Gewrichtsproblemen bij paarden

Natuurlijke ontstekingsremmers Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad dragen bij aan gezonde paardengewrichten

Gewrichtsproblemen bij paarden
Gewrichtsproblemen komen steeds vaker voor. Je ziet ze meer en meer bij het ouder wordende paard, maar ook bij sportpaarden, waarbij van de gewrichten meer gevraagd wordt, bepalen flexibele en sterke gewrichten in hoge mate de kwaliteit van zijn of haar leven. In alle gevallen kan het bewegingsapparaat van het paard verzorging en ondersteuning gebruiken. Bij bewegingsproblemen worden vaak reguliere middelen zoals NSAIDs en corticosteroïden voorgeschreven. In het bijzonder bij toepassing in het gewricht (intra-articulair) wordt steeds meer bekend dat het weliswaar de acute tekenen zoals pijn en onregelmatigheid verlicht, maar op langere termijn juist gewrichtsproblemen in de hand werkt. Vooral wordt op langere termijn schade aan het kraakbeen waargenomen.

Geen bijwerkingen

Het voordeel van het gebruik van natuurlijke ontstekingsremmers is het uitblijven van bijwerkingen op korte en langere termijn bij een net zo effectieve werking. Een voedingssupplement met Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad helpt het paard soepel te kunnen blijven bewegen. Dit alles draagt bij aan behoud van natuurlijke bewegingsvrijheid. Niet alleen voor nu, maar ook voor later. Deze bijzonder natuurlijke combinatie draagt bij aan het behoud én herstel van soepele en beweeglijke gewrichten, banden en pezen. Eventueel gevraagde prestaties zullen weer snel op het gewenste niveau worden gebracht.

Goed alternatief voor NSAIDs

Groenlipmossel is ontstekingsremmend en levert bouwstoffen voor synoviaal vloeistof in het gewrichtskraakbeen. Curcumine is eveneens ontstekingsremmend, maar via andere mechanismen, waardoor dit de werking van de Groenlipmossel aanvult. Zwarte bes-blad is ook ontstekingsremmend. Voor paarden waarbij de oorspronkelijk behandeling minder of geen effect heeft, kunnen deze producten een goed alternatief zijn. Het kan ook in combinatie met reguliere medicijnen gebruikt worden. Dit altijd na overleg met de behandelend dierenarts en – bij gebruik van reguliere medicatie – die de mogelijke interacties met reguliere medicatie controleert! Voor paarden die bloedverdunners gebruiken en om deze reden geen NSAIDs kunnen innemen, is zo’n vloeibaar combinatiemiddel een zeer geschikt product.

Reeds lang in gebruik

In de paardensport ligt de gewrichtsbelasting erg hoog. Nederlandse en internationale (top)ruiters gebruiken daarom al bijna dertig jaar met grote tevredenheid supplementen met Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad om de gewrichten van hun paarden in topconditie te houden. Hoewel oorspronkelijk in gebruik in de ren- en springsport, worden ook steeds meer paarden in de dressuur en voor recreatief gebruik soepel gehouden met deze natuurlijke ontstekingsremmers.

Groenlipmossel: krachtige en natuurlijke ontstekingsremmer

Groenlipmossel bevat bijzondere Omega-3 vetzuren die de omzetting van arachidonzuur tot prostaglandinen en leukotriënen door COX en 5-LOX competitief remmen. Daarnaast bevat de Groenlipmossel furaanvetzuren die een anti-inflammatoire werking hebben. Verder is dit weekdier rijk aan Glycosaminoglycanen (waaronder Glucosamine en Chondroitine-4 en -6 sulfaat), die het kraakbeen beschermen tegen collageenafbraak. Het beste is om te kiezen voor een gewrichtspreparaat dat de gehele mossel bevat in haar originele en natuurlijke samenstelling. Dat zijn lipiden (furaanvetzuren en veel verschillende Omega 3-vetzuren, waaronder DTA, DHA, EPA, ETE en het zeldzame ETA) plus alle natuurlijke mosselweefsels met ontstekingsremmende eiwitten en kraakbeen onderhoudende Glycosaminoglycanen.

Glucosamine en Chondroïtine in Groenlipmossel

De Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel bevat een hoog gehalte aan Glycosaminoglycanen. Het gaat vooral om Glucosamine en Chondroitine-4 en -6 sulfaat die het kraakbeen beschermen tegen collageenafbraak. Gewrichtskraakbeen bestaat uit een matrix van de bestanddelen collageen met daar tussen een gel van water, proteoglycanen en chondrocyten. Glucosamine is een lichaamseigen stof die dient als bouwstof voor de synthese van proteoglycanen. Dit vormt een schokdemper tussen de beide delen van het gewricht. Bij paarden met artrose en soortgelijke gewrichtsklachten is de functie van deze matrix verstoord. Eén van de oorzaken kan zijn dat er een tekort is aan proteoglycanen waardoor de kraakbeenmatrix ondervoed raakt en de veerkracht verloren gaat. Glucosamine is ook een bouwstof voor hyaluronzuur dat de viscositeit van de synoviale vloeistof verhoogt waardoor de smeringsfunctie van deze vloeistof toeneemt.
Chondroïtine is een bestanddeel van glycosaminoglycanen (GAGs). Deze vormen een belangrijk bestanddeel van collageenrijke weefsels (kraakbeen, tussenwervelschijven, kraakbeen in de luchtpijp, botten, vaatwanden en het synoviale vocht in gewrichten). Op het moment dat glycosaminoglycanen gebonden worden aan aminozuren, ontstaan proteoglycanen.

De lipiden in Groenlipmossel

Visolie bevat uitsluitend de Omega-3 vetzuren Eicosapentaeenzuur (EPA en Docosahexaeenzuur (DHA). De Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel bevat ook ALA, SDA, ETE, DTA en het zeldzame ETA. EPA wordt onder invloed van lipoxygenase omgezet in het Omega-3 vetzuur Docosahexaeenzuur (DHA). DHA wordt door lipoxygenase (5-LOX) omgezet in klasse 3 eicosanoïden. Dit zijn weefselhormonen die o.a. het totaal-cholesterolgehalte verlagen en ontstekingen remmen. Ook ALA en SDA worden omgezet in ontstekingsremmende eicosanoïden. Het zeldzame Omega-3 vetzuur Eicosapentaeenzuur (ETA) geeft een dubbele remming van de ontstekingsreactie door remming van zowel cyclo-oxygenase (COX), selectief COX-2, als lipoxygenase (5-LOX).
De Furaanvetzuren in Groenlipmossel hebben een nog sterker ontstekingsremmend effect dan de Omega-3 vetzuren. Het is een recent ontdekt vetzuur, waarvan het werkingsmechanisme nog niet geheel bekend is .

De eiwitten in Groenlipmossel

Verreweg het grootste deel van de Groenlipmossel bestaat uit eiwitten. Volgens sommige producenten is dit niet belangrijk en zij gebruiken deze eiwitten dan ook niet in hun producten. Er zijn echter studies die aantonen dat de eiwitten van de Groenlipmossel wel degelijk ook een ontstekingsremmende werking hebben. Nog een reden om voor een gewrichtspreparaat te kiezen waarin de hele mossel – dus inclusief de eiwitten – is verwerkt.

De kracht van Curcumine

Curcumine is een veilige stof met marginale bijwerkingen, dus het is een goed alternatief voor behandelingen met NSAIDs. Studies met verschillende diermodellen hebben bevestigd dat Curcumine een positief effect op artritische gewrichten heeft en dat dit effect afhankelijk is van de dosering. De ervaring leert, dat de dosering Curcumine in supplementen voor paarden ruim voldoende is.

Hoe bestrijdt Curcumine de ontstekingen?Artrose paardenrug

Curcumine verlaagt de cytokineproductie in verschillende celtypen in het gewricht, zodat de ontstekingsreactie stopt. Daarnaast remt het de ontstekingsbevorderende prostaglandinen. Op deze wijze wordt het aanwezig zijn van een ontstekingsproces niet verder ‘gecommuniceerd’ naar andere cellen en kan de vicieuze cirkel doorbroken worden. Curcumine remt ook de gevolgen van cytokine-signalering, waardoor de productie van kraakbeen-degenererende enzymen (MMPs, Matrix Metallo Proteïnasen) en van COX-2 en 5-LOX verminderd wordt. MMPs breken bij een ontsteking de kraakbeenmatrix af. Wanneer de productie van MMPs geremd wordt, wordt kraakbeenafbraak dus direct verminderd.
Een centraal mechanisme waardoor Curcumine veel van deze effecten bewerkstelligt, is het verlagen van de activiteit van de transcriptiefactor NF-kB. Normaal gesproken wordt deze transcriptiefactor geactiveerd door stress-stimuli, zoals ontstekingsfactoren (bijvoorbeeld TNF-alfa en IL-1B), extreme mechanische stress of de aanwezigheid van afbraakproducten van kraakbeen. Curcumine kan door de invloed op de NF-kB activiteit het produceren van deze ontstekingsfactoren tegengaan en ook de MMP-activiteit verminderen. Curcumine beschermt verder stamcellen in het gewricht tegen pro-inflammatoire cytokinen. Hierdoor wordt kraakbeenonderhoud mogelijk.
Reumatische synovia (die vaak hyperplasie vertonen) krijgen door Curcumine weer een normale dikte door een gecontroleerde afname van het aantal cellen. Doordat de ontsteking ook stopt, kan het synovium vervolgens weer goed functioneren en de smering bevorderen. Via diverse mechanismen kan Curcumine dus ingrijpen in het degeneratieve ontstekingsproces van gewrichtsaandoeningen, zoals artritis en artrose.

Meer over Zwarte bes-blad

Het Ribes Nigrum (Zwarte bes)-blad biedt een ondersteunende rol aan de functie van de bijnieren en hiermee aan het hormonale stress-systeem. Stress is een belangrijke oorzaak van het ontstaan van gezondheidsproblemen. Het ondersteunen van het lichaam, naast het werken aan de oorzaken van de stress (mentaal, emotioneel) kan een belangrijke ondersteuning zijn in het bereiken van meer stressbestendigheid.
Zwarte bes-blad heeft een cortisonachtig effect omdat het direct de secretie van de bijnierschorshormonen stimuleert, zonder iatrogene consequenties. Ribes Nigrum werkt vooral op de primaire inflammatoire fase van ontsteking, maar is effectief bij alle fases van ontsteking van de slijmvliezen, zowel in de luchtwegen, in het verteringskanaal als in de urinewegen. Zwarte bes-blad heeft diuretische, uricosurische en een bloedzuiverende werking. Een teveel aan urinezuur kan reumatische klachten geven. De proanthocyanidinen in Ribes Nigrum verminderen de door IL-4 en IL-13 gestimuleerde secretie van ontstekingsbevorderende chemokines en veroorzaken een selectieve remming van COX-2. IL-4 en IL-13 zijn bekende ontstekingsfactoren bij o.a. atopische astma.

Vergelijking met andere Groenlipmosselproducten op de markt

Groenlipmossel als poeder, capsules met poeder, of poeder samengeperst als tablet, worden veelal geproduceerd door het vlees van de mossel te verhitten of chemisch te bewerken. Daardoor gaat een deel van de werking verloren. Meestal hebben andere producenten dan al de ontstekingsremmende Omega-3 vetzuren en Furaanvetzuren er uit gehaald. Dus het droogpoeder benadert bij lange na niet de kwaliteit van de gehele mossel.
Groenlipmosselextracten zijn weer een andere categorie producten. Hierbij wordt één of enkele ingrediënten geselecteerd en geconcentreerd in het eindproduct. Sommige producten bevatten bijvoorbeeld een extract van alleen de lipiden (Omega-3 vetzuren en Furaanvetzuren) van de Groenlipmossel. Alle weefsels van de mossel zijn hierbij weg geselecteerd.
Hoewel dit soms plausibel kan lijken, wordt hierbij dus altijd een deel van de Groenlipmossel niet gebruikt. De Groenlipmossel kent in zijn oorsprong- dus in zijn geheel én rauw – de grootste gezondheidsvoordelen. Kies daarom voor een supplement waarin de hele mossel is verwerkt. Curcumine of Zwarte bes-blad zijn waardevolle toevoegingen aan zo’n formule.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download nu gratis het boekje ’15 beweegtips voor paarden’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen