Superantioxidant Astaxanthine beschermt tegen veroudering en welvaartsproblemen

Wetenschappers en onderzoekers raken de laatste jaren steeds meer in de ban van Astaxanthine. Deze carotenoïde uit Bloedregenalgen blijkt het meest krachtige ingrediënt om uw cellen en weefsels te beschermen. Astaxanthine is zelfs sterker dan vitamine C. Het gaat hier dus om een superantioxidant die het verouderingsproces kan vertragen en het risico op welvaartsziekten kan verminderen. Bovendien houdt Astaxanthine de huid jong en helpt het tegen diverse oogproblemen. Bewegen zonder Pijn zet voor u op een rij tegen welke aandoeningen Astaxanthine beschermt.

Astaxanthine flamingo

Carotenoïde uit Bloedregenalg beschermt 6000 maal beter dan vitamine C

Vette zeevis met omega 3-vetzuren is niet het enige geschenk van de oceaan aan mensen die hun gezondheid willen verbeteren. Sinds een paar jaar groeit de belangstelling voor de Bloedregenalg die onder de officiële naam Haematococcus pluvialis door het leven gaat. Dit wier is bijzonder rijk aan Astaxanthine. Het gaat hier om een superantioxidant die het lichaam beschermt tegen veroudering en welvaartsziekten. Lees meer over de werking van Astaxanthine.

Kan Astaxanthine beschermen tegen kanker?

Vanwege de krachtige antioxidant-eigenschappen is er onderzoek gedaan naar manieren waarop Astaxanthine kan helpen tegen kanker. Het beschadigen van het DNA door vrije radicalen kan leiden tot ontregeling van de celdeling. En dit kan resulteren in kanker. Er is echter nog meer klinisch onderzoek nodig naar het kankerbeschermende effect van Astaxanthine. Een studie [1] vond voordelen op de korte en lange termijn voor de behandeling van borstkanker, inclusief verminderde groei van borstkankercellen.

Astaxanthine voor de huid

Helpt Astaxanthine tegen rimpels? Meerdere onderzoeken hebben inmiddels aangetoond, dat het kan beschermen tegen de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering. En dat is de schadelijke UV-straling van de zon. Onder invloed daarvan wordt de aanmaak van enzymen opgevoerd die collageen, elastinevezels en bindweefsel afbreken. Astaxanthine corrigeert dit proces, zodat wordt voorkomen dat er rimpels ontstaan en dat de gezichtshuid slap wordt. Astaxanthine is een soort van interne zonnebrandcrème die de ontstekingen bestrijdt die bij huidverbranding ontstaan. Daardoor kunnen de huidcellen niet beschadigd raken [2]. Een belangrijk voordeel van astaxanthine is, dat het de ultraviolette straling niet blokkeert. Zo wordt niet verhinderd dat UVB in de huid wordt omgezet in de belangrijke vitamine D. Uit een ander klinisch onderzoek blijkt, dat Astaxanthine de conditie van de huid actief kan verbeteren. Bij vrouwen van rond de veertig met een droge huid verbeterde de huid binnen 14 dagen zichtbaar: minder rimpels, minder huidverslapping en een gladder huidoppervlak. [3]

Astaxanthine en dementie

Japanse wetenschappers hebben ontdekt dat Astaxanthine de vorming van fosfolipide peroxides (PLOOH) remt. Bij mensen met dementie wordt een abnormale hoeveelheid van deze stof in de rode bloedcellen aangetroffen. Bij gezonde vrijwilligers tussen de 50 en 70 jaar nam bij het dagelijks gebruik van een Astaxanthinesupplement het PLOOH-gehalte binnen twee weken met 40 tot 50 procent af. Deze superantioxidant uit Bloedregenalgen zou volgens de onderzoekers mogelijk kunnen bijdragen aan de preventie tegen dementie [4]. Er zijn ook aanwijzingen dat Astaxanthine kan helpen bij vergeetachtigheid en concentratiestoornissen op latere leeftijd [5]. Volgens Amerikaanse artsen zou astaxanthine ook therapeutische voordelen hebben bij de ziekte van Alzheimer.

Astaxanthine en maculadegeneratie

De macula heeft een doorsnede van een paar millimeter en bevindt zich in het midden van het netvlies. In dit deel is de concentratie van lichtgevoelige cellen het hoogst. Bij maculadegeneratie sterven deze cellen af, waardoor het zicht steeds minder scherp wordt. Mannen en vrouwen boven de 50 lopen het grootste risico om deze aandoening te krijgen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat de dagelijkse inname van 6 mg Astaxanthine gedurende 4 weken de conditie van de macula verbetert. Het zorgt er namelijk voor, dat de doorbloeding van de haarvaten in het netvlies en rond de oogzenuw wordt gestimuleerd. Dit zou betekenen dat Astaxanthine beschermt tegen verschillende oogaandoeningen, waaronder maculadegeneratie, glaucoom en ouderdomsverziendheid (presbyopie).

Astaxanthine en hart- en bloedvaten

Momenteel kijken onderzoekers er serieus naar of Astaxanthine de gezondheid van hart- en bloedvaten kan helpen te bevorderen. Uit een studie kwam naar voren dat deze superantioxidant bij ratten een te hoge bloeddruk omlaag bracht [6]. Ook wordt beweerd dat Astaxanthine een positief effect heeft op een hoog cholesterol. Dit wordt op dit moment nog onvoldoende ondersteund met wetenschappelijk bewijs. Lees meer over oorzaken van hart- en vaatziekten.

Astaxanthine en gewrichten

Net als groenlipmossel en curcumine is astaxanthine een krachtige ontstekingsremmer en pijnstiller. Het vermindert de ontstekingsstoffen die ontstaan bij chronische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis en artrose. Astaxanthine blokkeert specifiek de COX 2-enzymen. Dit verhindert de omzetting van arachidonzuur in ontstekingsbevorderende prostaglandinen [7].
Daarnaast is deze rode kleurstof ook een krachtige energiebooster. Het stimuleert het herstel van de spieren na inspanning, verbetert het uithoudingsvermogen en verhoogt de energieniveaus van het lichaam [8,9,10].

Bronvermeldingen

1. Int J Mol Med. 2005 Nov;16(5):931-6
2. Exp Dermatol. 2009 Mar;18(3):222-31
3. J Dermatol Sci, 2010; 58: 136-142
4. Br J Nutr, 31 jan 2011; 1-9; doi: 10.1017/S0007114510005398
5. J Clin Biochem Nutr, 2009; 44: 280-284
6. Biol Pharm Bull. 2006 Apr;29(4):684-8
7. Mol Cells. 2003 Aug 31;16(1):97-105
8. Carotenoid Science, Vol.13, 2008 ISSN 1880-5671
9. Biochem Biophys Res Commun. 2008 Feb 22;366(4):892-7
10. Biol Pharm Bull. 2006 Oct;29(10):2106-10

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen