Psychotherapie vermindert klachten bij Fibromyalgie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 9 nov 2017

Patiënten met Fibromyalgie blijken baat te hebben bij een nieuwe psychologische therapie voor de behandeling van trauma’s, conflicten en relationele problemen. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Wayne State University en Michigan Medical Center in Amerika. De resultaten van deze studie zijn recent gepubliceerd in het tijdschrift PAIN.

Psychotherapie vermindert klachten bij Fibromyalgie

EAET

Deze nieuwe therapie is ontwikkeld door Mark A. Lumley, hoogleraar Psychologie aan de Wayne State University. Deze Emotionele Bewustzijn en Expressie Therapie (EAET) leert Fibromyalgie-patiënten de pijn en andere symptomen op een andere manier te benaderen. Namelijk doordat de veranderingen van de zenuwbanen in de hersenen sterk worden beïnvloed door emoties. EAET helpt de patiënten om emotionele ervaringen beter te verwerken.

Beter voelen

Tijdens deze klinische studie ontvingen 230 volwassen met Fibromyalgie een EAET-behandeling of een onderwijsprogramma. Na zes maanden werden de resultaten geëvalueerd. Er werd vooral gekeken naar de ernst en omvang van de pijn én andere problemen die patiënten met Fibromyalgie vaak ervaren. In de EAET-groep nam de pijn, lichamelijke beperkingen, concentratieproblemen en depressie sterker af. Bijna 35 procent van de EAET-deelnemers gaven aan zich ‘veel beter’ tot ‘zeer veel beter’ te voelen.

Overwinnen van emoties

“Veel mensen met fibromyalgie hebben tegenslag in het leven ervaren. De emoties worden vaak onderdrukt of vermeden. Neurowetenschappelijk onderzoek kan sterk bijdragen aan het overwinnen van deze emoties, zodat pijn en andere symptomen afnemen,”

zegt Lumley.

“Bij sommige patiënten konden dramatische verbeteringen in hun leven en gezondheid waargenomen worden.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.