Ontstekingsstoffen maken reumapatiënten moe

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 aug 2019

Hebt u last van reumatoïde artritis en voelt u zich doorlopend ernstig moe? De oorzaak is nu bekend. Het zijn ontstekingsstoffen die dat lamlendige gevoel bij u oproepen.


Reumatoïde artritis gaat vaak gepaard met ernstige vermoeidheid. De Universiteit van Utrecht doet daar momenteel uitgebreid onderzoek naar. Een eerste conclusie is al naar buiten gebracht. De vermoeidheid wordt veroorzaakt door ontstekingsstoffen die in de hersenen vrijkomen.

Andere vermoeidheid

Deze ontstekingsstoffen zitten in het bloed en breken signaalstoffen in de hersenen af. Dit veroorzaakt die ernstige vermoeidheid bij patiënten met reumatoïde artritis. Dit is volgens dr. Mechiel Korte – zelf reumapatiënt – een andere vermoeidheid dan die kan ontstaan door gebrek aan slaap of na een flinke inspanning.

“Deze gaat met wat extra slaap weer over. Maar bij reumatoïde artritis verdwijnt de vermoeidheid niet door extra rust te nemen.”

Concentratievermogen

De ontstekingsstoffen breken onder andere de signaalstoffen dopamine, serotonine en noradrenaline af. Een tekort aan dopamine en serotonine wordt in verband gebracht met het beleven van minder plezier. Dit zorgt voor meer vermoeidheid en minder motivatie om dingen te ondernemen. Een afname van de hoeveelheid noradrenaline zorgt naast vermoeidheid voor een verminderd concentratievermogen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties