Astaxanthine: wat is dit en wat is de werking?

Nog nooit van astaxanthine gehoord? Dat zal binnenkort ongetwijfeld veranderen. Deze rode pigmentstof uit bloedregenalgen is een krachtige bestrijder van inwendige en uitwendige verouderingsverschijnselen. In dit artikel geeft Bewegen zonder Pijn informatie over astaxanthine en legt de werking hiervan uit.

Astaxanthine bloedregenalg

Bijzondere rode pigmentstof meest effectief tegen oxidatieve stress

Astaxanthine komt steeds meer in de belangstelling van wetenschappers te staan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Astaxanthine namelijk één van de krachtigste antioxidanten is die de natuur ons te bieden heeft. De celbeschermende werking van deze rode kleurstof uit bloedregenalgen blijkt die van de vitamine E en C vele malen te overtreffen. Daarnaast heeft astaxanthine een werking op minstens vijf verschillende ontstekingsroutes. Deze combinatie maakt het mogelijk om dit natuurlijke ingrediënt in te zetten voor een breed scala aan gezondheidsproblemen. Zo zou astaxanthine helpen bij gewrichtsklachten, beschermen tegen hart- en vaatziekten, dementie, maculadegeneratie – de meest voorkomende oorzaak van blindheid – en huidveroudering door onder andere UV-straling. Hoog tijd dus om deze bijzondere voedingsstof eens uitgebreider te presenteren. Lees meer over aandoeningen waar astaxanthine tegen beschermt.

Wat is astaxanthine?

Astaxanthine is een donkerrode kleurstof die wordt gemaakt door een eencellige alg. Deze Bloedregenalg groeit in meren, rotspoelen, vijvers en Arctische zeegebieden en wordt ook wel ‘Het Rode Goud’ genoemd. Dankzij de astaxanthine kan de Haematococcus pluvialis meer dan 40 jaar overleven zonder voedsel en water. De beschermende werking van astaxanthine zorgt er bovendien voor dat deze alg bestand is tegen intense hitte en extreme koude.
De Bloedregenalg heeft van oorsprong een groene kleur. Tijdens het transformeren naar de ‘rode fase’ slaan deze algen niet alleen omega 3-vetzuren op als energiebron. Ze beginnen ook met het produceren van astaxanthine. Waterdieren als zalm, forel, garnalen, krab en kreeft maken zelf geen astaxanthine aan, maar laten dat over aan de Bloedregenalg. Door dit zeewier te consumeren, krijgen ze die karakteristieke roze kleur. Dat geldt overigens ook voor de flamingo.
Zalm astaxanthineEr wordt beweerd dat astaxanthine zalmen de kracht én uithoudingsvermogen geven om tot 3000 kilometer stroomopwaarts te zwemmen. De rode pigmentstof maakt het voor krabben mogelijk om te overleven op grote hoogte in het Himalayagebergte. Daar heersen extreem hoge temperaturen. Ook vogels voeden zich met het zeewier van de bloedregenalg. Een hoge concentratie astaxanthine wordt aangetroffen in de ogen. Daardoor hebben vogels zo’n ongelooflijk scherp blik, dat ze in staat zijn om op grote hoogte een prooi op de grond te spotten.
Door de hele natuur heen wordt deze bijzondere donkerrode kleurstof dus gebruikt om te kunnen overleven.

Astaxanthine is een carotenoïde. Het behoort tot een groep van meer dan 600 gele tot roodachtige kleurstoffen. Een aantal van deze carotenoïden staan bekend als antioxidant. In deze rol beschermen ze de cellen, weefsels en organen tegen beschadiging én veroudering.

Wat is een antioxidant?

Antioxidanten zijn vitamines, mineralen, kruiden en andere natuurlijke substanties die de vorming van vrije radicalen in uw lichaam tegengaan. Dit zijn schadelijke elementen die het verouderingsproces kunnen versnellen en in verband gebracht worden met meer dan tweehonderd degeneratieve aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, kanker, dementie en reumatoïde artritis. Zelfs rimpeltjes worden gevormd door de inwerking van vrije radicalen op de cellen en weefsels van uw gezichtshuid.
Antioxidanten hebben het vermogen om deze vrije radicalen uit te schakelen. Hoe dit kan, kunt u thuis zelf met een appel demonstreren. Wanneer u deze in tweeën snijdt, zal het vruchtvlees van beide helften in de kortste keren bruin worden. Smeert u één helft in met vitamine C olie, dan zal deze zijde niet verkleuren. Vitamine C verhindert dit in haar rol als antioxidant. De werking van astaxanthine in het beschermen van cellen is echter sterker dan vitamine C.

Hoe werken vrije radicalen nu precies?

Vrije radicalen worden continu in uw lichaam aangemaakt. Ze versterken het afweersysteem, activeren enzymen en assisteren bij de aanmaak van hormonen. Dagelijks staat u echter bloot aan factoren die een explosieve groei van vrije radicalen aanwakkeren. Op een zonnige dag kan één liter lucht maar liefst één biljoen van deze stoffen bevatten. Maar ook het inademen van uitlaatgassen, smog, sigarettenrook, bestrijdingsmiddelen en schoonmaakmiddelen kan de hoeveelheid vrije radicalen in uw lichaam aanwakkeren. Hetzelfde geldt voor zonlicht, stress en zware lichamelijke arbeid.
Op het moment dat vrije radicalen de overhand krijgen, gaan ze ongecontroleerd de weefsels van uw lichaam aanvallen. Daardoor kan het DNA veranderen, zodat de eigenschappen van de cel gaan veranderen. Dit kan leiden tot veroudering en welvaartsziektes. Antioxidanten beschikken over de eigenschap om deze vrije radicalen op tijd te neutraliseren. Daardoor kunnen ze geen onherstelbare schade aan uw lichaam toebrengen. De meest voorkomende antioxidanten in uw voeding zijn vitamine A, C en E.

Veroudering door oxidatieve stress

Eén van de belangrijkste oorzaken van inwendige en uitwendige verouderingsverschijnselen is oxidatieve stress. In uw lichaam spelen zich continu complexe chemische processen af. Zo worden tijdens het stofwisselingsproces voedingsstoffen verbrandt door een verbinding aan te gaan met zuurstof. Bij alcoholgebruik, roken, stress, medicijngebruik, zonlicht, luchtvervuiling, overgewicht en intensief sporten kan oxidatieve stress ontstaan. Er komen dan meer van deze zuurstofverbindingen vrij dan normaal. Dit zijn de vrije radicalen.

Wat is de werking van astaxanthine tegen oxidatieve stress?

Het proces van oxidatieve stress moet u beslist niet onderschatten. Zelfs als u heel gezond leeft, wordt iedere cel van uw lichaam 10.000 keer per dag aangevallen door vrije radicalen. Evenzoveel keer dus kan DNA beschadigd raken om vervolgens opdracht te geven verkeerde eiwitten – de bouwstenen van uw lichaam – te produceren.
Gelukkig is uw lichaam uitgerust met een eigen verdedigingsmechanisme tegen deze vernietigende uitwerking van vrije radicalen: de antioxidanten. Deze vitaminen, mineralen en andere natuurlijke substanties zijn in staat om vrije radicalen als het ware op te slokken voordat ze gevaar kunnen stichten. Het is dus van belang om te zorgen voor een goed evenwicht tussen vrije radicalen en antioxidanten in uw lichaam.
Astaxanthine blijkt de taak als antioxidant als geen ander aan te kunnen. De rode pigmentstof heeft dezelfde lengte en dikte als die van een celmembraan. Dit geeft een betere bescherming tegen cellulaire schade dan welke andere antioxidant dan ook.

Natuurlijke astaxanthine versus synthetische astaxanthine

In Nederland komen steeds meer astaxanthine supplementen op de markt. De duurdere versies bevatten deze rode pigmentstof uit bloedregenalgen. De goedkopere varianten bevatten een chemische versie die geproduceerd wordt uit aardolie.

“Chemische astaxanthine is minder effectief. In antioxidantsterkte is het 20 tot 50 keer zwakker dan natuurlijke astaxanthine afkomstig van de bloedregenalg,”

legt Scott Steinford – voorzitter van een Amerikaanse detailhandelsorganisatie in natuurlijke astaxanthine – uit.

“Bovendien zijn tot nu toe alle studies uitgevoerd met natuurlijke astaxanthine. Er is dus geen bewijs dat de synthetische variant veilig is en dezelfde gezondheidsvoordelen biedt. Daar moet u bij de aanschaf van een voedingssupplement dus goed op letten.”

Bovendien wordt natuurlijke Astaxanthine sneller, beter en vollediger door uw lichaam opgenomen. Vrij snel na inname is deze superantioxidant in alle cellen, weefsels en organen aanwezig om uw gezondheid te beschermen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen