Aanhechtingspijn (Enthesitis)

Aanhechtingspijn in de knie, heup, elleboog, rug, lies, hoofd, ribben, nek, onderrug of schouder?

Enthesitis is een reumatische ontstekingsziekte op de plaats waar één of meer pezen aan het bot vastzitten. Deze aandoening wordt ook aanhechtingspijn (enthesopathie of enthesiopathie) genoemd. De belangrijkste klachten zijn: pijn en stijfheid. Deze ontstekingsreactie komt vooral voor in de schouder, elleboog, heup, rug, lies, nek en knie, maar kan ook in andere delen van het lichaam ontstaan. In de meeste gevallen is deze ziekte tijdelijk.

Een pees is een verlengstuk van een spier. Pezen verbinden de spieren aan de beenderen. Klik om dit voorbeeld van de elleboog te vergroten.

Een pees is een verlengstuk van een spier. Pezen verbinden de spieren aan de beenderen. Klik om dit voorbeeld van de elleboog te vergroten.

Wat is de oorzaak van enthesitis?

Pezen zijn eigenlijk een verlengstuk van de spieren. Het zijn stevige en elastische koorden die de spieren verbinden aan de botten. Daardoor kunnen de gewrichten bewegen. Dit aanhechtingspunt wordt enthesis genoemd. Een ontstekingsreactie op deze plaats kan ontstaan als u een gewricht teveel belast. Bijvoorbeeld door te zwaar te tillen, het intensief herhalen van specifieke bewegingen of langdurige krachtsinspanningen tijdens het sporten. Een tennisarm is misschien wel het bekendste voorbeeld van deze aandoening. De ontstekingsreactie kan dan ontstaan door het aanspannen van de spieren van de onderarm bij het achteroverbuigen van de pols. Ook kan enthesitis een bijverschijnsel zijn van een andere reumatische aandoening.

Wat zijn de symptomen van enthesitis?

Deze aandoening veroorzaakt een pijnlijk en stijf gevoel rondom de aangetaste gewrichten. Daarnaast kan er een zwelling ontstaan en een warm gevoel optreden op de plek van de ontsteking. De pijn kan uitstralen. Soms is het moeilijk om het aangetaste gewricht te bewegen. Misschien is ook de peesschede ontstoken. U hoort dat een krakend geluid bij het bewegen van de pezen. Dit kan pijnlijk zijn.

Wat is het verschil tussen bursitis, tendinitis en enthesitis?

De symptomen van deze drie aandoeningen lijken sterk op elkaar. Bovendien worden vaak dezelfde gewrichten getroffen, zoals schouder, elleboog en knie. Daarom is het goed om de verschillen tussen deze drie soorten gewrichtsklachten nader uit te leggen. Bij tendinitis is niet de peesaanhechting, maar de pees zelf ontstoken (lees meer over een peesontsteking in de schouder). Ook deze klacht kan gepaard gaan met een ontsteking van de peesschede. Dan wordt deze aandoening tendovaginitis genoemd. Bij bursitis is de slijmbeurs ontstoken. Dit is een soort van stootkussen dat wordt aangetroffen op plaatsen waar spieren en gewrichten elkaar kruisen.

Hoe wordt de diagnose enthesitis gesteld?

De arts zal u eerst uitgebreid ondervragen hoe en wanneer de klachten precies zijn ontstaan. Zo kan hij vaststellen of overbelasting van de gewrichten een rol speelt. Ook zal hij informeren of u een andere reumatische aandoening heeft. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Een laboratoriumonderzoek of röntgenfoto behoren ook tot de mogelijkheden.

Hoe wordt een enthesitis behandeld?

Met de juiste behandeling zullen de klachten meestal na verloop van tijd weer verdwijnen. Eerst zal de arts kijken of een eenvoudige pijnstiller als Paracetamol de pijn draaglijker maakt. Blijven de klachten aanhouden, dan zal de arts u een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven. Gebruikt u liever geen NSAIDs? Dan kunt ook kiezen voor vloeibare GroenlipmosselCurcumine of Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die werken in het gebied van de gewrichten.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 142   Gemiddelde:  3.8/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties