Kan tandvleesbacterie reuma veroorzaken?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 jan 2017

Er wordt al langer vermoed dat bacteriën die ontstoken tandvlees (parodontitis) veroorzaken ook een rol spelen bij het ontstaan van reumatoïde artritis. Een nieuw onderzoek van de Amerikaanse John Hopkins University wijst sterk in deze richting. Het gaat om één type bacterie – Aggregatibacter actinomycetemcomitans – die veel voorkomt in de mond van mensen met ontstekingen van het tandvlees en kaakbot.

Gecitrullineerde eiwitten

Deze A-alfa bacterie is betrokken bij een proces, waarbij bepaalde eiwitten worden veranderd in gecitrullineerde eiwitten (CCP). De onderzoekers troffen grote hoeveelheden citrulline aan in het speeksel van mensen met ontstoken tanden en in de gewrichtsvloeistof van reumatoïde artritis-patiënten. Het is al langer bekend dat bij reumapatiënten antistoffen tegen deze gecitrullineerde eiwitten worden aangemaakt. Reumatologen kunnen aan de hand van deze antistoffen vaststellen of iemand reumatische artritis heeft.

Meer factoren

De onderzoekers vermoeden nu dat dezelfde bacterie tandontstekingen én reumatoïde artritis kan veroorzaken. Ze benadrukken echter wel dat er méér factoren een rol moeten spelen bij het ontstaan van reuma. De bacterie werd slechts bij 60% van de mensen met parodontitis en bij minder dan 50% van de patiënten met reumatoïde artritis aangetroffen. Overigens verricht het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam samen met een Noorse Universiteit op dit moment ook onderzoek naar hetzelfde onderwerp.
Lees meer over een krakende kaak.

Bron

De samenvatting van het brononderzoek is online in te zien. Als u het volledige bronartikel als PDF wenst te ontvangen, dan kunt u daarvoor contact opnemen met de redactie. Vermeld daarbij dat het gaat om het parodontitis onderzoek.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.