Tien opmerkelijke feiten over artrose en reumatoïde artritis

die u misschien nog niet kent…

In Nederland hebben 420.000 mensen reumatoïde artritis. En ruim één miljoen landgenoten lijden aan artrose. Wanneer u of uw partner last heeft van een reumatische aandoening, dan weet u alles over de pijn, stijfheid en zwellingen die daarmee gepaard gaan. In dit artikel kijken we eens nader naar een aantal opmerkelijke feiten over reumatische aandoeningen die u misschien nog niet kent.

tien-opmerkelijke-feiten-over-reuma

‘Stekende’ ontstekingsremmers

Na jaren van behandeling zonder het gewenste resultaat, willen sommige mensen zich nog wel eens tot ongebruikelijke methodes wenden. Bijvoorbeeld bijensteektherapie. Daarbij laat de patiënt zich in drie weken tijd ongeveer 300 keer steken door bijen. Braziliaanse wetenschappers van de Universiteit van Sao Paolo hebben dit fenomeen nader onderzocht. Met als eindconclusie: het gif van bijen lijkt inderdaad te helpen om de schadelijke ontstekingen in de gewrichten te dempen. Het bevat namelijk bijzondere moleculen die zorgen voor een toename van ontstekingsremmende stoffen in het lichaam.
Onderzoekers van het Baylor College of Medicine in Houston hebben sterke aanwijzingen dat het gif van schorpioenen ingezet kan worden voor de behandeling van reumatoïde artritis. Op het moment dat het werd toegediend aan ratten, namen de ontstekingen in de gewrichten sterk af. En al vele eeuwen oud is de brandneteltherapie. Daarbij wrijven reumapatiënten met de vers geplukte bladeren over de pijnlijke gewrichten. De brandende vloeistof in de stekels bevat specifieke stoffen die de ontstekingen verminderen.

Artrose: meer dan alleen heupen en knieën

Bij artrose denken we vooral aan versleten gewrichten in de heupen, knieën en handen. Slijtage van het kraakbeen kan echter ook optreden in de ruim 200 andere gewrichten van het lichaam. Zo kan deze degeneratieve aandoening bijvoorbeeld ook het kaakgewricht treffen. Statistieken suggereren dat meer dan de helft van de mensen boven de 70 artrose heeft in de voeten en enkels.

Dieren krijgen ook reumatische gewrichtsklachten

artrose katMensen zijn niet de enigen die getroffen kunnen worden door artrose. Ook bij honden, katten, paarden en andere dieren kan het kraakbeen in de gewrichten gaan slijten. Dit veroorzaakt net als bij mensen pijn, ontstekingen, stijfheid en bewegingsproblemen. Honden, katten en paarden kunnen eveneens reumatoïde artritis ontwikkelen.

Jicht is ook een vorm van reuma

Jicht is een reumatische aandoening die gekenmerkt wordt door heftige en pijnlijke aanvallen. Dit wordt veroorzaakt door de opbouw van urinezuur in de vloeistof rond de gewrichten. Daardoor ontstaan er ontstekingen. Het gewricht van de grote teen wordt meestal als eerste aangetast door jicht.
jicht grote teen

Blessures verhogen kans op artrose

Gewrichten die geblesseerd zijn geraakt, hebben meer kans op het ontwikkelen van artrose. Wie ooit tegen een knieblessure is opgelopen, heeft boven de 65 zes keer meer kans op knie-artrose. Bij een heupblessure is de kans op heupartrose drie keer hoger dan bij mensen zonder blessures aan dit gewricht.

Reuma kost meer dan u denkt

Uit een rapport dat door TNO is opgesteld, blijkt dat de totale maatschappelijke kosten als gevolg van reumatoïde artritis en artrose 5,5 miljard euro bedragen. Deze cijfers zijn uit 2011. Dat betekent dat naar schatting anderhalf miljard euro bij dit bedrag opgeteld kan worden.

Kinderen krijgen ook reuma

Juveniele Idiopathische Artritis (JIA) is de meest voorkomende vorm van reuma bij kinderen. Deze aandoening treft meestal kinderen in de leeftijd tussen de 1 tot 3 jaar of tussen de 8 en 12 jaar. Meisjes krijgen ongeveer twee keer zo vaak jeugdreuma als jongens. In totaal komt deze ziekte bij 1 op de 1000 kinderen voor.

Reuma is geen nieuwe ziekte

Tegenwoordig hoort én leest u steeds meer over reumatoïde artritis, artrose en andere reumatische aandoeningen. Toch gaat het hier niet om moderne aandoeningen. Reuma is in principe de oudste ziekte die de mens kan treffen. De ziekteverschijnselen zijn zelfs ontdekt in menselijke fossielen.

Verhuizen naar Spanje helpt niet

Lang is gedacht dat een nat en koud klimaat de symptomen van reumatische aandoeningen zouden kunnen verergeren. Helaas heeft het weinig zin om naar een idyllisch oord aan de Middellandse Zee te verhuizen. Reumatoïde artritis komt net zoveel voor in landen met een koud als landen met warm klimaat. Toch zijn er patiënten die melden dat dat ze zich beter voelen in warmere gebieden. Logisch, elke vorm van warmte heeft een rustgevende invloed op pijnlijke gewrichten.

Gezonde-gewrichten-geheim van de Maori’s

GroenlipmosselsHet was een reden voor wetenschappers om daar eens nader naar te kijken. De Nieuw-Zeelandse Maori’s die aan de kust woonden, hadden aanzienlijk minder gewrichtsklachten dan broederstammen in het binnenland. De Groenlipmossel bleek het antwoord op dit vraagstuk. Dit stond regelmatig op het menu van de aan de kust levende Maori’s. De hele Groenlipmossel bevat unieke componenten die gewrichtsontstekingen bij reumatoïde artritis, artrose en andere reumatische aandoeningen kunnen verminderen. Dit weekdier is een rijke bron van Omega 3-vetzuren. Het gaat niet alleen om EPA en DHA die in visolie worden aangetroffen. De Groenlipmossel bevat ook de gunstige en ontstekingsremmende vetzuren ALA, SDA, ETE, DTA, DPA en het zeldzame ETA. Verder bevat dit gewrichtenwonder uit Nieuw-Zeeland Furaanvetzuren en speciale eiwitten, die helpen om de pijn en stijfheid in de gewrichten te bestrijden.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen