Symptomen van Reumatoïde Artritis

10 symptomen bij Reumatoïde Artritis die u beslist niet mag negeren

Natuurlijk hoeft niemand u meer iets te vertellen over de pijn en zwelling in de gewrichten als u last heeft van Reumatoïde artritis (RA). Maar bij deze aandoening kunnen ook verschijnselen in andere delen van uw lichaam optreden. Deze mag u niet negeren. Deze kunnen wijzen op complicaties of op bijwerkingen van medicijnen. Herkent u één van deze tien problemen? Maak dan een afspraak met uw arts om uw klacht met hem te bespreken.

1) Koorts

Sommige geneesmiddelen – zoals biologische reumaremmers – hebben invloed op het immuunsysteem dat uw lichaam verdedigt tegen ziektekiemen. “Daarom is het belangrijk om koorts op tijd op te merken,” zegt de Amerikaanse reumatoloog Catherine MacLean. “Koorts is een serieus signaal. Dit kan wijzen op een actieve infectie in uw lichaam. Deze kan verergeren als u medicijnen gebruikt die het immuunsysteem onderdrukken.”

2) Ademhalingsproblemen

ademhaling reumaEén van de complicaties bij Reumatoïde artritis is longvliesontsteking. Hierdoor kunnen er vochtophopingen achter de long ontstaan. Als gevolg daarvan wordt het orgaan dichtgedrukt en ontstaat er pijn bij het ademhalen én kortademigheid. Deze aandoening doet zich meestal voor aan één long.

3) Maagpijn en spijsverteringsstoornissen

Bij Reumatoïde artritis is er een verhoogd risico op maagzweren, maagbloedingen en andere aandoeningen van het maagdarmkanaal. Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door ontstekingen of bijwerkingen van ontstekingsremmende medicijnen (NSAIDs). Ook hebt u meer kans op verstoppingen of diarree. Medicijngebruik kan immers de balans tussen goede en slechte darmbacteriën verstoren. Dit zou u eerst zelf kunnen proberen te verhelpen door een Probioticum te gaan gebruiken om de darmflora te versterken. Zo’n supplement voegt miljarden goede bacteriën aan uw darm toe. Als u teveel last heeft van de bijwerkingen van NSAIDs zou u ook eens een natuurlijke ontstekingsremmer kunnen proberen, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad.

4) Tintelingen en gevoelloosheid

Eén van de kenmerken van ontstekingsreuma is opgezwollen gewrichten. Deze zwellingen kunnen tegen de zenuwen aan gaan drukken. Er ontstaan daarodoor tintelingen in verschillende delen van uw lichaam. Tintelingen komen het meest voor in de ellebogen, enkels en polsen. Wanneer er ontstekingen aan de bloedvaten optreden, kan er gevoelloosheid ontstaan.

5) Oogproblemen

De ontstekingen die bij Reumatoïde artritis ontstaan, kunnen ook delen van uw oog aantasten. De eerste symptomen zijn branderige en droge ogen. Maar er kunnen ook ernstige ontstekingen optreden, die het hoornvlies, oogbindvlies en het buitenste omhulsel van uw oogbol aantasten. “Met deze klachten is het verstandig om direct naar de arts te gaan,” aldus reumatoloog MacLean. “Deze ontstekingen kunnen het gezichtsvermogen verminderen of zelfs leiden tot blindheid.”

6) Osteoporose

Patiënten met Reumatoïde artritis hebben meer kans op osteoporose of botontkalking. Door afname van het botweefsel kunt u sneller een heup, pols of ruggenwervel breken. Dat uw botten brozer worden, merkt u pas als u na een ongelukkig val iets breekt. Osteoporose bij reumapatiënten kan het gevolg zijn van de ziekteactiviteit of van minder lichaamsbeweging. Het kan ook een bijwerking zijn van sommige reuma-medicijnen, zoals corticosteroïden.

7) Droge mond en ogen

Sommige RA-patiënten krijgen ook het syndroom van Sjögren. De belangrijkste symptomen van deze ziekte zijn: droge mond, droge ogen en slikproblemen. Bij vrouwen kan tevens vaginale droogheid optreden. Deze aandoening betreft een chronische ontsteking in de klieren van de slijmvliezen. Daardoor wordt er te weinig speeksel en traanvocht aangemaakt.

depressie reuma

8) Stemmingswisselingen

Volgens een studie krijgt één op de drie RA-patiënten last van een depressie of angststoornis. Praat met uw arts als u stemmingswisselingen bij uzelf opmerkt. Hij kan een therapie of medicijnen voorstellen.

9) Gehoorverlies

Sommige studies suggereren dat Reumatoïde artritis of de medicijnen die voor deze aandoening worden voorgeschreven, mogelijk gehoorproblemen kunnen veroorzaken. Dit is overigens nog niet voor 100% wetenschappelijk aangetoond. Als mensen in uw omgeving opmerken dat uw gehoor begint af te nemen, ga dan met deze klacht naar de arts. Hij kan de medicatie aanpassen of u een gehoorapparaat aanbevelen.

10) Pijn op de borst

Patiënten met Reumatoïde artritis hebben meer kans om te overlijden aan een hart-gerelateerde aandoening dan mensen zonder deze ziekte. Dat stelt Jeffrey Sparks – reumatoloog in het Brigham en Women’s Hospital – in een studie uit 2015. Hij adviseert om bij pijn op de borst direct naar een arts te gaan voor een uitgebreide controle.

Hoe herkent u symptomen bij beginnende artritis?

Bij reumatoïde artritis is het belangrijk om zo snel mogelijk met een behandeling te starten. Daardoor kunnen de ontstekingen beter onder controle worden gehouden en wordt de schade aan de gewrichten zoveel mogelijk beperkt. Daarom is het advies om bij de eerste signalen direct naar uw huisarts te gaan. Als hij de symptomen van beginnende reumatoïde artritis herkent, zal hij u doorverwijzen naar een reumatoloog. Dit zijn de eerste symptomen van reumatoïde artritis:

  • één of meer gewrichten zijn dik of voelen warm aan
  • u heeft al minimaal drie weken last van pijn in uw spieren of gewrichten
  • u heeft pijn of een stijf gevoel als u gaat bewegen na een periode van rust

Wat zijn de symptomen van reumatoïde artritis in de hand?

Reumatoïde artritis komt vaak voor in de kleine gewrichten van de handen en voeten. De symptomen zijn pijn, stijfheid en zwelling. Verder komt deze chronische ontstekingsziekte ook veelvuldig voor in het kniegewricht. De symptomen van reumatoïde artritis in de knie zijn pijn, zwelling en stijfheid.

Symptomen en behandeling van reumatoïde artritis

In dit artikel hebben wij de symptomen van beginnende en gevorderde reumatoïde artritis uitgebreid besproken. Helaas kan deze aandoening nog niet worden genezen. Wel zijn er medicijnen die de ontstekingen in uw gewrichten kunnen temperen, zoals NSAIDs, DMARDs en biologicals. Er zijn ook reumapatiënten die voor een natuurlijk alternatief zonder bijwerkingen kiezen. Een goed voorbeeld daarvan zijn de natuurlijke ontstekingsremmers vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Verder kunt u zelf ook veel doen om de symptomen bij reumatoïde artritis te verminderen. Zo is het belangrijk om minimaal drie tot vier keer per week een half uur te wandelen, zwemmen of fietsen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen