Biologische reumaremmers

Alles over natuurlijke reumaremmers: wat zijn het, werkt het beter?

Bij de behandeling van reumatoïde artritis en andere vormen van ontstekingsreuma wordt steeds meer gebruik gemaakt van ‘biologicals’. Dit zijn biologische reumaremmers die met behulp van geavanceerde biotechnologie worden ontwikkeld. Het gaat hier om een relatief nieuwe groep van medicijnen. Toch zijn biologicals al bijna een eeuw oud. In 1923 kreeg een biologische insuline – die met behulp van levende organismen was geproduceerd – al goedkeuring in de Verenigde Staten. Pas aan het einde van de vorige eeuw kwam de ontwikkeling van biologicals pas écht op gang. Sindsdien zijn er tientallen biologische medicijnen bij uiteenlopend klachten geïntroduceerd. Dit betekende ook een doorbraak bij de behandeling van ontstekingsreuma.

Wat is een biological?

biologicals-reumaBij reumatoïde artritis en andere vormen van reuma staan chronische gewrichtsontstekingen op de voorgrond. Dit wordt veroorzaakt door een niet correct werkend afweersysteem. Normaal gesproken vallen de afweercellen uitsluitend schadelijke bacteriën, virussen en andere indringers aan. In het geval van reumatoïde artritis zijn deze afweereiwitten de weg flink kwijt. Ze vallen ook de slijmvliezen (synovia) – die de binnenkant van de gewrichten bekleden – aan. Daardoor ontstaan chronische ontstekingen. De eiwitten TNF-alfa, interleukine-1 en interleukine-6 spelen een belangrijke rol bij het in stand houden van deze ontstekingsreacties.

Biologicals zijn biologische medicijnen die voor een deel of helemaal uit dierlijk of menselijk eiwit zijn samengesteld. De meeste biologicals remmen de eiwitten TNF-alfa, interleukine-1 en interleukine-6, waardoor de ontstekingen tot rust komen. Hierdoor zullen de pijn, stijfheid en zwelling afnemen.

Welke biologicals zijn er bij reumatoïde artritis?

Er zijn verschillende biologische reumaremmers beschikbaar voor patiënten met reumatoïde artritis en andere vormen van ontstekingsreuma. De grootste groep wordt gevormd door TNF-alfa remmers. Dit is een eiwit dat ontstekingsreacties in de gewrichten stimuleert. Dan zijn er biologische reumaremmers die de effecten van interleuke-1 en interleuke-6 verminderen. Bij reumatoïde artritis zijn deze eiwitten overactief in uw lichaam. Tot slot zijn er nog de T- en B-cellen remmers. Deze afweercellen kunnen ook overactief zijn bij ontstekingsreuma. U wordt behandeld met één soort biological. De arts overlegt eerst met u welke biological in uw situatie het meest geschikt is.

Wanneer word ik behandeld met een biological?

Een behandeling met biologicals bedraagt per patiënt ongeveer 15.000 euro per jaar. Bovendien kunnen er ernstige bijwerkingen optreden. Daarom worden biologische reumaremmers niet zomaar aan iedereen voorgeschreven. Om in aanmerking te komen moet u voldoen aan een aantal criteria. Zo moet een patiënt met reumatoïde artritis altijd eerst minimaal twee verschillende DMARDs (Disease-modifying antirheumatic drugs) – eventueel in combinatie met prednison – hebben geprobeerd. DMARDs zijn geneesmiddelen die ontstekingen in de gewrichten verminderen. Uitsluitend als deze behandeling geen resultaat heeft opgeleverd, kan een biological worden ingezet. Een DMARD werkt meestal binnen drie tot zes maanden. Als de DMARD niet voldoende werkt, dan zal de behandeling stopgezet worden.

Hoe wordt een biological toegediend?

Biologicals bestaan uit eiwitten. Daarom kunnen ze alleen als injectie of via een infuus toegediend worden. Dit heeft ook een voordeel. Biologische ontstekingsremmers kunnen binnen een paar dagen tot weken al de gewrichtsklachten verminderen. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het soort biological dat u gebruikt. Dat kan variëren van twee keer per week tot één keer per kwartaal. U kunt daarvoor naar het ziekenhuis gaan of de injectie of infuustoediening thuis zelf uitvoeren.
Controleer altijd of uw zorgverzekeraar biologische ontstekingsremmers vergoedt. Dit is namelijk niet altijd het geval.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van biologicals?

Het gebruik van biologicals kan gepaard gaan met koorts, hoofdpijn en huidirritatie op de plaats van de injectie. Het afweersysteem kan verzwakken door een tekort aan witte bloedlichaampjes. Daardoor is er kans op infecties van de luchtwegen en longen. Het is nog onduidelijk of biologicals op de langere termijn bijwerkingen geven. Vanaf dit najaar start Bijwerkingscentrum Lareb met een landelijk volgsysteem. De meldingen die zij verzamelen, komen van patiënten en zorgverleners.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen