Acuut reuma

Wat is acuut reuma?

Soms kan een onschuldige keelontsteking nare gevolgen hebben. Als de klachten over zijn, kan de veroorzaker van deze infectie na ongeveer vier weken in de gewrichten opduiken. Dit wordt acuut reuma of polyarthritis rheumatica acuta genoemd. Deze aandoening gaat gepaard met hoge koorts en pijn in de gewrichten.

acuut reuma polsOpvallend bij acuut reuma is, dat de ontstekingen van gewricht naar gewricht ‘springen’. Er is dus steeds één gewricht aangedaan, waarbij het meestal om de enkel, pols, knie of elleboog gaat. Daarnaast kunnen er hartklachten optreden. Acuut reuma komt in Nederland nog maar heel sporadisch voor. En als het gebeurt, dan treft deze aandoening vooral kinderen en tieners tussen de 4 en 18 jaar.

Wat is de oorzaak van acuut reuma?

De grote boosdoener is de groep-A-streptokok. Deze bacterie zorgt voor de meeste infecties in Nederland. In de wintermaanden veroorzaken ze keelontstekingen en in de zomermaanden huidinfecties, waaronder krentenbaard (impetigo). Na een keelontsteking kunnen ze zich verplaatsen naar de gewrichten, waar ze op steeds wisselende locaties ontstekingen veroorzaken. Bij acuut reuma reageert het immuunsysteem op zo’n infectie echter helemaal verkeerd. In plaats van de veroorzakers op te ruimen, wordt het eigen lichaamsweefsel aangevallen. Daarom valt deze aandoening dan ook onder de auto-immuunziekten.

Wat zijn de symptomen van acuut reuma?

De eerste symptomen die kunnen wijzen op acuut reuma zijn: hoge koorts, een vermoeid gevoel, minder trek in eten, buikpijn, een bleke huid en neusbloedingen. In het volgende stadium gaan de gewrichten om de beurt pijn doen. Deze ontstekingsverschijnselen kunnen soms zeer heftig zijn. Maar het kan ook voorkomen dat iemand zich alleen beroerd voelt zonder dat diegene last van de gewrichten krijgt. Bij ongeveer 50 procent van de mensen kan acuut reuma gepaard gaan met ontstekingen van de hartspier, hartzakje of hartklep. Dit kan leiden tot een versnelde hartslag, hoesten, snelle ademhaling tijdens de slaap of rust en pijn in de borst. Eén tot zes maanden na de keelinfectie kunnen er ook afwijkingen aan het zenuwstelsel ontstaan. De spieren zijn dan verzwakt en er worden ongecontroleerde bewegingen met de armen en benen gemaakt. Dit wordt chorea of Sint-Vitusdans genoemd. Dit kan de dagelijkse routine flink verstoren, omdat men moeite gaat krijgen met schrijven, koken, eten en aankleden. Soms zal ook het lopen minder gemakkelijk gaan. Vaak is deze zenuwafwijking binnen een half jaar weer genezen.

Hoe wordt de diagnose acuut reuma gesteld?

acuut reumaDeze aandoening lijkt er veel op andere aandoeningen zoals juveniele chronische artritis (jeugdreuma), reumatoïde artritis, beenmergontsteking en acute virusinfecties. Daarom is het voor een arts niet altijd even gemakkelijk om de diagnose ‘acuut reuma’ te stellen. Een bloedonderzoek en een hartritmeonderzoek zijn de belangrijkste hulpmiddelen om de ziekte vast te kunnen stellen. Het bloedonderzoek moet aantonen of het gehalte aan antistreptolysine (AST) is toegenomen als reactie op de infectie met streptokokken. Een ECG kan eventuele hartafwijkingen aan het licht brengen. Hartruis kan wijzen in de richting van ontstoken hartkleppen.

Hoe wordt acuut reuma behandeld?

De gewrichten worden meestal niet beschadigd door acuut reuma. Daar zal de arts dan ook geen medicijnen voor geven. Meestal is een eenvoudig middel als Paracetamol voldoende tegen de pijn in de gewrichten. Anders schrijft de arts een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) of antibiotica tegen de ontstekingen voor. In veel gevallen zal de arts u het advies geven om bedrust te houden totdat de ernst van de klachten is afgenomen. Hebt u ook last van hartafwijkingen, dan zult u gedurende een langere periode in bed moeten blijven.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen