Wat is de invloed van zonlicht op gewrichtsklachten?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 31 mei 2022

Mensen met reumatische klachten kunnen gevoeliger zijn voor zonlicht. Daardoor krijgen ze vaker last van ontstekingen in de huid en nemen de gewrichtsklachten toe. Bovendien kunnen sommige medicijnen dit effect nog eens versterken. Hoe zit dit nu precies?

Dit is de invloed van zonlicht op gewrichtsklachten

Sommige medicijnen verhogen gevoeligheid voor zonlicht

Is het u ooit opgevallen dat wanneer u op een zonnige dag gaat wandelen uw stemming verbetert? U voelt zich geestelijk een stuk helderder en energieker. Een flinke dosis zonlicht heeft een positief effect op het mentale welzijn, maar wat is de invloed op het lichaam van mensen met artrose, reumatoïde artritis en andere reumatische klachten? Blootstelling aan de zon kan goed of slecht voor uw lichaam zijn. Veel hangt af hoe goed u zich beschermt tegen de schadelijke UV-straling van de zon en hoe lang u daaraan wordt blootgesteld. Te veel zon kan immers nadelige gevolgen hebben voor uw gewrichten.

Reumapatiënten extra gevoelig voor zonlicht

Patiënten met reumatoïde artritis, artritis psoriatica, spondylitis ankylopoetica en systemische lupus hebben een overactief immuunsysteem dat de gewrichten aanvalt.
“Van patiënten met lupus is bekend dat ze gevoeliger zijn voor zonlicht,” zegt de Amerikaanse dermatoloog Erum Ilvas. “Dat geldt echter ook voor andere reumatische aandoeningen. Het is niet precies duidelijk waarom dit gebeurt. Maar onderzoekers denken dat het toch al overactieve immuunsysteem iets in de huid veranderd door de zon. Het ziet zonlicht als iets vreemd en gaat in de aanval. Daardoor ontstaan ontstekingen in de huid die uitslag veroorzaken. Bovendien nemen de zwelling en pijn in de gewrichten toe, omdat het niet goed werkende afweersysteem nog actiever is.”

Sommige medicijnen verhogen gevoeligheid zonlicht

Mensen met artrose hebben in de zomermaanden vaak minder last van de gewrichten, omdat door de warmte de doorbloeding beter is. Dit zorgt voor minder pijn en stijfheid. Bepaalde medicijnen kunnen echter de gevoeligheid voor zonlicht verhogen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Naproxen, Ibuprofen en Methotrexaat die door veel patiënten met artrose en andere reumatische klachten worden gebruikt. Bij overgevoeligheid voor zonlicht kunnen er ontstekingen in de huid – en daardoor uitslag – ontstaan en kunnen de gewichten pijnlijker gaan aanvoelen. Bovendien is er een hoger risico op het ontwikkelen van huidkanker. Daarom kan het verstandig zijn om bij milde en gevorderde klachten deze geneesmiddelen in ieder geval in de zomer te vervangen door natuurlijke ontstekingsremmers. Denk daarbij aan vloeibare groenlipmossel, curcumine en/of zwarte bes-blad.

Vitamine D en de gewrichten

Natuurlijk is bekend dat de zon de beste bron van vitamine D is om osteoporose te voorkomen of te vertragen. Volgens een onderzoek van de afdeling Reumatologie MC in Rotterdam kan deze voedingsstof ook ontstekingscellen tot rust brengen bij reumatoïde artritis en artritis psoriatica. Mogelijk ook bij artrose, maar dit is nog onvoldoende wetenschappelijk aangetoond. Dus de zon is goed voor zowel uw botten als gewrichten. De keerzijde van de medaille is, dat de meeste zonnebrandcrèmes de ultraviolette straling van de zon blokkeren. Daardoor wordt de aanmaak van vitamine D in de huid drastisch afgeremd. Misschien kan de Bloedregenalg een oplossing bieden.

Astaxanthine: geen UVB, wel vitamine D

Wetenschappers richten hun focus meer en meer op Astaxanthine. Deze carotenoïde uit Bloedregenalgen blijkt een superantioxidant te zijn om uw weefsels en cellen tegen beschadiging en veroudering te beschermen. Bovendien vermindert het de ontstekingen en pijn bij chronische aandoeningen. Er zijn al veel wetenschappelijk studies uitgevoerd naar het gunstige effect van Astaxanthine op o.a. dementie, maculadegeneratie en hart- en vaatziekten. Deze bijzondere alg werkt bovendien als een soort van inwendige zonnebrandcrème. In deze rol beschermt het de huid tegen beschadigingen die bij huidverbranding kunnen ontstaan. Uit onderzoek blijkt, dat Astaxanthine de ultraviolette straling niet blokkeert, zodat deze gewoon wordt omgezet in vitamine D. Let op dat u wel voor natuurlijke Astaxanthine kiest. Die heeft meer gezondheidsvoordelen dan de synthetische versie. Hier kunt u alles lezen over dit veelbelovende ingrediënt:

Astaxanthine: wat is dit en wat is de werking?

Superantioxidant Astaxanthine beschermt tegen veroudering en welvaartsproblemen

Natuurlijke Astaxanthine biedt meer voordelen dan synthetische versie

Nog meer zomertips bij gewrichtsklachten

• Praat met uw arts als u zich zorgen maakt over de invloed van zonlicht op uw lichaam. Zeker als uw medicijnen gebruikt die u daar gevoeliger voor maken. Mogelijk kan er een ander medicijn worden voorgeschreven.
• Blijf tussen 10.00 en 16.00 uur zoveel mogelijk uit de zon, omdat de UV-straling dan het meest krachtig is. Kies in deze periode voor een veilige plek in de schaduw.
• Bescherm uw huid tegen verbranding met een goede zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minimaal 30.
• Blijf goed gehydrateerd om uitdroging te voorkomen. Drink met warm weer minimaal 2 liter water en neem voor onderweg altijd een flesje water mee.
• Voor mensen met artrose en reumatische klachten blijft beweging ook in de zomer belangrijk om de gewrichten soepel te houden. Bedek uw lichaam met lichtgewicht kleding en draag een hoed met brede rand om u te beschermen tegen zonlicht.
• U kunt de verleiding niet weerstaan om toch lang in de zon te gaan liggen? Bedenk dan toch vooral eerst welke nadelige invloed de UV-straling op uw gewrichten en huid heeft.

Gaat u op vakantie? Lees hier hoe u comfortabel op reis kunt gaan.

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.