Aanhechtingspijn (Enthesitis)

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Aanhechtingspijn in de knie, heup, elleboog, rug, lies, hoofd, ribben, nek, onderrug of schouder?

Enthesitis is een ontstekingsreactie van het peesweefsel op de plaats waar één of meer pezen aan het bot vastzitten. Deze aandoening wordt ook aanhechtingspijn (enthesopathie of enthesiopathie) genoemd. De belangrijkste klachten zijn: pijn en stijfheid bij gebruik van de pees en bij specifieke bewegingen. Deze ontstekingsreactie komt vooral voor in de schouder, elleboog, heup, rug, lies, nek en knie, maar kan ook in andere delen van het lichaam ontstaan. In de meeste gevallen is deze aandoening tijdelijk.

↳Inhoudsopgave

Wat is de oorzaak van enthesitis?
Wat zijn de symptomen van enthesitis (aanhechtingspijn)?
Wat is het verschil tussen bursitis, tendinitis en enthesitis?
Hoe wordt de diagnose enthesitis gesteld?
Hoe wordt een enthesitis behandeld?

Wat is de oorzaak van enthesitis?

Pezen zijn het verlengstuk van de spieren aan beide kanten. Het zijn stevige en elastische koorden die de spieren verbinden aan de botten. Daardoor kunnen de gewrichten bewegen. Dit aanhechtingspunt wordt enthesis genoemd. Een ontstekingsreactie op deze plaats kan ontstaan als u een pees teveel belast. Bijvoorbeeld door te zwaar te tillen, het intensief herhalen van specifieke bewegingen of langdurige krachtsinspanningen tijdens het sporten, maar helaas ook gewoon door ouder worden. Een tennisarm is misschien wel het bekendste voorbeeld van deze aandoening. De ontstekingsreactie kan dan ontstaan door het aanspannen van de spieren van de onderarm bij het achteroverbuigen van de pols. Ook kan enthesitis een bijverschijnsel zijn van een reumatische aandoening.

Wat zijn de symptomen van enthesitis (aanhechtingspijn)?

Deze aandoening veroorzaakt een pijnlijk en stijf gevoel rondom de aanhechtingsplaats van de pees aan het bot. Daarnaast kan er een zwelling ontstaan en een warm gevoel optreden op de plek van de ontsteking. De pijn kan uitstralen. Soms is het moeilijk om het belendende gewricht te bewegen. Misschien is ook de peesschede ontstoken. U hoort soms een krakend geluid bij het bewegen van de pezen in de peesschede. Dit kan pijnlijk zijn.

Wat is het verschil tussen bursitis, tendinitis en enthesitis?

De symptomen van deze drie aandoeningen lijken sterk op elkaar. Bovendien worden vaak dezelfde gewrichten getroffen, zoals schouder, elleboog en knie. Daarom is het goed om de verschillen tussen deze drie soorten gewrichtsklachten nader uit te leggen. Bij tendinitis is niet de peesaanhechting, maar de pees zelf ontstoken (lees meer over een peesontsteking in de schouder). Ook deze klacht kan gepaard gaan met een ontsteking van de peesschede. Dan wordt deze aandoening tendovaginitis genoemd. Bij een bursitis is de slijmbeurs ontstoken. Dit is een soort van stootkussen dat wordt aangetroffen op plaatsen waar bot en huid strak over elkaar heen liggen en moeten kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Denk aan de punt van de elleboog bijvoorbeeld.

Hoe wordt de diagnose enthesitis gesteld?

De arts zal u eerst uitgebreid ondervragen hoe en wanneer de klachten precies zijn ontstaan. Zo kan hij vaststellen of overbelasting van de gewrichten een rol speelt. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Een laboratoriumonderzoek of röntgenfoto behoren ook tot de mogelijkheden.

Hoe wordt een enthesitis behandeld?

Met de juiste behandeling zullen de klachten meestal na verloop van tijd weer verdwijnen. De beste behandeling is: rust.  Verder zal de arts adviseren om te kijken of een eenvoudige pijnstiller als Paracetamol de pijn draaglijker maakt. Blijven de klachten aanhouden, dan zal de arts u een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven. Gebruikt u liever geen NSAIDs? Dan kunt ook kiezen voor vloeibare GroenlipmosselCurcumine of Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die werken in het gebied van de gewrichten. Gerichte injecties met verdoving gemengd met een corticosteroïd kunnen soms goed helpen, maar er blijft een goede kans op herhaling (recidief) bestaan.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen