Peesontsteking in de schouder

Uitleg, oorzaak, symptomen, diagnose en behandeling

De schouder is het beweeglijkste gewricht van ons lichaam. Het is zo geconstrueerd, dat we de armen naar links en rechts, omhoog en omlaag, naar voren en achter en zelfs ronddraaiend kunnen bewegen. Deze grote beweeglijkheid wordt o.a. mogelijk gemaakt door vier grote pezen in de schouder. Vooral waar ze langs de onderkant van de schouderbladen lopen, hebben deze pezen weinig speelruimte. Daardoor kunnen ze op deze locatie bij overbelasting gemakkelijk geïrriteerd of ontstoken raken. Dit wordt een peesontsteking of tendinitis genoemd. Een tendinose is hieraan gerelateerd: ’tendinose’ betekent ‘degeneratie van de pees’. Dit kan eveneens gepaard gaan met ontstekingen, maar tendinose wordt voornamelijk gekenmerkt door afbraak van vezels in de pezen en tendinitis wordt gekenmerkt door de ontsteking.

schouder-peesontsteking

Wat is een peesontsteking in de schouder?

De schouderpezen verbinden de spieren met de botten van de schouders en armen. Deze pezen zijn erg sterk. Ze moeten immers in staat zijn om de enorme krachten van de spieren op te vangen. Omdat de belasting van de pezen in de schouder erg groot is, lopen ze door een met vocht gevuld omhulsel. Dat wordt de peesschede genoemd. Pezen zijn minder goed doorbloed dan spierweefsel. Daardoor zijn ze gevoeliger voor ontstekingen. Daarnaast zijn de vezelachtige structuren van de schouderpezen niet zo rekbaar. Bij overbelasting kunnen er al snel kleine scheurtjes in het peesweefsel ontstaan. Hoewel dit ook een peesontsteking wordt genoemd, gaat het hier eigenlijk om een peesblessure (tendinose).

Wat is de oorzaak van een peesontsteking in de schouder?

De meest voorkomende oorzaak van een peesontsteking is overbelasting van de schouder. Bijvoorbeeld door voortdurend eenzijdige handelingen uit te voeren. Denk daarbij aan klussen of beroepsactiviteiten. Er ontstaat irritatie van de pezen, dat vervolgens in een ontsteking kan overgaan. Deze klacht kan soms ook onderdeel zijn van RSI (Repetitive Strain Injury). Er kunnen scheurtjes in of irritaties van de pezen ontstaan door fanatiek sporten of een ongeval. Soms kan een reumatische aandoening een rol spelen bij een peesontsteking. In veel gevallen is dan ook de peesschede ontstoken.

Wat zijn de symptomen van een peesontsteking in de schouder?

Een peesontsteking gaat gepaard met een pijnlijk gevoel. De schouder kan daarnaast opgezwollen zijn en warm aanvoelen. Verder kan de schouder stijf zijn en moeilijk worden bewogen. In sommige gevallen kan de ontstoken pees bij het bewegen een zacht gekraak op knisperend geluid maken. Dit wordt ‘crepitus’ genoemd.

Wat is het verschil tussen een peesontsteking en slijmbeursontsteking?

De klachten van een peesontsteking lijken veel op die van een slijmbeursontsteking. Slijmbeurzen voorkomen dat tijdens het bewegen de pees over het bot schuurt. Vooral die in de schouder zijn zeer kwetsbaar voor ontstekingen. Een slijmbeursontsteking kunt u herkennen aan een doffe pijn. Als de pijn scherp is, dan heeft u last van een peesontsteking. Deze aandoeningen kunnen ook samen voorkomen.

Hoe wordt de diagnose ‘peesontsteking in de schouder’ gesteld?

De arts zal een diagnose stellen op basis van een gesprek en een lichamelijk onderzoek. Zo zal hij onder meer willen weten wanneer de pijn en stijfheid in de schouder begonnen is en of u een blessure of ongeval heeft gehad. Daarna zal hij de schouder onderzoeken. Meestal zult u de armen en schouders in verschillende posities moeten bewegen. Daarnaast zal hij controleren op de aanwezigheid van een ‘painful arc’. Tijdens deze test moet u uw arm zijwaarts omhoog bewegen. Bij een peesontsteking moet er tussen de 70 en 120 graden van de hefbeweging een flinke toename van de pijn voelbaar zijn. Soms kan de arts besluiten om een röntgenfoto van de schouders te maken. Doorverwijzen naar een specialist voor een echo, CT-scan of MRI-scan behoort ook tot de mogelijkheden. Aan de hand van deze onderzoeken kan worden vastgesteld of de klachten niet een andere oorzaak hebben, zoals een slijmbeursontsteking, peesverkalking of artrose.

Hoe wordt een peesontsteking in de schouder behandeld?

Als de pees zeer pijnlijk is, zal de arts u adviseren om uw schouder zoveel mogelijk rust te geven. Wanneer de pijn begint af te nemen, wordt u doorverwezen naar een fysiotherapeut. De arts kan daarnaast pijnstillende medicijnen – zoals Paracetamol – of pijnstillende én ontstekingsremmende medicijnen – NSAIDs – voorschrijven. Eventueel kunt u voor natuurlijke ontstekingsremmers kiezen, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad.

Peesontsteking schouder en injectie

De arts kan er voor kiezen een peesontsteking te behandelen met een corticosteroïd-injectie. Dit middel heeft een remmend effect op de ontstekingen en werkt na ongeveer twee weken.

Alternatieve behandelingen peesontsteking schouder

Homeopathie en peesontsteking schouder: Arnica zit vaak in homeopathische middelen die worden geadviseerd bij de klacht. Dit is een eeuwenoude natuurlijke remedie om ontstekingen en stijfheid tegen te gaan. Arnica verbetert de lokale doorbloeding, zodat afvalstoffen en ontstekingsstoffen sneller worden afgevoerd. Dit bevordert het herstel.
Accupunctuur en peesontsteking schouder: als geen behandeling effect heeft op tendinitis, dan zou acupunctuur overwogen kunnen worden. Sommige mensen hebben baat bij deze oude Chinese geneeswijze.
Tapen en peesontsteking schouder: dit kan helpen om de klachten te verminderen. Gebruik daarvoor ‘cure tape’. Dit is een gekleurde tape die ondersteuning geeft en de pijn vermindert. Bovendien stimuleert het de doorbloeding van de huid. Het advies is wel, om een fysiotherapeut een keer te laten zien hoe u de tape moet aanbrengen.

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Hieronder een selectie van vragen over peesontsteking in de schouder die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over peesontsteking in de schouder of een andere aandoening.

Afgescheurde pees

Ik heb in mijn schouder een pees afgescheurd bij de aanhechting. Op de echo is dit duidelijk te zien en dat die operatief gerepareerd moet worden. Het ziet ernaar uit dat het circa een maand gaat duren voordat ik een kijkoperatie krijg en daarop volgend wellicht een volledig hersteloperatie. De vraag die me erg dwars zit, mede omdat ik zelfstandig ondernemer ben, is of de kwaliteit van de afgescheurde pees in die relatief lange periode niet zodanig achteruit gaat dat het een negatief effect heeft op de operatie en het herstel.
Dat zal niet het grote probleem zijn. Eerder of de pees voldoende kwaliteit heeft om überhaupt nog gehecht te worden. Hoe ouder de patiënt, hoe lastiger dit wordt. De operatie zelf steekt dus absoluut niet op een paar maanden.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen