Gekweekte speekselkliertjes moeten oorzaak syndroom van Sjögren ontrafelen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 jun 2016

Eén van de symptomen van het syndroom van Sjögren is een droge mond en moeite hebben met slikken. Dit wordt veroorzaakt door ontstoken speekselklieren. Een onderzoeksteam van het UMC Groningen zet revolutionaire technieken in om de oorzaak van deze aandoening te achterhalen. Er worden speekselkliertjes gekweekt uit stamcellen van patiënten.

Minder vocht

sjogren onderzoekHoewel het hier om een nare aandoening gaat, is er nog niet veel onderzoek naar het syndroom van Sjögren gedaan. Naast een droge mond, droge ogen en slikproblemen kunnen er eveneens gewrichtsklachten ontstaan. Daarom wordt het syndroom van Sjögren ook tot de reumatische aandoeningen gerekend. Het onderzoeksteam vermoed dat de droge mond en ogen worden veroorzaakt door ontstekingen van de speekselklieren en traanklieren. Daardoor neemt de productie van vocht af.

Waardevolle kennis

Volgens Professor dr. Frans Kroese beschikt het UMCG over de kennis om uit stamcellen minuscule speekselkliertjes te kweken. Deze kunnen vervolgens onderzocht worden op afwijkingen. Op deze manier kan waardevolle kennis vergaard worden over het ontstaan en verloop van deze aandoening. Het is nog afwachten of dit onderzoek leidt tot een succesvolle behandeling van Sjögren in de toekomst.
Lees meer over een krakend kaakgewricht.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.