Vuurwerkangst bestrijden? U bent weer te laat!

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 dec 2019

Veel baasjes worden begin november met de neus op de feiten gedrukt. Bij de eerste knallen realiseren ze zich weer dat hun hond panisch is voor vuurwerk. Het is dan te laat om nog iets aan deze angst te doen. Hoofdredacteur Eugène Mathijssen van Bewegen zonder Pijn beschrijft in dit verhaal hoe hij samen met zijn Bearded Collie deze luidruchtige periode door probeert te komen. En hij geeft een Gouden Tip als uw hond het op oudejaarsavond écht niet meer trekt.


Sinds eind oktober is het overal in Nederland weer raak. Het overgebleven vuurwerk van de afgelopen jaarwisseling wordt de komende maanden nog snel even opgemaakt. Dit tot grote ergernis van veel baasjes. De meeste honden zijn immers doodsbang voor knallen. Het is dan ook niet vreemd, dat veel media, dierenartsen, hondenscholen en websites nu met tips beginnen te strooien om vuurwerkangst bij honden te bestrijden. Maar dat is te laat. Uw hond beter leren omgaan met vuurwerk is een lang proces. Dat gaat u écht niet binnen een week of vier voor elkaar krijgen. Maar hoe kunt u samen met uw hond deze luidruchtige periode enigszins wél overleven? De allerbeste tip wordt al aan het begin van dit persoonlijke verhaal prijs gegeven!

Panische oudejaarshond

Zelf ben ik eigenaar van een Bearded Collie. Deze Schotse herdershond staat bekend als ‘angsthaas’, omdat dit ras uitzonderlijk bang is voor harde geluiden. Eind oktober geeft de biologische klok al aan dat er barre tijden aanbreken. De hond wil niet graag meer naar buiten en schrikt van elk geluidje. Naarmate de jaarwisseling nadert, nemen deze problemen alleen maar toe. Met als klap op de vuurpijl oudejaarsavond. Mijn eerste Bearded Collie lag dan de hele dag hevig te trillen in een hoekje van de kamer. Toen ze vijftien jaar oud was, was ik bang dat ze er in zou blijven. Toen ondernam ik een actie die iedere eigenaar van een panische oudejaarshond gewoon zou moeten kennen.

Ultieme stilteplek

Om tien uur heb ik haar in de auto getild en ben de snelweg op gereden. Daar hoor je nauwelijks het geluid van het vuurwerk. Al snel kwam ze tot rust en viel op de achterbank in een diepe slaap. Maar in Amsterdam blijft het tot ver na middernacht onrustig, dus ik was veroordeeld tot vier uur autorijden. Plotseling kwam er een plek in me op waar het waarschijnlijk doodstil zou moeten zijn. En dat bleek te kloppen. Ik parkeerde mijn auto op de parkeerplaats bij het Vlietermonument op de afsluitdijk. En inderdaad: er was niets te horen en niets te zien. Om twaalf uur was het zo muisstil, dat ik besloot om samen met mijn Beardie een wandeling te maken. Dit is het beste advies dat ik kan geven aan baasjes met een hond die heel panisch is voor vuurwerk.
Het is natuurlijk niet leuk om zonder je vrouw in het donker op de afsluitdijk de jaarwisseling te vieren. Dus hadden we het plan opgevat om het jaar daarop een camper te huren en op de afsluitdijk te overnachten. Dat is er niet van gekomen. Mijn hond moesten we een half jaar later laten inslapen.

Scherpe kantjes er vanaf

En toen kwam begin december pup Nikki. Vanaf de eerste dag heb ik haar vuurwerktraining gegeven. Terwijl ik met haar aan het spelen was, produceerde mijn computer deze vuurwerkgeluiden van Youtube. Eerst nauwelijks hoorbaar. Maar al snel kon de volumeknop helemaal open, zonder dat ze acht sloeg op de vuurwerkgeluiden. Dat heeft er voor gezorgd, dat de scherpe kantjes er af zijn. Een of twee knalletjes buitenhuis geeft geen problemen. En tijdens de luidruchtige jaarwisseling komt ze op de bank tussen ons in liggen. Zonder trillen.
In welke maand van het jaar u uw pup ook krijgt. Speel dagelijks een half uurtje met uw hond onder begeleiding van vuurwerkgeluiden. Het volume heel geleidelijk opvoeren. Hebt u een oudere hond die bang is voor knallen? Begin dan met deze training ergens eind februari als de hond al een paar weken geen vuurwerk meer heeft gehoord. Doe het favoriete spelletje en beloon rijkelijk met zijn of haar favoriete snack.

Vuurwerkvrij vakantiepark

Veel baasjes zullen dit probleem kennen. De hond wil op oudejaarsdag niet naar buiten om te plassen en te poepen. Ik zorg altijd dat ik ruim voor negen uur in de ochtend een wandeling maak. Dan is het meestal nog stil. De rest van de dag gaat me dat niet meer lukken. Of het moet flink landinwaarts waaien. Dan kun je zonder problemen op het strand wandelen. Daarom kiezen veel mensen voor een verblijf op een vuurwerkvrij park tijdens de jaarwisseling. Hier is wel een waarschuwing op zijn plaats. Dat het park vuurwerkvrij is, wil nog niet zeggen dat de omgeving dat ook is. Ik heb het één keer geprobeerd. Maar buiten het park werd carbid afgeschoten, zodat mijn eerste hond alsnog trillend in een hoekje lag. Dus informeer vooraf goed voordat u een huisje op een vuurwerkvrij vakantiepark gaat boeken.

Duitse discipline

Een omgeving zonder vuurwerkgeluid is de ultieme wens van bijna iedere hondeneigenaar. Het afgelopen jaar hebben we die proberen te vinden in het Moezelgebied van Duitsland. Tijdens de wandelingen konden we op grote afstand zo nu en dan een knalletje horen. Dankzij de vuurwerktraining kon Nikki daar goed mee om gaan. Op oudejaarsavond kon ik met haar om half twaalf gewoon nog een wandeling maken zonder gestoord te worden door vuurwerkgeluiden. Precies om twaalf uur stond ons een grote verassing te wachten. Hoewel we in een klein afgelegen dorpje logeerden, brak de hel los. Het knalde net zo hard zoals we gewend waren in Amsterdam. Tot onze grote verbazing hield het vuurwerk klokslag half een weer op. Het werd doodstil en bleef doodstil. Blijkbaar hebben Duitsers meer discipline dan wij Nederlanders.

Geruststellende feromonen

Is uw hond bang voor vuurwerk? Dan is het de komende tijd gewoon een kwestie van pappen en nat houden. De belangrijkste maatregel die u kunt nemen is om uw hond aan de lijn te houden. En vooral groepjes jongeren mijden die mogelijk vuurwerk bij zich hebben. Daarnaast kunt u middelen gebruiken die uw hond iets meer ontspanning geven. Begin nu met het geven van 200 mg Magnesium per dag aan kleine honden en 400 mg per dag als u een grotere hond heeft. U kunt gewoon tabletten kopen bij de drogist en door het eten stampen. Wat ook wat kan helpen is Bachbloem Rescue. Koop op tijd een flesje bij de dierenwinkel, want ze zijn vaak in de loop van december al uitverkocht. Een andere mogelijkheid is een halsband omdoen die geruststellende feromonen afscheidt. Soms hebben deze oplossingen wat effect. En soms ook niet. Mijn belangrijkste boodschap is om meer aandacht te geven aan de vuurwerkangst van uw hond op het moment dat u er misschien iets aan kan doen. En dat is als eind februari de rust weer is teruggekeerd.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.