Normale huishoudgeluiden zorgen voor stress bij honden

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 8 mrt 2022

Verstijft uw hond bij het ruisende geluid van de stofzuiger of begint hij te beven als uw magnetron begint te piepen? Niet alleen harde geluiden als vuurwerk of onweer kunnen uw huisdier angst in boezemen. Ook bij normale huishoudgeluiden kan uw hond in de stress schieten. Volgens Amerikaanse onderzoekers onderschatten veel hondeneigenaren deze reacties van hun huisdier in deze situaties.


Het is bekend plotseling harde geluiden als vuurwerk en onweer angst kunnen oproepen bij honden. Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben nu ontdekt dat ze ook gestrest kunnen raken van doodnormale huishoudelijke geluiden. In een studie die is gepubliceerd in Frontiers in Veterinary Science stellen de wetenschappers dat ruisende stofzuigers, gillende wekker en piepende magnetrons al een trigger kunnen zijn.

Lichaamstaal

Uit het onderzoek komt naar voren dat hoogfrequente en intermitterende geluiden – zoals de batterijwaarschuwing van een rookmelder – eerder angst bij honden veroorzaken dan laagfrequent en continu geluiden.
“Wij weten dat veel honden gevoelig zijn voor lawaai, maar onderschatten de angst voor geluid dat wij als normaal beschouwen,” zegt onderzoeksmedewerkster Emma Grigg, “Dat beseffen de meeste hondenbezitters zich niet, omdat ze de lichaamstaal niet kunnen lezen.”
Duidelijke tekenen van angst bij een hond zijn ineenkrimpen, beven of terugtrekken. Soms is het gedrag subtieler, waardoor ze minder goed te herkennen zijn. Zo kunnen gestreste honden hijgen, de lippen likken, verstijven of hun hoofd afwenden.

Pijnlijk geluid

De onderzoekers van de Amerikaanse universiteit voerden een onderzoek uit met 386 honden en hun eigenaren. Doel was om enerzijds de reacties van de dieren op huishoudelijke geluiden te onderzoeken. En anderzijds werd gekeken naar de menselijke reacties op het hondengedrag. Het bleek niet alleen dat de eigenaren de stress van onderschatten, maar ook niet bezorgd waren over het welzijn van de hond bij het vertonen van angstig gedrag.
“We hopen dat deze studie mensen aan het denken zet over de geluidsbronnen in huis die stress bij hun hond kunnen veroorzaken. Zo kunnen ze stappen nemen om blootstelling daaraan te minimaliseren,” zegt Grigg, “Sommige geluiden – zoals harde en hoogfrequente – kunnen zelfs pijnlijk zijn, omdat honden een breder gehoorbereik dan mensen hebben.”
Heeft uw hond veel last van stress door geluiden of andere oorzaken? In dit artikel leest u een groot aantal tips om het welzijn van uw trouwe viervoeter te verbeteren.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.