Hoe weet u of uw hond last heeft van stress?

Net als mensen kunnen honden gestrest raken. Veel eigenaren pikken de signalen van hun huisdier niet op. Daardoor blijft de spanning aanhouden en kunnen er op de duur gedragsproblemen ontstaan. Het begrijpen van de hondentaal is de eerste stap naar een meer ontspannen hond. Vervolgens kunt u aan de slag met één van de vele tips in dit artikel.


Honden kunnen net als mensen gestrest raken. Bij ons kunnen door bijvoorbeeld geldproblemen of relatieproblemen de spanningen oplopen. Bij honden spelen andere factoren een rol. Dat kan variëren van harde geluiden tot nieuwe plekken en van lang alleen moeten zijn tot te weinig aandacht krijgen. Af en toe wat stress kan voor mens én dier geen kwaad. Maar als deze toestand te lang aanhoudt, kan dit bij honden leiden tot gedragsproblemen. Honden communiceren voornamelijk via lichaamstaal. Als baas bent u de beste bondgenoot van uw hond als het gaat om het verslaan van de stress. Daarom is het belangrijk om de hondentaal te begrijpen, zodat u uw trouwe viervoeter beter kunt helpen om meer ontspannen door het leven te gaan.

Wat zijn de stresssignalen van honden?

Er zijn verschillende waarschuwingssignalen waar u op moet letten om te zien wanneer uw hond gestrest is. Grommen is het meest voor de hand liggende teken dat uw hond zich niet op zijn gemak voelt. Dit is meestal niet agressief bedoeld. Het kan betekenen dat ze pijn hebben, zich bedreigd voelen of zich niet prettig voelen bij iemand die in de direct omgeving aanwezig is. Met aanhoudend blaffen willen honden u ook soms vertellen dat ze gespannen zijn. Dit kan een aanwijzing zijn dat iets of iemand in de omgeving angst veroorzaakt. Wanneer uw hond bevriest of stijf wordt, zijn ze vaak gestrest over iets dat ze zien. Andere stresssignalen om op te letten zijn: het onthullen van het wit van hun ogen, opgetrokken oren of staart, onrustig heen en weer lopen, uitgestoken nekharen, liplikken, geeuwen en hijgen. Als uw hond één of meer van deze signalen laat zien, dan moet u wel eerst goed kijken naar de context van de situatie. Sommige honden grommen of blaffen bijvoorbeeld tijdens het spelen. Dat betekent niet dat ze gestrest zijn, maar dat ze zich opperbest vermaken.

Hondenrassen die vatbaar zijn voor stress

Sommige hondenrassen zijn extra gevoelig voor stress. Dat komt door hun temperament en persoonlijkheid. Het beste voorbeeld is misschien de Border Collie. Deze zeer intelligente ‘andrealine-junkie’ voelt zich in zijn element in de buurt van veel mensen. Daarom is dit ras erg vatbaar voor verlatingsangst en wil de Border Collie niet graag lang alleen gelaten worden. Ze zijn ook zeer actief en het hebben veel behoefte aan stimulatie. Dus niet kunnen lopen, rennen, spelen of achter een bal aanrennen, kan voor veel stress zorgen. Ook de Duitse Herder, Cocker-spaniel en Labrador Retriever nemen eenzaamheid en gebrek aan beweging zwaarmoedig op. Sommige hondenrassen – zoals de Bearded Collie – kunnen angstig en gestrest raken van harde geluiden.

Zes tips om stress bij uw hond te verminderen

1) Dagelijkse en regelmatige beweging
De belangrijkste manier om de stress van uw hond te verminderen, is heel gemakkelijk. Dat doet u door dagelijks met uw hond te gaan wandelen, spelen, zwemmen of sporten. Dit zal niet alleen het stressniveau verminderen, maar uw hond ook in een prima conditie houden.
2) Mentale stimulatie
Het bieden van mentale stimulatie is net zo effectief als lichaamsbeweging. Bovendien kunnen beiden ook heel goed gecombineerd worden. Denk aan zoekspelletjes of speciale hondenpuzzels. Daarmee kunt u uw hond verleiden om te werken voor een traktatie of beloning.
3) Yoga
Doga – yoga voor honden – begint te laatste tijd aan populariteit te winnen. Wanneer uw hond gestrest is, doe dan samen met hem kalmerende oefeningen in combinatie met zachte massage- en rektechnieken. Op YouTube kunt u diverse instructievideo’s vinden.
4) Kalmerende geluiden
Kalmerende achtergrondgeluiden – zoals klassieke muziek – kunnen ook gespannen honden tot rust brengen. Deze rustgevende geluiden kunnen ook troost bieden als u een paar uur van huis bent. Sommige hondenbezitters laten de televisie aanstaan als ze boodschappen gaan doen of ergens op visite gaan. Dan hebben de honden toch wat ‘gezelschap’ en voelen ze zich meer op hun gemak.
5) Blijf kalm
Als u zelf gespannen bent, probeer dan kalm en rustig te blijven. Honden pikken onze emoties feilloos op. Zo voorkomt u dat ze nog verder in de stress raken.
6) Niet belonen
Probeer een gestreste hond niet te kalmeren door ze iets lekkers te geven. Hij zal gespannen gedrag al snel associëren met een beloning. Zo houdt u de stress alleen maar in stand.

Kies voor kalmerende voedingssupplementen

Geef uw gestreste hond absoluut geen kalmerende medicijnen. Ze hebben bijwerkingen en kunnen verslavend zijn. Er zijn ook voedingssupplementen op natuurlijke basis, die goed kunnen helpen zonder dat ze de gezondheid van uw hond kunnen schaden. Denk daarbij vooral aan magnesium en de vitamines B3 en B6. Dit kan aangevuld worden met vitamine E en het mineraal zink voor een extra boost. Deze combinatie houdt de spieren soepel en ontspant uw hond in stressvolle situaties. Kies bij voorkeur voor een vloeibare samenstelling. Dit wordt sneller en beter opgenomen en kan gemakkelijk door een vleesmaaltijd worden gemengd.
Magnesium: dit is het ‘relaxmineraal’ bij uitstek. Het werkt kalmerend bij stress en heeft een ontspannende werking op de spieren. Hef effect is vaak al snel te merken. Bovendien geeft magnesium meer energie – dus ook zelfvertrouwen – en levert het een belangrijke bijdrage aan het behoud van sterke botten.
Vitamine B3: deze vitamine van het B-complex geeft meer energie en verbetert de werking van het zenuwstelsel.
Vitamine B6: deze voedingsstof verbetert het geheugen en concentratievermogen en houdt uw hond in een goede gemoedstoestand.
Zink: bij stress kan de hond last hebben aan een tekort aan dit mineraal.
Vitamine E: deze vitamine speelt onder andere een rol bij de geleiding van signalen door het zenuwstelsel.

Stress bij vuurwerkgeluiden

Op het einde van het jaar gaat het vuurwerk weer massaal de lucht in. Dat zorgt bij heel veel honden voor veel stress en angst. Het is niet verstandig om pas in de laatste week van december kalmerende maatregelen te nemen. Dan bent u gewoon te laat. Beter is om nu alvast actief met uw hond aan de gang te gaan om hem kalm en rustig naar het einde van het jaar te loodsen. Begin nu met een kuur te geven met de vloeibare ingrediënten die hierboven beschreven staan. Herhaal deze kuur desnoods nog een paar keer. Op het moment dat uw honden ontspannen is, kunt u hem heel geleidelijk aan vuurwerkgeluiden proberen te laten wennen. Dat kan met behulp van een vuurwerk-CD of een ‘fireworks’ video die uw op YouTube kunt vinden. Speel deze geluiden amper hoorbaar af terwijl u met uw hond een spelletje doet. Als dit goed gaat, zet uw steeds de volumeknop iets hoger. Neem er de tijd voor. Het is nog lang geen Oud en Nieuw! Lees meer over vuurwerkangst bestrijden bij uw hond.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Download gratis het boekje ‘15 beste beweegtips voor honden’ t.w.v. € 4,95.

Gratis boekje "15 beste beweegtips voor honden"
Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen