Staat de kattenbak wel op de juiste plaats?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 28 feb 2023

Waarom plast en poept mijn kat buiten de bak? Misschien is de locatie door u minder goed gekozen. Met deze tips kiest u de meest geschikte plek. Is het probleem dan nog niet opgelost, ga dan met uw kat naar de dierenarts. Misschien wordt dit gedrag veroorzaakt door een medisch probleem.

Plast uw kat vaak buiten de bak? Misschien vindt hij de door u gekozen locatie niet prettig. Vooral als zijn toilet op een luidruchtige en drukbezochte plek in huis staat. Hier een aantal tips voor een goede plaatsing van de kattenbak.

Plotseling geluiden

Kies een rustige plek waar uw kat niet kan schrikken van plotselinge geluiden als hij de bak gebruikt. Plaats minimaal één kattenbak op elke verdieping van uw huis. Dat is vooral belangrijk voor katten met artrose of die al op leeftijd zijn. Maar ook jongere en gezonde katten vinden het niet fijn om te moeten zwerven om een toilet te vinden. Zet twee kattenbakken naast elkaar zonder dat ze elkaar raken. Veel katten willen graag in de ene bak plassen en in de andere poepen.

Rubberen mat

Plaats de kattenbak niet op vloerbedekking, kleden of handdoeken. Het gevoel van een zachte ondergrond is misschien aantrekkelijker dan de kattenbakvulling, zodat hij misschien naast de bak zijn behoeftes gaat doen. Kies in plaats daarvan voor een rubberen of plastic mat met een kriskras patroon. Dat helpt ook om het afval van de poten te verwijderen. U moet evenveel kattenbakken hebben als dat u katten hebt plus één extra. Sommige katten houden er niet van om een toilet te gebruiken die ook door een huisgenoot wordt gebruikt. Met voldoende kattenbakken in huis kunnen er dus geen problemen ontstaan. De katten hebben immers voldoende opties.

Ontsnappen

Heeft u de meest geschikte plek voor de kattenbak gevonden? Als uw kat deze accepteert, verplaats hem dan niet meer. Is het toch nodig om van locatie te veranderen, doe dit dan geleidelijk. Plaats een nieuwe bak op de gewenste plek en verplaats de oude er elke dag een paar centimeter naar toe. Katten willen altijd het gevoel hebben dat ze uit een situatie kunnen ontsnappen als dat nodig is. Als hij merkt dat de kattenbak op een plaats staat waar hij moeilijk weg kan komen, zal hij deze misschien niet gebruiken.

Bronartikelen

De bronartikelen zijn online in te zien.
1. Four ways to tell if your cat loves you based on science
2. Why does my cat wake me up so early and what can I do about it

 

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.