallen ontstaan de klachten acuut. Het goede nieuws is, dat Arteriitis temporalis goed kan worden behandeld. Met medicijnen kunt u volledig genezen van deze aandoening. Het kan echter weken tot maanden duren voordat de pijn aan één of beide zijden van uw hoofd helemaal verdwenen is.

Wat zijn de symptomen van Arteriitis temporalis?

De klachten treden vooral op in het gebied van het hoofd en de hals. Het meest kenmerkende symptoom van Arteriitis temporalis is ernstige hoofdpijn aan één of beide zijden van uw hoofd. Deze treedt op ter hoogte van de slaap. Er kan tijdens het kauwen pijn in uw kaken ontstaan. De hoofdhuid bij uw slaap kan gevoelig en gezwollen zijn. Daarnaast kan deze aandoening gepaard gaan met: vermoeidheid, koorts, verminderde eetlust, gewichtsverlies, nachtelijk zweten en spierpijn en stijfheid in achterhoofd, schedel en nek.
Een ernstige complicatie bij Arteriitis temporalis is het optreden van een oogprobleem. U gaat dubbel, wazig of blinde vlekjes zien. Als dat bij u het geval is, dan is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met de arts. Oogproblemen moeten op tijd behandeld worden om te voorkomen dat de slagader naar de oogzenuw verstopt raakt. Dit kan leiden tot blindheid aan één oog. Nog een belangrijk aandachtspunt zijn de spieren van de schouder- en bekkengordel. Als deze pijnlijk en stijf aanvoelen, kan dat duiden op Polymyalgia rheumatica. Spierreuma komt voor bij 10 tot 20 procent van de patiënten met Arteriitis temporalis.

Hoe wordt de diagnose Arteriitis temporalis gesteld?

De arts zal u eerst uitgebreid ondervragen over uw klachten. Als deze richting Arteriitis temporalis wijzen, kan hij een aantal onderzoeken laten uitvoeren. Deze aandoening kan niet met een bloedtest worden aangetoond. Wel is dit een goed hulpmiddel om de hoeveelheid C-reactieve proteïne (CRP) en bloedbezinking (BSE) te meten. Een sterke verhoging van beide waarden duidt op een ontsteking in uw lichaam. Ook kan de arts besluiten om een stukje weefsel – biopt – uit de slagader van uw slaap te verwijderen. Deze kan dan onder een microscoop bekeken worden. De definitieve diagnose wordt gesteld op basis van uw leeftijd, type hoofdpijn en het voelen van de hartslag in de slagader bij uw slaap. De uitslagen van de bloedtest en de biopsie moeten de diagnose bevestigen.

Hoe wordt Arteriitis temporalis behandeld?

De behandeling van Arteriitis temporalis bestaat uit een hoge dosering prednison. De klachten nemen meestal binnen 1 tot 2 weken duidelijk merkbaar af. U zult dit ontstekingsremmende medicijn echter langdurig moeten blijven gebruiken. Na verloop van tijd zal de arts een nieuw bloedonderzoek laten uitvoeren. Als er een daling van de bezinksel (BSE) wordt waargenomen, mag in overleg met de arts de dosering prednison geleidelijk worden afgebouwd. De kans is echter aanwezig dat de ontstekingen weer gaat opvlammen. Dan zal de arts de dosering in dat geval weer verhogen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen