Onderzoekers vinden wijdverspreide ontstekingen in hersenen fibromyalgiepatiënten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 okt 2018

Uw klachten zijn denkbeeldig. Er is niets met u aan de hand. Hoe vaak hebben fibromyalgiepatiënten dit niet van hun arts te horen gekregen? Amerikaanse en Zweedse artsen hebben nu de mogelijke oorzaak van deze onbegrepen aandoening ontdekt: wijdverspreide ontstekingen in de hersenen.

Ontstekingen hersenen fibromyalgie oorzaak

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een onbegrepen aandoening, omdat er tot nu toe nog geen zichtbare oorzaken konden worden aangetoond. De laatste jaren wordt het wel steeds duidelijker, dat de mogelijke oorzaak ergens in de hersenen gevonden moet worden. Onderzoekers van het Amerikaanse Massachusetts General Hospital en het Zweedse Karolinska Instituut hebben nu een grote stap in deze richting gezet. Ze hebben wijdverspreide ontstekingen in de hersenen van fibromyalgiepatiënten ontdekt.

Neurochemische veranderingen

Fibromyalgiepatiënten krijgen vaak te horen dat hun symptomen denkbeeldig zijn en dat er dus niets mis met ze is. Daarom zijn er ook geen goede behandelingsmogelijkheden voor deze aandoening. De onderzoeksteams uit Amerika en Zweden gingen daarom op zoek naar neurochemische veranderingen die mogelijk in de hersenen van patiënten plaats zouden kunnen vinden. Als deze inderdaad zouden worden gevonden, zou dit kunnen leiden tot een behandelingsdoel én de ontwikkeling van nieuwe en effectievere therapieën.

Ontstekingseiwitten hersenvocht

Kenmerkende symptomen van fibromyalgie zijn chronische pijn door het hele lichaam, slaapproblemen, vermoeidheid en problemen met de concentratie en het geheugen. De Amerikaanse en Zweedse onderzoekers suggereerden dat ontstekingsreacties in de hersenen en een verhoogd niveau van ontstekingseiwitten in het hersenvocht een rol spelen bij fibromyalgie. Dit is nog nooit in eerdere studies aangetoond.

Activering gliacellen

In zowel de Amerikaanse als de Zweedse studie werd ontdekt, dat de activering van gliacellen in de hersenen significant groter is dan bij mensen zonder deze aandoening. Dit zijn cellen die zorgen voor de stevigheid en structuur van het hersenweefsel en de bloed-hersenbarrière in stand houden. De activering van deze gliacellen maakt ontstekingsmediatoren vrij die de pijnpaden prikkelen en bijdragen aan symptomen als vermoeidheid.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.