Waarom zijn katten dol op dozen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 aug 2019

Waarom springen katten graag in dozen of verbergen zij zich in tassen, wasmanden en koffers? Volgens experts is dit instinctmatig gedrag. Katten verbergen zich graag en vinden dozen bovendien een gezellige plek om te slapen.


U hebt net uw nieuwe magnetron uit de verpakking gehaald en uw kat springt in de doos. Waarom heeft uw harige viervoeter eigenlijk zo’n voorkeur voor krappe ruimtes? Dit is waarschijnlijk instinctmatig gedrag. In het wild verborgen katten zich in holen en gaten om niet gezien te worden door roofdieren. Bovendien konden ze vanuit deze schuilplek onopvallend loeren op prooien.

Veiligheid

“Katten houden van dozen, omdat ze zich graag verbergen,”

legt Stephan Zawistowski uit. Hij is verbonden als wetenschapsadviseur bij een Amerikaanse dierenbeschermingsorganisatie.

“Een doos biedt hen een plaats van geborgenheid en veiligheid. Vandaaruit kunnen ze ongemerkt de omgeving scannen om te zien of er iets aan de hand is.”

Slaapplek

Als er iets interessants voorbij komt – een rollende bal of een muis – springt de kat uit de doos om het te pakken. Daarna zal uw huisdier snel weer terugkeren naar zijn of haar veilige plek. Dozen bieden katten ook een gezellige en veilige plek om te slapen. Heel belangrijk, want katten kunnen tot 20 uur per dag slapen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.