Tandvleesaandoeningen kunnen belangrijke aanstichter zijn van reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 jul 2018

Tandvleesaandoeningen kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van reumatoïde artritis. Dat blijkt uit een onderzoek dat recent is gepresenteerd op het EULAR reumatologie-congres in Amsterdam. Deze bevindingen kunnen een belangrijke stap zijn in de richting van ziektepreventie.

ontsteking van het tandvlees

Tandvleesaandoeningen

Een nieuw onderzoek toont aan, dat tandvleesaandoeningen en ziekteverwekkende mondbacteriën een rol spelen bij de ontwikkeling van reumatoïde artritis. Deze studie werd gepresenteerd tijdens het Europese Reumatologiecongres (EULAR 2018) in Amsterdam.

“Antilichamen die geassocieerd worden met reumatoïde artritis zijn ruim voor elk bewijs van een gewrichtsaandoening al aanwezig. Dit suggereert dat ze afkomstig moeten zijn van een plaats buiten de gewrichten,”

aldus Dr. Kulveer Mankia van het Leeds Reuma-instituut.

Primaire trigger

Dit is de eerste klinische studie die tandvleesaandoeningen en de overvloed aan paradontale bacteriën bij deze risicogroep beschrijft. De resultaten ondersteunen de hypothese, dat lokale ontstekingen – zoals aan het tandvlees – een primaire trigger kunnen zijn voor het ontwikkelen van reumatoïde artritis. Dit is volgens de deelnemers aan dit congres een essentiële stap in de richting van het uiteindelijke doel. En dat is ziektepreventie.
Lees meer over een krakende kaak.

Bron

Het originele onderzoek is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.