Artrose in de kaak

Pijn in de kaak door slijtageproces in het kaakgewricht

De kaak is één van de meest belangrijke en gecompliceerde gewrichten van uw lichaam. Het is bovendien het gewricht dat u het meest gebruikt. En niet alleen om te praten en te kauwen. Let u maar eens goed op: dan zult u merken, dat u uw kaken voortdurend – ook onbewust – beweegt: ook als u bijvoorbeeld geeuwt, slikt, lacht en zingt. Vooral tijdens het kauwen komen er enorme krachten op de kaken te staan. Het kraakbeen is echter niet zo stevig als het kraakbeen in de andere gewrichten van uw lichaam. Hoe ouder u wordt, hoe meer het gaat slijten. Als dit natuurlijke slijtageproces te hard gaat, kan er artrose in de kaak ontstaan. Dit kan het goed functioneren van het kaakgewricht ernstig belemmeren.

Zo zit het kaakgewricht in elkaar

kaakUw kaak is één van de meest flexibele gewrichten van uw lichaam. De bovenkaak kan niet bewogen worden en zit stevig vast aan de schedel. Net voor uw oor zit het gewricht dat de verbinding vormt met de onderkaak. Het uiteinde van de onderkaak steekt daar in de gewrichtskom, met daartussen een kraakbeenschijfje. Dit wordt ‘discus’ genoemd. Daar omheen bevinden zich banden en pezen om het gewricht goed op haar plaats te houden. De kauwspieren zorgen er voor, dat uw onderkaken alle kanten op kunnen bewegen. Niet alleen open en dicht, maar ook van voren naar achteren en van links naar rechts. Dit stelt uw gebit in staat om voedsel in uw mond goed te vermalen.

Oorzaak artrose in de kaak

De grootste boosdoener bij deze vorm van artrose is aanhoudende overbelasting van het kaakgewricht. Tandenknarsen is daar een goed voorbeeld van. Dit doet zich voor als u tijdens de slaap uw tanden en kiezen met kracht over elkaar schuurt of ze stevig op elkaar klemt. Tijdens het tandenknarsen wordt er flinke druk uitgeoefend op het kraakbeen in de kaakgewrichten. Daardoor kan het gaan afslijten. De kwaliteit van deze discus kan ook achteruit gaan als gevolg van een kaakfractuur of door reumatoïde artritis. Bij deze reumatische aandoening wordt het kraakbeen aangetast door ontstekingsprocessen die zich in het gewricht afspelen.

Symptomen van artrose in de kaak

Het gevolg van artrose in de kaak is, dat het gewrichtsoppervlak ruw wordt en dat er gaten in de kraakbeenschijf ontstaan. Bij het openen en sluiten van de mond voelt de patiënt de versleten kaakgewrichten over elkaar schuren. In een gevorderd stadium kan de gewrichtskop zo zijn afgevlakt, dat de mond niet meer wijd geopend kan worden of dat het kaakgewricht aan de aangetaste zijde vast komt te zitten. Daarnaast kan artrose in het kaakgewricht gepaard gaan met een krakend geluid bij het openen en sluiten van de mond, oorpijn, een vol gevoel in het oor en een veranderende beet. Ook kunnen afgebrokkelde stukjes kraakbeen in het gewricht pijnlijke ontstekingen veroorzaken. Mensen die lijden aan artrose in de kaak hebben de neiging om de kaken doorlopend stevig op elkaar te drukken. Daardoor kunnen de klachten alleen maar toenemen.

Diagnose artrose in de kaak

Tijdens het onderzoek zal uw arts u vragen om de mond te openen en te sluiten. Wanneer er een krakend geluid hoorbaar is, kan er serieus aan artrose worden gedacht. Dit vermoeden kan aan de hand van een röntgenfoto of CT-scan bevestigd worden.

Behandeling artrose in de kaak

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: kraakbeen dat verdwenen is, zal nooit meer terugkomen. Het belangrijkste advies van de arts zal zijn om het kaakgewricht zoveel mogelijk rust te gunnen. Het aanmeten van een opbeetplaat – die ’s nachts gedragen moet worden – kan helpen om de spanning van de kauwspieren beter onder controle te houden. De kans is groot dat zonder behandeling de meeste symptomen na verloop van tijd vanzelf weer zullen verdwijnen. In de weefselstreng achter de discus zal littekenweefsel ontstaan dat de functie van het beschadigde of verdwenen kraakbeen gaat overnemen. De kaak kan dan meestal weer in voldoende mate bewogen worden. In ernstige gevallen kan er botgroei ontstaan om de druk op het gewricht over een grote oppervlakte te kunnen verdelen. Dit kan er toe leiden dat de kaak niet meer bewogen kan worden. Dan is een operatieve ingreep nodig, waarbij in zeer zeldzame gevallen een kunstgewricht wordt geplaatst.

Helpen Groenlipmossel en Curcumine bij artrose in de kaak?

Helaas zijn ons nog geen ervaringen bekend van patiënten met artrose in de kaak die dit natuurlijke alternatief voor NSAIDs hebben uitgeprobeerd. Het is in meerdere studies aangetoond, dat vloeibare Groenlipmossel en Curcumine ontstekingsprocessen bij artrose kunnen bestrijden. Niet alleen in de knie, heup en handen, maar overal in het lichaam. Theoretisch gezien zouden vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad dus enig effect kunnen hebben op artrose in de kaak. Als u ervaringen heeft met dit middel bij artrose in de kaak, dan horen wij graag uw bevindingen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum over artrose

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 48    Gemiddelde: 4.2/5]