Wat is het verband tussen koorts en reumatoïde artritis?

De symptomen van reumatoïde artritis zijn zwelling, stijfheid en gewrichtspijn. Volgens het American College of Rheumatology ervaren de meeste patiënten ook een lichte en aanhoudende koorts. Het is belangrijk dat uw arts onderzoekt of dit wordt veroorzaakt door een andere infectieziekte. Is deze niet aanwezig, dan is de koorts het gevolg van de gewrichtsontsteking.


Bij reumatoïde artritis denken we vooral aan zwelling, stijfheid en gewrichtspijn. Een aanhoudende lichte koorts is echter ook een veel voorkomend symptoom van deze reumatische aandoening. Volgens het American College of Rheumatology ervaren de meeste patiënten een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur. Wanneer u zich doorlopend koortsig voelt, dan is het belangrijk om dit met uw behandelende arts te bespreken. Dit kan immers wijzen op een infectie die mogelijk tot complicaties kan leiden.

Waarom stijgt de lichaamstemperatuur bij RA?

“Sommige medicijnen tegen reumatoïde artritis kunnen het immuunsysteem verzwakken,”

legt de Amerikaanse reumatoloog Daniel Torres uit.

“Daardoor bent u vatbaarder voor bacteriële en virale infecties en kunt u sneller koorts ontwikkelen. Bijkomende ziektes kunnen bij reumatoïde artritis ernstige complicaties veroorzaken. Ik screen mijn patiënten dan ook altijd eerst op de aanwezigheid van andere infectieziektes. Als dit niet het geval is, dan is de koorts het gevolg van de gewrichtsontsteking.”

Een normaal functionerend immuunsysteem kan het verschil zien tussen ziekteverwekkers en gezonde cellen. Bij een auto-immuunziekte merkt het lichaam gezonde cellen aan als ongewenste indringers aan. Bij reumatoïde artritis worden ten onrechte de weefsels rond uw gewrichten als schadelijk aangemerkt. Deze worden vervolgens aangevallen door het afweersysteem.
Torres:

“Er worden grote hoeveelheden cytokines en interleukinen aangemaakt. En deze moleculen veroorzaken de ontstekingen in de gewrichten. Interleukine staat ook bekend als het ‘koortsmolecuul’. Dat verklaart waarom reumatoïde artritis zo vaak gepaard gaat met koorts. Nog een factor die meespeelt: deze reumatische aandoening versnelt de stofwisseling. Ook dit kan leiden tot een verhoging van de lichaamstemperatuur.”

Wat is het verschil tussen RA-koorts en reumatische koorts?

De koorts die optreedt bij reumatoïde artritis is geen reumatische koorts. Dit is een geheel andere aandoening. Reumatische koorts is een ernstige ontstekingsziekte die ontstaan door complicaties bij een keelontsteking. Dit treft vooral kinderen tussen de 5 en 15 jaar. Boven de 21 jaar komt reumatische koorts niet vaak voor. Hoewel de symptomen van deze ziekte lijken op die van vroege reumatoïde artritis, zijn ze niet aan elkaar verwant. In tegenstelling tot RA-koorts houden de verschijnselen bij reumatische koorts slechts een paar weken aan.

Diagnose koorts bij reumatoïde artritis

Een lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius wordt als normaal beschouwd. Geeft uw thermometer een waarde van tussen de 37,5 en 38 graden aan? Dan hebt u een lichte verhoging. Pas boven de 38 graden spreken we van koorts. Als u zich aanhoudend koortsig voelt, dan is het verstandig om naar een arts te gaan. Dat is zeker het geval wanneer uw lichaamstemperatuur 48 uur lang hoger is dan 38 graden. De arts moet allereerst vaststellen of u geen andere bacteriële of virale infectie heeft en of er geen andere lichamelijke aandoening verantwoordelijk is voor de verhoging van de lichaamstemperatuur. Als dit niet het geval is, dan is uw koorts het gevolg van reumatoïde artritis. Deze wordt op dezelfde manier behandeld zoals elke andere koorts. Dus met bijvoorbeeld ibuprofen of paracetamol. Daarnaast kan de reguliere behandeling van reumatoïde artritis zorgen voor vermindering van de koortsverschijnselen.

Tips bij reumatoïde artritis koorts

“Koorts is goed”,

zegt Torres.

“Dat betekent dat u immuunsysteem de infecties bestrijdt.”

Hij heeft nog wat tips voor u die u de volgende keer kunt proberen bij koorts.

“Neem rust en leg een koud kompres op uw voorhoofd. Drink gedurende de dag vooral veel water of thee. Zorg dat u warm blijft als u rillingen ervaart. Probeer koel te blijven als u het warm heeft en zweterig bent.”

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties