Hebben katten ook verlatingsangst?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 8 jul 2022

Katten staan bekend om hun afstandelijke houding. Ze gaan liever hun eigen gang en zijn alleen in u geïnteresseerd als u de voederbak vult. Toch hecht uw huisdier zich meer aan u dan u denkt. Daarom komt verlatingsangst bij veel katten voor.

Hebben katten ook verlatingsangst?

Katten zijn meestal afstandelijke en onafhankelijke wezens. Toch kunnen ze net als honden verlatingsangst ontwikkelen. Dat tonen ze waarschijnlijk niet zo enthousiast als honden als u na een paar uur shoppen de voordeur weer opendoet. Katten hechten zich echter ook zo aan hun baasjes dat ze in paniek kunnen raken als u weggaat.
“Verlatingsangst is een stressreactie die wordt waargenomen wanneer een dier wordt gescheiden van een persoon waarmee ze een sterke band hebben” volgens Dr. Erin Katribe, Medisch Directeur van de Amerikaanse Best Friends Animal Society. “Uit onderzoek blijkt dat katten op dit punt niet minder sociaal zijn dan honden.”

Wat veroorzaak verlatingsangst bij katten?

Een andere studie ontdekte dat de katten net als honden sterke banden met hun eigenaar aangaan. Maar liefst 64 procent van de katten vertoonden angst wanneer ze van hun baasje werden gescheiden. Volgens Katribe is de exacte oorzaak van verlatingsangst onbekend. “Wel staat vast dat plotselinge verandering in routines verlatingsangst bij katten kan oproepen. Tijdens de Coronacrisis bijvoorbeeld raakten ze eraan gewend dat hun baasjes thuis aan het werk waren. Nu mensen weer meer naar kantoor gaan, kan dit een stressreactie oproepen.”

Wat zijn de tekenen van verlatingsangst bij katten?

Hoewel veel tekenen van verlatingsangst vergelijkbaar zijn met die van honden, zijn sommige specifiek voor katten. Dat zijn onder andere: verstoppen, net doen alsof ze slapen, overmatige vachtverzorging en buiten de bak urineren.
“Zeker het laatste punt verdient aandacht”, zegt professor Bruce Kornreich van het Cornell University College of Veterinary Medicine. “Dit kan ook veroorzaakt worden door een urineweginfectie. Het is verstandig om dan voor de zekerheid contact op te nemen met de dierenarts.” Volgens hem kan de dierenarts ook een rol spelen bij het verzachten van de verlatingsangst. Hij of zij kan verschillende tactieken bespreken of adviseren om een gedragsdeskundige in te huren.
“Bij ernstige verlatingsangst kunnen medicijnen tegen angst worden voorgeschreven. Maar wel met een waarschuwing. Er moet altijd eerst gestreefd worden om het probleem zonder medicatie aan te pakken. Maar in sommige gevallen is er helaas geen keus,” aldus Kornreich.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.