Comfortabel op reis met artrose en reumatoïde artritis

De vakantie-uittocht staat op het punt van uitbreken. Ook als u last heeft van artrose of reumatoïde artritis wilt u er graag een paar weken tussenuit. Maar reizen is wel een extra belasting voor uw gewrichten. Deze tips kunnen helpen om gewrichtspijn tijdens de vakantie te verminderen.

“Ik ga op vakantie en neem mijn gewrichten mee…”

De wereld is te mooi om niet te ontdekken. Maar reizen met artrose, reumatoïde artritis of een andere reumatische aandoening is niet altijd een pretje. Zware bagage, oncomfortabele stoelen in auto’s, bussen en vliegtuigen, lang stilzitten. Dit alles kan de gewrichtspijn doen verergeren. Toch wilt u zich een safari naar Afrika of een strandvakantie in Spanje niet laten ontnemen door reumatische klachten. De volgende tips helpen u om tijdens de reis en op uw vakantiebestemming gewrichtspijn te verminderen of te voorkomen.

Kies zorgvuldig uw bestemming

De vakantiepret begint met het kiezen van een bestemming. Veel patiënten met artrose en reumatoïde artritis ervaren meer gewrichtspijn bij koude temperaturen. Dus zoek een zonnige vakantiebestemming op. Een warmer klimaat nodigt bovendien uit om buiten actief te zijn, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Dit helpt om uw gewrichten soepeler te maken. Boek uw hotelkamer op de begane grond of in de buurt van een lift. Zo hoeft u geen trappen te lopen.

Ook interessant om te lezen: wat is de invloed van zonlicht op gewrichtsklachten.

Pak slim uw koffers in

Een zware koffer is niet alleen ongemakkelijk om mee te nemen, het kan tijdens het dragen de druk op uw gewrichten verhogen. Daardoor kan de pijn verergeren. U kunt natuurlijk uw bagage in een rolkoffer doen. Desondanks moet u deze zo nu en dan toch optillen om op de bagageband te zetten, een trap op en af te lopen of in de kofferbak van de auto te tillen. Daarom kunt u uw vakantiespullen beter inpakken in meerdere kleinere tassen. Til bagage altijd langzaam en in etappes op. Wanneer u bijvoorbeeld een tas in de opbergruimte van een vliegtuigcabine moet leggen, zet deze dan eerst op de bovenkant van een stoel. Neem even wat rust en leg de tas dan in bak. Op dezelfde manier kunt u uw koffers in de achterbak van uw auto laden. Door uw bagagestukken eerst op een stoel of een kruk te zetten en vervolgens in de kofferbak te tillen.

Voordat u vertrekt

Reizen met een reumatische aandoening vereist wat extra voorbereiding. Doe altijd meer medicijnen in uw reistas dan dat u denkt nodig te hebben. Zo komt u niet in de problemen in geval van onvoorziene omstandigheden. Bijvoorbeeld een vertraging of een kapotte auto. In stoelen van auto’s, treinen, bussen en vliegtuigen zit u vaak ongemakkelijk. Neem daarom kussentjes mee om de nek en de lendenen te ondersteunen. Hebt u geen kussentjes? Gebruik in plaats daarvan een opgerolde trui, jas of deken.

Reizen per vliegtuig

Reizen per vliegtuig kan heel inspannend zijn voor mensen met gewrichtsklachten. Meestal staan er lange wachtrijen voor de ticketbalie en de veiligheidscontroles. Bovendien moet er vaak een lange wandeling worden gemaakt naar de gate. Het is soms heel frustrerend dat dit voor meer gewrichtspijn zorgt. Indien het mogelijk is, reis dan niet in het weekend. Dan is het meestal erg druk op vliegvelden. Kies voor een non-stop vlucht, zodat overstappen geen extra belasting voor uw gewrichten is. Boek een stoel met extra beenruimte, zoals bij de nooduitgangen. In de rij staan en lang stilzitten, kan de gewrichtspijn verergeren. Maak dus van elke gelegenheid gebruik om uw gewrichten te bewegen. Loop tijdens de vlucht regelmatig heen en weer door het gangpad. Drink geen alcohol en cafeïnehoudende dranken aan boord. Daarvan droogt u uit. Drink veel water om goed gehydrateerd te blijven.

Reizen per auto

Of u nu passagier bent of zelf rijdt, reizen per auto geeft u de grootste vrijheid. U bepaalt immers helemaal zelf uw eigen reisschema. Vertrek vroeg naar uw eindbestemming. Dan hebt u meer tijd om onderweg te stoppen op een parkeerplaats om wat lichaamsbeweging te nemen. Dit zorgt voor minder gewrichtspijn en meer soepelheid. Als passagier kunt u ook tijdens de autorit zo nu en dan wat oefeningen doen. Bijvoorbeeld één voor een uw gewrichten buigen of een spiergroep samentrekken gedurende vijf seconden. Uiteraard kan dit ook als u reist per vliegtuig, bus of trein.

Pijnverlichting onderweg

Neemt de gewrichtspijn tijdens het reizen toe? Eén van de snelste manieren om deze te verlichten is een coldpack of een hotpack. Deze zijn onder andere verkrijgbaar bij uw drogist. Een coldpack helpt vooral bij ontstoken en pijnlijke gewrichten. Een hotpack is een uitkomst bij stijve en koude gewrichten. Dus zorg dat u een voorraadje in uw reistas heeft voor onderweg.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen