Aangepaste weerstandsoefeningen verminderen pijn bij fibromyalgie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 aug 2018

Fibromyalgie en weerstandsoefeningen gaan niet samen. Deze trainingsvorm met gewichten zou alleen maar voor meer pijn zorgen. Niet als dit op de juiste manier wordt uitgevoerd, blijkt uit een Zweeds onderzoek. Dan kunnen er aanzienlijke verbeteringen optreden in de levenskwaliteit van de patiënten.

weerstandsoefeningen fibromyalgie

Minder pijn door aangepaste weerstandsoefeningen

Fibromyalgie en weerstandsoefeningen worden vaak als een onmogelijke combinatie beschouwd. Maar met de juiste ondersteuning en aangepaste oefeningen bereikten Zweedse vrouwen aanzienlijke gezondheidsverbeteringen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Sahlgrenska Academy in Zweden.

Werkt wel

Bij weerstandstraining worden de spieren samengetrokken met behulp van een voorwerp. Dat kan bijvoorbeeld een halter, steen of fles water zijn. Daardoor wordt de kracht en massa van de spieren vergroot en neemt het uithoudingsvermogen toe.

“Als het doel is om de spierkracht te verbeteren, moeten fibromyalgie patiënten niet bang zijn om te sporten. Er wordt altijd beweerd, dat weerstandsoefeningen de pijn alleen maar verergeren. Maar als deze training op de juiste manier wordt uitgevoerd, werkt het wel,”

aldus fysiotherapeute Anette Larsson.

Aanzienlijke verbetering

Voor haar onderzoek selecteerde Larsson 130 vrouwelijke fibromyalgie patiënten in de leeftijd van 20 tot 65 jaar. Uit deze groep koos ze 67 deelneemsters om een programma met persoonsgerichte en progressieve weerstandsoefeningen te volgen. De andere 63 vrouwen ondergingen een meer traditionele therapie met ontspanningsoefeningen. Beide programma’s bestonden uit 30 sessies gedurende 15 weken. De vrouwen die de weerstandsoefeningen deden, begonnen met lichte halters. Na drie tot vier weken werd het gewicht – afhankelijk van de deelnemer – verhoogd met 50 tot 100 procent. Op groepsniveau waren de verbeteringen aanzienlijk. De vrouwen voelden zich beter, kregen meer spierkracht en hadden minder pijn. In de ‘ontspanningsgroep’ waren de verbeteringen niet zo significant.

Bronartikel

Het volledige artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.