Natuurlijke Astaxanthine biedt meer voordelen dan synthetische versie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 mrt 2021

Het zal niet lang meer duren of voedingssupplementen met Astaxanthine gaan de markt overstromen. En terecht, want dit stofje uit de bloedregenalg blijkt een superantioxidant te zijn die beschermt tegen zowel in- als uitwendige ouderdomsverschijnselen. Maar pas op. Niet alle vormen van Astaxanthine beschikken over deze krachtige kwaliteiten.


Misschien is het u ook opgevallen, dat de naam ‘Astaxanthine’ steeds meer opduikt. Het gaat hier om de donkerrode kleurstof die door de bloedregenalg (Haematococcus pluvialis) wordt geproduceerd. Inmiddels is bekend, dat Astaxanthine een zeer sterke antioxidant is. Het biedt een omvangrijke bescherming tegen zowel in- als uitwendige ouderdomsverschijnselen. Niet vreemd, dat Astaxanthine aan steeds meer voedingssupplementen wordt toegevoegd. In veel gevallen gaat het om een synthetische versie die echter minder gezondheidsvoordelen te bieden heeft dan natuurlijke Astaxanthine.

Superantioxidant

Eerst even een korte introductie van Astaxanthine. Dit stofje behoort tot de carotenoïden-familie die bestaat uit meer dan 600 verschillende moleculen. Het zijn biologische kleurstoffen die het pantser of de veren van dieren een kleur geven wanneer ze carotenoïden via hun voedsel binnenkrijgen. Zo danken onder andere kreeften, zalm, forel en krab hun karakteristieke roze kleur aan het consumeren van de bloedregenalg. Astaxanthine is net als andere carotenoïden een antioxidant die de cellen, weefsels en organen beschermen tegen beschadiging door vrije radicalen. Maar wetenschappers hebben inmiddels ontdekt, dat Astaxanthine dit op wel zeer krachtige wijze doet. Daarom wordt deze ‘superantioxidant’ aan steeds meer voedingssupplementen toegevoegd. Een groeiende stapel onderzoeken wijzen immers op onder andere het anti-kankereffect, gunstige effecten op maculadegeneratie, dementie en hart- en vaatziekten. Ook zou het een goede ontstekingsremmer zijn bij artrose.

Synthetische versie

Natuurlijke Astaxanthine wordt gewonnen uit bloedregenalgen die in schoon water worden gekweekt. Dit is een arbeidsintensief proces. Dat bekent dat Astaxanthine die op een natuurlijke manier wordt gekweekt ook niet zo goedkoop is. Daarom hebben producenten methodes bedacht om het op een betaalbare manier te produceren. Ze maken een synthetische versie uit aardolie. Deze kunstmatige versie heeft echter niet dezelfde werking als natuurlijke Astaxanthine. De synthetische versie heeft een lagere bio-beschikbaarheid. Dus de bestanddelen uit dergelijke supplementen worden minder snel én goed door het bloed opgenomen. Daardoor is de ‘fabrieks-astaxanthine’ een stuk minder effectief. Wilt u graag een Astaxanthine-supplement gaan gebruiken? Controleer dan eerst op de verpakking of deze afkomstig is van bloedregenalgen.
Hier kunt u meer lezen over wat Astaxanthine nu precies is en wat het allemaal kan doen voor uw gezondheid:
Astaxanthine: wat is dit en wat is de werking?
Superantioxidant Astaxanthine beschermt tegen veroudering en welvaartsproblemen

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.