Fibromyalgie-patiënten gevoeliger voor pijn door overactieve hersennetwerken

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 jan 2018

Patiënten met fibromyalgie blijken over neurale netwerken in de hersenen te beschikken, die zeer snel kunnen reageren op prikkels. Daardoor zijn ze overgevoelig voor chronische pijn. Onderzoekers van de Universiteit van Michigan en de Pohang Universiteit voor Wetenschap en Technologie in Zuid-Korea beweren daarvoor het bewijs gevonden te hebben.

fibromyalgie overgevoelig voor pijn

Dramatische reactie

Deze abnormale gevoeligheid wordt ook wel Explosieve Synchronisatie (ES) genoemd. Dit fenomeen wordt ook in andere netwerken waargenomen. Daarbij kan een subtiele verandering leiden tot een dramatische en gesynchroniseerde reactie. Een goed voorbeeld hiervan is een stroomstoring: door één klein incident kan de totale elektriciteitsvoorziening in een groot gebied uitvallen. De onderzoekers vinden dat het effect van ES op de menselijke hersenen verder onderzocht moet worden. Dit is belangrijk om te bepalen hoe een persoon fibromyalgie ontwikkelt.

Explosieve manier

“Normaal gesproken worden de verschillende centra in de hersenen heel geleidelijk met elkaar verbonden na een prikkel. Bij patiënten met fibromyalgie verloopt dit proces op een abrupte en explosieve manier,”

zegt onderzoeker Lee van de Universiteit van Michigan.

“Voor het eerst laat dit onderzoek zien, dat overgevoeligheid bij chronische pijnpatiënten het gevolg kan zijn van overgevoelige hersennetwerken.”

Prikkelrespons

De onderzoekers registreerden de elektrische activiteit in de hersenen van 10 vrouwelijke deelnemers met fibromyalgie. De resultaten van de EEG toonden overgevoelige en instabiele hersennetwerken aan. Vervolgens gebruikte het team computermodellen van de hersenactiviteit om de prikkelrespons te vergelijken met een normale toestand. Zoals verwacht was het fibromyalgiemodel gevoeliger voor elektrische stimulatie dan het model zonder de kenmerken van ES.

Bron

Zie de website van Nature voor het bronartikel.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.