Stamceltherapie bij honden en katten

Stamceltherapie: honden en katten zijn het eerst aan de beurt

Stamceltherapie wordt gezien als de meest effectieve behandeling om beschadigd kraakbeen bij artrose te herstellen. Helaas zullen mensen met versleten knieën en heupen nog even moeten wachten totdat deze veelbelovende behandeling voor hen beschikbaar komt. Binnenkort start een groot onderzoek naar het effect van stamceltherapie bij knieartrose, waaraan 150 patiënten verdeeld over 15 Europese ziekenhuizen meedoen. Als de resultaten van dit 2-jarige onderzoek positief zijn, komt stamceltherapie voor mensen met artrose weer een stapje dichterbij.

In de dierengeneeskunde wordt stamceltherapie echter al een aantal jaren toegepast. Ook in Nederland is het mogelijk om uw hond of kat met artrose deze behandeling te laten ondergaan. Steeds meer dierenklinieken bieden stamceltherapie aan. De kosten van zo’n behandeling bedragen echter al gauw 1250 tot 1500 euro. Bovendien zullen vrijwel alle huisdierenverzekeraars stamceltherapie niet vergoeden, omdat ze dit nog als een ‘experimentele behandelingsvorm’ aanmerken. Dus vanwege de hoge kosten ondergaat momenteel nog maar een beperkt aantal honden en katten stamceltherapie.

Wat is stamceltherapie bij honden en katten?

De klassieke basisbehandeling van artrose bij honden en katten bestaat vooral uit ontstekingsremmende pijnstillers. Dit is niet meer dan symptoombestrijding. De pijn en ontstekingen nemen weliswaar af, maar de slijtage van het kraakbeen kan niet met medicijnen ongedaan worden gemaakt. De volgende stap is een kostbare operatieve ingreep, die meestal geen garantie biedt op volledig herstel. Stamceltherapie kan echter wel een regeneratieve invloed op het beschadigde kraakbeen hebben. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zogenaamde mesenchymale stamcellen uit vetweefsel. Deze zijn nog niet gespecialiseerd en kunnen dus nog in elk celtype – bot, spieren, vet en dus ook kraakbeen – veranderd worden. Tijdens een kleine operatie wordt ongeveer 20 gram vet uit de lies of buik van de hond of kat gehaald. In een laboratorium worden de stamcellen uit het vetweefsel gefilterd, opgekweekt en geprogrammeerd tot kraakbeencellen. De dierenarts ontvangt van het laboratorium een buisje boordevol kraakbeen-stamcellen van uw eigen hond of kat weer retour. Deze worden in het beschadigde gewricht van uw huisdier gespoten. De kraakbeencellen vervangen het beschadigde kraakbeenweefsel door gezond weefsel met dezelfde kwaliteit en functie. Daarnaast hebben deze mesenchymale stamcellen een ontstekingsremmende werking op het aangetaste weefsel van de gewrichten.

Hoe succesvol is stamceltherapie bij honden of katten?

Bij stamceltherapie wordt materiaal gebruikt van uw eigen hond of kat. Daardoor is de kans op complicaties zeer gering. De eerste twee weken na het inspuiten van de stamcellen zal het dier volledige rust moeten houden. Na drie tot vijf maanden komt het genezingsproces op gang. Er wordt nieuw kraakbeen gevormd en beschadigingen van het weefsel worden hersteld. Ongeveer 85 procent van de honden en katten heeft baat bij stamceltherapie. De kreupelheid, pijn en stijfheid nemen af. Bovendien kan het dier zich soepeler bewegen. Maar stamceltherapie is nu ook weer geen wondermiddel. Gemiddeld nemen de klachten met 40 procent af. Onderzoek wijst uit, dat na vier jaar het effect van de behandeling begint af te nemen. Dat betekent dat er weer nieuwe problemen met de gewrichten van uw hond of kat kunnen ontstaan.

Welke gewrichten kunnen behandeld worden met stamceltherapie?

Heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) zijn de meest voorkomende aandoeningen die artrose veroorzaken. Niet alleen bij honden, maar ook bij katten. De klachten aan deze gewrichten kunnen goed behandeld worden met stamceltherapie. Ook honden en katten met artrose in de schouders en knieën komen in aanmerking voor deze behandeling. Om voor stamceltherapie in aanmerking te komen, moet de hond of kat verder wel gezond zijn. Daarom zal er eerst een uitgebreid klinisch onderzoek plaatsvinden. Eventueel wordt ook bloed afgenomen en een röntgenfoto gemaakt. De orthopedisch chirurg zal – meestal in overleg met het laboratorium dat de stamcellen opkweekt – op basis van dit onderzoek beslissen of uw huisdier wel of niet in aanmerking komt voor stamceltherapie.

Wanneer komt stamceltherapie voor mensen beschikbaar?

Voor veel mensen met artrose zal het een frustrerende gedachte zijn dat de dierengeneeskunde weer een stapje voor ligt. Honden en katten hebben echter een andere samenstelling van het kraakbeen. Dat is waarschijnlijk de reden, dat deze veelbelovende behandeling bij deze dieren goed aanslaat. Hetzelfde geldt voor Glucosamine en Chondroïtine die bij honden en katten wel het beschadigde kraakbeen kunnen herstellen, maar bij mensen niet of nauwelijks. Stamceltherapie bij artrose wordt momenteel wel wereldwijd intensief onderzocht. Er komen steeds meer nieuwe technieken beschikbaar, die tijdens klinische onderzoeken moeten uitwijzen een duurzaam resultaat te geven. Zoals reeds eerder aangehaald, in Europa start binnenkort het groots opgezette Adipoa-2 onderzoek. Hier doen 18 instellingen uit Nederland, Frankrijk, Ierland, Engeland, Duitsland en Italië aan mee. In totaal 100 patiënten worden tijdens deze klinische studie behandeld met stamceltherapie. Hier kunt u meer lezen: stamceltherapie bij artrose (mensen).

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download nu gratis het boekje ’10 beste beweegtips voor katten’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen