Curcumine vermindert oogontsteking bij honden

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 okt 2020

Uveïtis is een oogontsteking die veel bij honden voorkomt. De behandeling met ontstekingsremmende pijnstillers geeft echter veel ongewenste bijwerkingen. Reden voor Amerikaanse onderzoekers om eens de invloed Curcumine op deze aandoening te bestuderen. Deze natuurlijke ontstekingsremmer blijkt veelbelovend te zijn bij het verminderen deze ongecontroleerde ontstekingen in het oog.


Onderzoekers van de Texas A&M University in Amerika hebben een geneesmiddel geproduceerd op basis van Curcumine. Dit specerij wordt al lang geprezen om zijn ontstekingsremmende eigenschappen bij onder andere artrose en andere gewrichtsklachten. Dit bestanddeel van de Geelwortel blijkt nu ook veelbelovend te zijn voor het verminderen van ongecontroleerde oogontstekingen bij honden die lijden aan uveïtis.

Complicatie

Uveïtis is een veelvoorkomende aandoening bij honden. Het gaat gepaard met pijn aan het oog en kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen. Deze aandoening ontstaat vaak als er al elders in het lichaam een infectieziekte aanwezig is of als de hond last heeft van een auto-immuunziekte. Uveïtis is een ook een belangrijke complicatie na cataractchirurgie bij honden. Cataract is een witgrijze of blauwgrijze verkleuring die bij het ouder worden op de lens kan ontstaan.

Absorptie stimuleren

Het toedienen van curcumine als ontstekingsremmer voor het oog levert extra uitdagingen op. Om te beginnen kunnen Curcuminoïden niet de darmwand passeren om in het bloed opgenomen te kunnen worden. Daarom werd dit specerij verwerkt tot speciale nanodeeltjes om de absorptie te stimuleren. Het volgende obstakel wordt gevormd door de fysieke barrière tussen de bloedvaten en weefsels van het oog. Deze bepaalt welke stoffen in het oog terecht mogen komen. De Curcumine-nanodeeltjes bleken ook deze hindernis met gemak te kunnen nemen.

Geen bijwerkingen

Curcumine is vooral aantrekkelijk als kandidaat voor de behandeling van uveïtis, omdat er geen bijwerkingen bekend zijn.
“De huidige behandelingen omvatten een combinatie van ontstekingsremmende geneesmiddelen,” zegt onderzoeksleider Dr. Erin Scott. “Ze zijn effectief, maar kunnen ongewenste bijwerkingen geven. Curcumine kan dan als natuurlijke ontstekingsremmer een goed alternatief zijn.”
Scott en haar collega’s hopen in de nabije toekomst een klinische proef bij honden te starten in het Texas A&M Veterinary Medical Teaching Hospital met behulp van dit nieuwe medicijn.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.