12 onmisbare tips bij Fibromyalgie

Fibromyalgie wordt ook wel eens de ‘onzichtbare ziekte’ genoemd. Het betreft hier namelijk een reumatische aandoening die het spierweefsel en bindweefsel treft. Fibromyalgie gaat gepaard met chronische pijn en stijfheid die zich overal in het lichaam kunnen voordoen. Kenmerkend voor deze ziekte is een slechte nachtrust. Slaapgebrek leidt tot vermoeidheid, uitputting en geheugen- en concentratiestoornissen. Hoe kunt u de grote impact van Fibromyalgie op uw dagelijks leven zoveel mogelijk beperken? Bewegen zonder Pijn zet de 12 beste tips voor u op een rijtje.

fibromyalgie

Tip 1: Verminder stress

Stress kan de symptomen van Fibromyalgie uitlokken. Door spannende en hectische situaties zoveel mogelijk uit de weg te gaan, neemt de kwaliteit van uw leven toe. Ruim dagelijks een kwartiertje in voor yoga of meditatie. Dit is rustgevend voor lichaam en geest. Diep in- en uitademen wil ook helpen op momenten dat het u even allemaal teveel wordt. Wat ook helpt: verdrijf de spanningen door aan dingen te denken waar u veel plezier aan beleeft.

Tip 2: Maak een to-do lijstje

Oververmoeidheid kan leiden tot een ‘brain fog’. De concentratie is plotseling weg en het korte termijn geheugen laat u in de steek. Het is daarom verstandig om altijd pen en papier bij de hand te houden. Noteer wat u wilt gaan doen of bespreken met u familie of vrienden. Maak boodschappenlijstjes en schrijf de belangrijkste telefoonnummers en adressen op. Houd deze aantekeningen altijd binnen handbereik.

Tip 3: Oefen regelmatig

Bewegen met een lage intensiteit is één van de beste behandelingen voor Fibromyalgie. De meest effectieve vormen zijn wandelen en zwemmen. Een paar keer per week een half uur of meer oefenen, helpt bij de vermindering van pijn, stijfheid en stress. U kunt bovendien beter slapen en krijgt meer energie. Te moe om te bewegen? Probeer dan in ieder geval dagelijks een minuut of vijf wat te oefenen. Op het moment dat u zich beter voelt, voert u de trainingstijd langzaam op.

Tip 4: Ontdek de weldaad van vochtige warmte

Vochtige warmte kan de hoeveelheid endorfine in uw lichaam verhogen. Deze stoffen blokkeren pijnsignalen en geven een gevoel van welbevinden en geluk. Neem daarom voor het slapen gaan een warm bad of een hete douche. Dit helpt om de kwaliteit van uw nachtrust te verbeteren.

Tip 5: Ga voor cafeïnevrij

Cafeïne kan stress verergeren, omdat het stimulerend werkt op uw hart en centrale zenuwstelsel. Dit kan leiden tot meer angst, nervositeit en slapeloosheid. Om beter te kunnen slapen, vermijdt u cafeïne vanaf een uur of drie in de middag. Niet alleen koffie, maar ook chocolade en sommige frisdranken bevatten deze stress aanwakkerende stof.

Tip 6: Maak tijd voor uzelf vrij

Leven met Fibromyalgie kan best ingewikkeld zijn. Dus maak iedere dag wat tijd vrij voor uzelf. Zet uw favoriete muziek op, stort u op uw hobby of ga iets anders doen wat u een goed gevoel geeft. Dit geeft meer balans in uw leven, helpt om de stress te verminderen en geeft meer energie voor de dingen die u moet doen.

Tip 7: Maak uw werk beter

Pijn en uitgeput na een dag werken? Maak een flexibel plan dat werkt voor u en uw baas. Bijvoorbeeld meerdere dagen per week vanuit huis werken of andere werktijden, zodat u productiever kunt zijn. In zo’n plan kunt ook voorstellen opnemen om uw werkplek comfortabeler te maken. Denk maar aan hulpmiddelen die de stress op uw lichaam kunnen verminderen. Bijvoorbeeld een headset, een speciaal toetsenbord of een comfortabelere bureaustoel.

Tip 8: Praat erover

Uw ziekte legt een grote druk op de mensen in uw directe nabijheid. Communicatie is daarom van cruciaal belang. U hoeft niet altijd een blij gezicht op te zetten. De mensen om u heen mogen gerust weten dat u veel last heeft van de symptomen van deze aandoening. Vertel tegen uw familie, vrienden en collega’s wat u voelt en hoe u zich voelt. Dit zorgt voor meer begrip, waardoor mensen u meer gaan ondersteunen.

Tip 9: Zeg ook eens ‘nee’

Fibromyalgie wordt niet voor niets de ‘onzichtbare ziekte’ genoemd. U ziet er prima uit, maar voelt zich slecht. Daarom vergeten mensen dat u prioriteiten moet stellen in het dagelijks leven. Dat betekent dat u ook eens een uitnodiging moet leren afslaan als teveel last heeft van pijn en vermoeidheid. Zeg daarom gewoon ‘nee’ als u zich niet goed voelt.

Tip 10: Ontspannen naar bed

Ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd weer op. Zo leert de biologische klok van uw lichaam wanneer er melatonine aangemaakt moet worden. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in uw dag- en nachtritme door u slaperig te maken. Zorg voor een donkere, stille en koele slaapkamer. Stop vroeg op de avond met computeren of TV kijken. Zet in plaats daarvan ontspannende muziek op. Zo gaat u met een relaxed gevoel naar bed.

Tip 11: Massage verlicht de symptomen

Massage is een beproefde methode om spierpijn te verlichten en stress te verminderen. U kunt de symptomen zelf proberen te bestrijden door de pijnlijke gebieden te masseren met een tennisbal. Meer krachtige vormen van massage helpen vooral bij diepere spierpijn.

Tip 12: Word lid van een praatgroep

Praatgroepen kunnen een belangrijke ondersteuning zijn voor mensen met een chronische ziekte. Het is een veilige omgeving, waarin u met lotgenoten uw frustraties en zorgen kunt delen. Praatgroepen bieden emotionele steun en zijn een grote bron van informatie en tips hoe met Fibromyalgie om te gaan. Zoek via internet naar een praatgroep in uw buurt of op Facebook.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen