Eerste fitnesstracker voor honden in aantocht

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 apr 2020

Voor mensen zijn fitnesstrackers al gemeengoed geworden. Maar de kans dat uw hond binnenkort ook zo’n gadget met zich meedraagt is groot. Daarmee kunt u de gezondheid én activiteiten van uw huisdier scherp in de gaten houden.


Onderzoekers van het Imperial College London hebben een Fitbit-achtige gadget ontwikkeld om de gezondheid en conditie van honden te volgen. Volgens experts zou dit apparaatje ook speurhonden kunnen helpen bij het jagen op bommen, drugs en vermiste personen. Bovendien zouden dierenartsen deze tracker kunnen gebruiken om dieren tijdens een operatie te monitoren.

Opsporing ziekten

Volgens Dr. Firat Guder van het Imperial College London gaan ‘wearables’ een steeds grotere rol spelen bij het bewaken van de gezondheid en de vroege opsporing van ziekten bij honden. De gadget is uitgerust met een nieuw type sensor die de gezondheid van uw huisdier door de vacht heen kan volgen.

‘Waarschuwingsgedrag’

De geïntegreerde bewegingssensoren stellen baasjes in staat om hun honden in realtime te volgen op hun smartphone. De gadget geeft duidelijk aan of de hond staat, loopt, zit of ligt. De sensoren signaleren ook ‘waarschuwingsgedrag’ van het dier. Bijvoorbeeld als een onbekend persoon uw huis betreedt. Dan meet deze tracker een toename van de hartslag en ademhalingsfrequentie. Dit is vooral ook een nuttige functie voor speurhonden. Ze zijn getraind om te zitten of te blaffen als ze een doelobject detecteren, zoals een bom of een persoon onder het puin ligt na een aardbeving. Dit kan dan op afstand worden geconstateerd.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.