Palindroomreuma

Bij ongeveer éénderde van de patiënten gaat de aandoening palindroomreuma over in reumatoïde artritis. Palindroomreuma is een reumatische aandoening die gepaard gaat met terugkerende ontstekingsaanvallen in één of meerdere gewrichten.

Wat is Palindroomreuma?

De aandoening kan in alle gewrichten van het lichaam optreden. De aanvalsgewijze ontstekingen komen echter het meest voor in knieën, polsen en vingers. Soms zijn de klachten al na een paar uur weer verdwenen, maar het komt ook voor dat de aanvallen een aantal dagen aanhouden. De kans is aanwezig, in éénderde van de gevallen, dat palindroomreuma zich ontwikkelt tot reumatoïde artritis (RA) en soms ook tot systemische lupus erythematodes (SLE). Palindroomreuma komt niet vaak voor. Het treft evenveel mannen als vrouwen. De klachten beginnen meestal tussen het 30e en 65e levensjaar.

Terugkerende ontstekingen

Palindroom komt van het Griekse woord palindromis. In het Nederlands betekent dit ‘terugkerend’. Dat is een verwijzing naar de steeds terugkerende ontstekingen in de gewrichten. Tijdens zo’n aanval ontstaat er pijn, zwelt het gewricht op en heeft de patiënt last van koorts. Bovendien kan het getroffen gewricht minder goed worden bewogen. Zo’n aanval van palindroomreuma komt vaak acuut opzetten. Normaal gesproken verdwijnen de ontstekingen weer binnen één week. Daarna is de patiënt gedurende een periode van een paar dagen tot een paar maanden klachtenvrij.

gezwollen gewricht

Wat doet palindroomreuma met een gewricht?

Tijdens een aanval van palindroomreuma verplaatsen ontstekingscellen zich naar de slijmvliezen, die de binnenbekleding van de gewrichten vormen. Daardoor raakt het gewricht ontstoken. Dit zorgt ervoor, dat de slijmvliezen worden geprikkeld om meer vocht aan te maken. Het gewricht zwelt op en er worden uitstulpingen gevormd. Dit veroorzaakt de pijn en stijfheid. Soms kunnen ook de zachte weefsels rondom het gewricht ontstoken raken, zoals de slijmbeurzen, pezen, spieren en gewrichtskapsel. Op den duur kan door palindroomreuma ook het bot en kraakbeen beschadigd raken. Verdwijnen de ontstekingen niet en blijven de klachten aanhouden? Dat heeft palindroomreuma zich mogelijk ontwikkeld tot reumatoïde artritis of een andere reumatische aandoening.
De medische wetenschap heeft nog niet kunnen achterhalen hoe deze aanvalsgewijze ontstekingen aan de gewrichten nu precies ontstaan. Aangezien palindroomreuma bij meerdere personen binnen één familie voorkomt, wordt vermoed dat erfelijkheid een rol speelt.

Hoe verloopt palindroomreuma?

Bij ongeveer 15 procent van de patiënten verdwijnen de klachten na verloop van tijd weer vanzelf. Bij de helft blijven de gewrichtsontstekingen in aanvallen komen. Soms verspringen de ontstekingen van het ene naar het andere gewricht. Bij ongeveer éénderde van de patiënten gaat palindroomreuma over in reumatoïde artritis.

Reumatoïde artritis begint met een ontsteking van het slijmvlies. Geleidelijk treden er steeds meer veranderingen in het gewricht op, die niet meer omgekeerd kunnen worden. Tijdig de ontsteking bestrijden is dus van belang!

Hoe wordt de diagnose palindroomreuma gesteld?

In veel gevallen kan de arts op basis van de beschrijving van de klachten van een patiënt een diagnose stellen. Wanneer het om een patroon gaat van gewrichtsontstekingen die in aanvallen komen en weer verdwijnen, dan weet hij of zij voldoende. Toch zal de arts voor de zekerheid een lichamelijk onderzoek uitvoeren om andere ziekten uit te kunnen sluiten. Daarnaast kan hij besluiten om het bloed te onderzoeken. Bij een aanval van palindroomreuma kan vaak een verhoogde bezinkingssnelheid (BSE) worden gezien. Bij de helft van de patiënten met deze aandoening is bovendien de reumafactor aantoonbaar in het bloed aanwezig. Voor de zekerheid zal de arts ook een röntgenfoto laten maken. Bij palindroomreuma zijn er geen afwijkingen aan het ontstoken gewricht te zien. Aan de hand van een gewrichtspunctie kan er gekeken worden of de klachten niet veroorzaakt worden door pseudojicht of een infectie.

Hoe wordt palindroomreuma behandeld?

Paracetamol versus NSAIDDe behandeling van palindroomreuma is gericht op het verminderen van de ontstekingen. Dit kan met Paracetamol of ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs). Als deze onvoldoende helpen, kan uw arts het antirheumaticum Hydroxychloroquine voorschrijven. Eventueel kunt u kiezen voor de natuurlijke ontstekingsremmers vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Blad van de Zwarte bes.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen