‘Superartritis’ treft drie procent van de reumapatiënten

Syndroom van Felty: ernstige infecties bij reumatoïde artritis

In Nederland lijden 12.000 reumapatiënten aan ‘superartritis’. Zij hebben niet alleen last van chronische gewrichtsontstekingen. Ook de milt is vergroot en het aantal witte bloedcellen verlaagd. Door deze complicatie van reumatoïde artritis neemt de kans op bacteriële infecties toe. Bovendien hebben de patiënten last van een waaier aan andere klachten.

syndroom van felty

Reumatoïde artritis + vergrote milt + te weinig witte bloedcellen = syndroom van Felty

Naar schatting drie procent van de patiënten met reumatoïde artritis krijgt een zeldzame aandoening die bekend staat als het syndroom van Felty (FS). De belangrijkste verschijnselen zijn een vergrote milt en een te laag gehalte aan witte bloedcellen. Dit kan leiden tot ernstige infecties. In Nederland hebben ongeveer 12.000 mensen met deze chronische gewrichtsaandoening ook het syndroom van Felty. De grootste risicogroep wordt gevormd door patiënten van 50 jaar en ouder die tien jaar of langer reumatoïde artritis hebben. FS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is het syndroom van Felty?

Dit is in principe een complicatie van een al lang bestaande reumatoïde artritis. In Amerika wordt het syndroom van Felty ook wel ‘superartritis’ genoemd. Naast deze chronische ontstekingsziekte is er immers sprake van nog twee aandoeningen. Het gaat om splenomegalie, dat verwijst naar een vergrote milt, en neutropenie, deze aandoening wordt gekenmerkt door een abnormaal laag aantal witte bloedcellen.
Artsen weten nog niet precies wat de oorzaak is van het syndroom van Felty. Bij deze aandoening is de productie van witte bloedcellen in het beenmerg niet aangetast. Een teveel aan deze afweercellen wordt normaal gesproken in de milt opgeslagen. Bij het syndroom van Felty vindt er echter een overmatige opslag in dit orgaan plaats. Dit resulteert in een verminderde circulatie van deze cellen in het bloed. Daardoor neemt het risico op bacteriële infecties toe.

Wat zijn de belangrijkste symptomen van het syndroom van Felty?

Bij deze aandoening is uw milt opgezwollen. Dit is een vuistgroot orgaan dat zich achter de linkerzijde van uw ribbenkast bevindt. De milt controleert de hoeveelheid witte bloedcellen in uw lichaam en speelt een belangrijke rol in uw immuunsysteem. Door de overmatige opslag van deze afweercellen zwelt dit orgaan op. U voelt dan pijn links van uw ribbenkast. U kunt tijdens het eten ook sneller een vol gevoel krijgen, omdat de milt tegen de maag gaat drukken. Door een tekort aan witte bloedcellen hebben patiënten met het syndroom van Felty meer infecties, bijvoorbeeld een longontsteking of huidzweren. Daarnaast kunnen de reumatische klachten in ernst toenemen, zoals zwelling, pijn, stijfheid en knobbeltjes. Het risico dat de gewrichten misvormen, neemt toe bij mensen die aan deze zeldzame ziekte leiden.

Wat zijn de bijkomende klachten van het syndroom van Felty?

Het syndroom van Felty kan gepaard gaan met een waaier van bijkomende klachten. Veel patiënten klagen over vermoeidheid, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies. Daarnaast kan deze aandoening gepaard gaan met koorts, bleekheid, branderig gevoel in de ogen en bloedarmoede. Ook kunnen de lymfeklieren en lever gaan opzwellen.

Hoe wordt de diagnose syndroom van Felty gesteld?

Hoewel er geen specifieke test voor het syndroom van Felty bestaat, is de diagnose toch relatief eenvoudig door een arts te stellen. Wanneer een patiënt met reumatoïde artritis vaak last heeft van ontstekingen en pijn in de linkerzijde van de ribbekast, weet de arts meestal genoeg. Tijdens een lichamelijk onderzoek wordt nagegaan of de milt, lever of lymfeklieren zijn opgezwollen. Aan de hand van een bloedonderzoek worden andere mogelijke oorzaken als levercirrose, sarcoïdose, het syndroom van Sjögren, Systemische lupus erythematosus (SLE) en tuberculose uitgesloten. Aan de hand van een CT- of MRI-scan kan gekeken worden of de milt en lever vergroot zijn. Vaak wordt er ook een biopsie van het beenmerg genomen om een non-Hodgkin lymfoom uit te kunnen sluiten. Dit is een zeldzame vorm van lymfklierkanker.

Hoe wordt het syndroom van Felty behandeld?

De meeste patiënten met het syndroom van Felty krijgen al een behandeling voor reumatoïde artritis. Als ‘superreuma’ wordt vastgesteld, dan kan de arts aanvullende medicijnen voorschrijven. Het meest effectieve geneesmiddel voor veel symptomen van het syndroom van Felty is methotrexaat. In ernstige gevallen kan via een operatieve ingreep de milt worden verwijderd. Hierdoor wordt de hoeveelheid witte bloedcellen weer normaal en neemt het risico op infecties af. Er is overigens nog weinig bekend of het verwijderen van de milt op de langere termijn effect blijft hebben.

Prognose en preventie syndroom van Felty

Helaas hebben patiënten met het syndroom van Felty een slechtere prognose dan RA-patiënten zonder deze complicatie. Door de ontstekingen hebben ze meer klachten. Preventie tegen het syndroom van Felty is niet mogelijk. Het overkomt de ene reumapatiënt wel en de andere niet.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen