Honden sneller jaloers dan je denkt

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 4 aug 2021

Honden zijn één van de weinige dierensoorten die jaloers kunnen zijn. Dat merkt u bijvoorbeeld als u een ander dier een liefdevolle aai over het hoofd geeft. Maar de praktijk blijkt nog erger te zijn. Al bij het vermoeden dat u aandacht wil gaan besteden aan een rivaal, gaat uw huisdier zich jaloers gedragen. Dat blijkt uit een interessant onderzoek van de Universiteit van Auckland.


Eerdere onderzoeken hebben uitgewezen dan meer dan 80 procent van de baasjes jaloers gedrag bij hun hond opmerken, wanneer ze aandacht schenken aan andere honden. Dit kan variëren van blaffen, opgewonden gedrag en trekken aan de lijn. Maar volgens een nieuw onderzoek zijn honden nog veel jaloerser. Ze vertonen dit gedrag al op het moment dat ze vermoeden dat hun baas interactie met een andere hond wil aangaan. Dit opmerkelijke onderzoek van de Universiteit van Auckland is recent gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.

Fleececilinder

Honden lijken een van de weinige dierensoorten te zijn die jaloers gedrag vertonen. Dit is vergelijkbaar met een peuter die jaloers wordt op het moment dat hun moeder genegenheid vertoont voor een ander kind. De onderzoekers wilden weten hoe en wanneer honden nu precies jaloers gedrag vertonen. Daarom werden 18 honden in situaties gebracht, waarin hun baas van plan was contact te maken met een andere hond.
Daarvoor werd een realistische nephond gebruikt. Een fleececilinder deed dienst als controlemiddel. In dit experiment observeerden de honden de potentiële neprivaal naast hun eigenaar. Vervolgens werd er een barrière geplaatst tussen de hond en de dummy. Ondanks dat de gezichtslijn geblokkeerd was, probeerden de honden krachtig hun baasje te bereiken als deze de kunstmatige rivaal leek te aaien. In een herhalingsexperiment – waarbij een fleececilinder werd gebruikt in plaats van een nephond – trokken de honden met veel minder kracht aan de lijn.

Emotionele ervaringen

“Deze resultaten ondersteunen de bewering dat honden jaloers gedrag vertonen. Ze leveren ook het eerste bewijs dat honden ook gevoelig zijn voor jaloezie-opwekkende situaties. Dus dat ze al reageren als ze het vermoeden hebben dat hun baas aandacht gaat geven aan een soortgenoot,” zegt één van de onderzoekers. “Er is nog veel werk te doen om de overeenkomsten tussen de geest van mensen en honden vast te stellen. Vooral als het gaat om de aard van emotionele ervaringen. Het is te vroeg om te zeggen of honden jaloezie ervaren zoals wij, dat doen. Maar het is nu duidelijk dat ze reageren op jaloezie-opwekkende situaties, zelfs als deze uit het zicht plaatsvinden.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.