Zo houdt u de gewrichten van uw hond comfortabel in de winter

Het gaat weer guur en koud worden. Daar zijn de gewrichten van honden over het algemeen niet zo blij mee. Zeker als uw huisdier last heeft van artrose of een andere gewrichtsaandoening. In dit artikel leest hoe u uw viervoeter zo prettig mogelijk de winter door kunt loodsen.

Zes tips voor viervoeters met of zonder gewrichtsklachten

Heeft u een oudere hond met artrose of een jongere viervoeter met elleboogdysplasie (ED) of heupdysplasie (HD)? Dan is het belangrijk om de gewrichten van uw huisdier tijdens de herfst- en wintermaanden comfortabel te houden. Koude temperaturen verhogen vaak de gewrichtspijn, waardoor uw hond zich moeilijker kan verplaatsen. Maar ook als uw trouwe metgezel nog kerngezond is, dan kunt u eveneens uw voordeel doen met deze tips.

1) Houd uw hond warm

Het wetenschappelijk onderzoek naar het effect van het weer op artrose en andere gewrichtsklachten is zeer beperkt. Veel mensen met een reumatische aandoening ervaren echter meer pijn en stijfheid gedurende de koude maanden van het jaar. Dit kan ook bij huisdieren voorkomen. U kunt dit ongemak bij uw hond voorkomen door een warme en comfortabele plek te creëren om te rusten en te slapen. Het liefst een plek die iets hoger ligt dan de vloer, omdat de lucht bij de grond kouder is. Bovendien biedt dit bescherming tegen tocht. Zorg voor een zachte ondergrond. Harde oppervlakken kunnen leiden tot meer pijn en stijfheid. Eventueel kunt u overwegen om hondenkleding aan te schaffen om uw hond warm te houden.

2) Zorg voor een optimaal gewicht

Een van de beste dingen die u voor uw hond kunt doen, is er ervoor te zorgen dat hij op een gezond lichaamsgewicht blijft. Al die overtollige kilo’s drukken zwaar op de aangetaste gewrichten. Als uw hond overgewicht heeft, dan moet u dus tot actie overgaan. Wacht daar niet te lang mee. Hoe langer uw hond overgewicht heeft, hoe meer pijn hij zal hebben. Raadpleeg uw dierenarts. Hij kan uw het meest geschikte dieetvoer voor uw hond adviseren en bovendien aanvullende tips geven om het gewichtsverlies te stimuleren.

3) Laat uw hond bewegen

Bewegen is van essentieel belang voor honden om de gewrichtspijn te verminderen. Dit is vaak een uitdaging tijdens de gure seizoenen van het jaar. Misschien heeft u zelf minder vaak zin om uw jas aan te trekken en de vrieskou in te stappen. Bedenk dat u vooral naar buiten gaat om uw hond met gewrichtsklachten te ondersteunen. Probeer minimaal twee tot drie keer per dag met uw viervoeter een stukje te wandelen. Zo blijven de spieren sterk, zodat ze de aangetaste gewrichten als een soort van pantser kunnen ondersteunen. Dit zorgt voor minder pijn. Het kan ook een goed idee zijn om uw hond een warme jas aan te doen als u zich samen naar buiten waagt.

4) Maak het plassen en poepen makkelijker

Honden moet naar buiten om hun behoeften te doen. Dit kan moeilijker zijn als er sneeuw en ijs ligt. Dit kunnen obstakels vormen om de juiste houding aan te nemen om te kunnen plassen en poepen. Verwijder daarom sneeuw en ijs op de favoriete plekken die hij als ‘toilet’ gebruikt. En maak de weg daarnaartoe sneeuw- en ijsvrij, zodat uw hond daar gemakkelijk heen kan navigeren.

5) Herken de symptomen

Het herkennen van de symptomen van artrose en andere gewrichtsklachten is belangrijk. Hoe sneller u deze ontdekt, hoe sneller er met een behandeling gestart kan worden. Een duidelijk signaal is wanneer uw hond na een periode van rust moeilijk opstaat of minder goed de trap op of af kan lopen. Achter blijven bij het uitlaten, kreupelheid na een lange wandeling of geen zin meer hebben om achter een bal aan te rennen, zijn ook tekenen dat er mogelijk iets aan de hand is met de gewrichten van uw hond. Dan is het aan te raden om snel een afspraak te maken met de dierenarts. Hoe sneller u erbij bent, hoe minder belastend een gewrichtsaandoening voor uw hond zal zijn.

6) Kies voor natuurlijke ontstekingsremmers

Er zijn enkele medicijnen die uw hond kunnen helpen om de gewrichtspijn te verminderen. Uw dierenarts kan ontstekingsremmende pijnstillers of een corticosteroïd medicijn voorschrijven. Deze geneesmiddelen kunnen echter nare bijwerkingen geven, zoals misselijkheid, diarree en zelfs verhoogde kans op bloedingen. Wilt u het risico op dergelijke complicaties liever niet lopen met uw hond, kies dan voor natuurlijke ontstekingsremmers, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Deze zijn veilig en werken vrijwel even goed. Of uw hond nu gezond is of last van gewrichtsklachten heeft: het advies is om in deze tijd van het jaar uw trouwe viervoeter een kuurtje te geven met deze natuurlijke ontstekingsremmers. Om de gewrichten gezond en soepel te houden of om de symptomen van artrose en andere gewrichtsklachten te verminderen.

Download gratis het boekje ‘15 beste beweegtips voor honden’ t.w.v. € 4,95.

Gratis boekje "15 beste beweegtips voor honden"
Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen