Simpele en snelle bloedtest kan straks fibromyalgie aantonen

Amerikaanse wetenschappers hebben een simpele test ontwikkeld om fibromyalgie in het bloed op te sporen. Deze ontdekking kan een keerpunt zijn in de zorg voor patiënten. Nog vaak krijgen ze te horen dat ze zich de chronische pijnklachten inbeelden. Daardoor blijft de ziekte onbehandeld.

test fibromyalgie aantonen

Diagnostisch hulpmiddel moet over vijf jaar beschikbaar zijn

Onderzoekers van het Wexner Medical Center van de Ohio State University hebben een bloedtest ontwikkeld om fibromyalgie vast te kunnen stellen. Dit eenvoudige hulpmiddel kan straks met grote nauwkeurigheid fibromyalgie onderscheiden van andere chronische pijnaandoeningen. In Nederland lijden tienduizenden mensen – vooral vrouwen tussen de 20 en 60 jaar – aan dit syndroom, dat gepaard gaat met pijn in de spieren en het bindweefsel. Omdat er bijna geen afwijkingen te vinden zijn, is fibromyalgie erg lastig vast te stellen voor een arts. Daar komt in de toekomst dus verandering in.

Wat is fibromyalgie?

In Nederland heeft naar schatting 2 procent van de volwassen last van fibromyalgie. Het gaat hier om een reumatische aandoening. Alleen treft het niet de gewrichten, maar ook de spieren en het bindweefsel. Daardoor ontstaat er chronische pijn en stijfheid door het hele lichaam. Patiënten kunnen ook last krijgen van huidklachten, droge ogen, droge mond en spijsverteringsklachten. Meestal slapen ze slecht. Dit kan leiden tot een chronische oververmoeidheid. Omdat fibromyalgie geen zichtbare oorzaak heeft, kunnen artsen vaak geen diagnose stellen. De ziekte blijft dan ook onbehandeld. Lees alles over de aandoening fibromyalgie.

Onzichtbare aandoening wordt zichtbaar

Het mag gerust een grote doorbraak benoemd worden, dat onderzoekers er eindelijk in geslaagd zijn om fibromyalgie op betrouwbare wijze in bloedmonsters op te sporen. Dit maakt de weg vrij om deze ‘onzichtbare’ aandoening straks op een eenvoudige en snelle wijze te kunnen diagnosticeren. In een studie – die is verschenen in het medische tijdschrift Journal of Biological Chemistry – wordt de ontdekking van biomarkers van fibromyalgie beschreven. Dit zijn meetbare indicatoren in weefsel of lichaamsvloeistoffen die meer vertellen over de biologische toestand van het lichaam. De gevonden biomarkers kunnen uitsluitend aan fibromyalgie worden gekoppeld en dus niet aan andere chronische aandoeningen aan spieren, gewrichten en bindweefsel.

‘Metabole vingerafdruk’

De ontdekking van de bloedtest kan een keerpunt zijn in de zorg voor patiënten met fibromyalgie. Nog te vaak krijgen ze te horen, dat ze zich de aanhoudende pijnklachten inbeelden. Ze hebben meestal een gezond uiterlijk. En reguliere bloedonderzoeken laten geen afwijkingen zien. De oorzaak van de klachten kan dus niet worden aangetoond. Artsen en specialisten sturen daarom vaak patiënten weg met de mededeling, dat er niets te vinden is. Niets aan de hand dus. Toch hebben de patiënten pijn, maar worden niet geholpen. De identificatie van biomarkers van deze ziekte – een zogenaamde ‘metabole vingerafdruk’ – kan de kans op een gerichte behandeling vergroten.

“Deze biomarkers troffen we heel duidelijk aan in het bloed van tientallen patiënten met fibromyalgie. Dit brengt ons dichter bij een bloedtest dan dat we ooit geweest zijn,”

zegt hoofdonderzoeker Professor Kevin Hackshaw.

Opioïden maken fibromyalgie vaak erger

Op dit moment kan fibromyalgie nog niet worden genezen. De behandeling is beperkt tot lichaamsbeweging, voorlichting en antidepressiva. Toch heeft volgens Hackshaw een snelle en accurate diagnose veel voordelen. Zo kunnen andere chronische aandoeningen worden uitgesloten. Ook krijgt de patiënt de bevestiging dat de symptomen niet zijn ingebeeld, maar ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Veel artsen zijn nog steeds sceptisch over fibromyalgie. De bloedtest is voor deze groep van medici een hulpmiddel om de ziekte te herkennen en met een geschikte behandeling van start te gaan.

“Veel niet-gediagnosticeerde patiënten krijgen opioïden voorgeschreven. Dit zijn sterke en verslavende pijnstillers die de symptomen van fibromyalgie vaak erger maken. Daarom is het goed dat deze bloedtest er zo snel mogelijk komt,”

aldus professor Hackshaw, die verbonden is aan de Ohio State University in Amerika.

Grijs gebied

De eerste studie werd uitgevoerd met 50 patiënten met fibromyalgie, 29 met reumatoïde artritis en 23 met lupus. Van alle deelnemers werden bloedmonsters onderzocht met behulp van vibrationele spectroscopie. Dit is een techniek om het energieniveau van moleculen in bloedmonsters te meten. Bij fibromyalgiepatiënten werden specifieke patronen ontdekt. Deze werden niet aangetroffen in het bloed van de deelnemers met reumatoïde artritis en lupus.
Dit onderzoek werd uitgevoerd in het laboratorium van Luis Rodriguez-Saona, een expert in geavanceerde testmethoden. Hij zegt:

“Deze eerste resultaten zijn opmerkelijk. Als we de diagnose met behulp van deze bloedtest kunnen versnellen, kunnen fibromyalgiepatiënten beter behandeld worden en waarschijnlijk betere vooruitzichten hebben. Er is niets ergers dan je in een grijs gebied te bevinden zonder te weten welke ziekte je hebt.”

Bloedtest fibromyalgie binnen vijf jaar klaar

De volgende stap is om de bloedtest op een grotere schaal klinisch te onderzoeken. Het gaat om 150 tot 200 personen met fibromyalgie, reumatoïde artritis en lupus. Het doel is om binnen vijf jaar een bloedtest klaar te hebben die door artsen gebruikt kan worden om fibromyalgie op een snelle en simpele manier te kunnen vaststellen. Hackshaw en Rodriguez-Saona hopen dat hun onderzoek ook kan leiden tot de ontdekking van de mogelijke oorzaak van fibromyalgie. Dat kan bijvoorbeeld een bepaald eiwit of zuur of een combinatie van moleculen zijn, die aan deze ziekte gekoppeld kunnen worden.
Wereldwijd speuren nog vele andere wetenschappers naar de mogelijke oorzaak van fibromyalgie. En steeds meer van deze studies suggereren dat die ergens in de hersenen verstopt is. Zo denken Amerikaanse en Zweedse onderzoekers dat ontstekingseiwitten in het hersenvocht een rol spelen. En collega’s uit Zuid-Korea vermoeden dat bij fibromyalgie de netwerken in de hersenen te snel reageren op prikkels. Dit zou patiënten overgevoeliger maken voor chronische pijn.

Verder lezen over fibromyalgie:

12 onmisbare tips bij fibromyalgie
Onderzoekers vinden wijdverspreide ontstekingen in hersenen fibromyalgiepatiënten
Aangepaste weerstandsoefeningen verminderen pijn bij fibromyalgie
Fibromyalgie-patiënten gevoeliger voor pijn door overactieve hersennetwerken
Psychotherapie vermindert klachten bij Fibromyalgie

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen