Coronahonden moeten twee dagen wennen aan asiel

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 9 jul 2021

Het asiel worden momenteel overspoeld door honden. Mensen die tijdens de coronacrisis een pup in huis hebben genomen, zitten er nu mee in de maag. Ze gaan op vakantie of gaan weer meer naar hun werk. De eerste nachten in het asiel is voor de meeste honden vaak een heftige ervaring zo blijkt uit onderzoek.


Jaarlijks komen duizenden honden in een asiel terecht. Dit aantal zal de komende tijd stijgen, omdat veel mensen met hun ‘corona-hond’ in de maag zitten nu ze weer op kantoor gaan werken. Ondanks de goede zorgen van personeel en vrijwilligers kan het asiel voor honden een heftige ervaring zijn. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht onderzochten hoe goed honden zich kunnen aanpassen aan hun nieuwe omgeving op basis van hun nachtelijke activiteit.

Nachtcamera’s

Dit onderzoek werd uitgevoerd door Janneke van der Laan en collega-onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Het team vergeleek de nachtelijke activiteit van 29 asielhonden met die van 29 honden die in hun eigen huis verbleven. Daarbij maakten de onderzoekers gebruik van nachtcamera’s en een activiteitentracker die aan de halsband was bevestigd. Ze ontdekten dat asielhonden ‘s nachts veel minder sliepen dan ‘thuishonden’. Vooral tijdens de eerste twee nachten die ze in het asiel moesten doorbrengen. Deze rusteloosheid nam in de loop van de tijd wel af, maar zelfs na twaalf dagen in het asiel sliepen de asielhonden ‘s nachts nog steeds minder dan de thuishonden.

Kleine asielhonden

“Deze onrust zagen we ook terug bij hormoonmetingen in de urine van asielhonden”, zegt Janneke van der Laan. Asielhonden hadden hogere waarden van het stresshormoon cortisol in de urine. Opvallend was ook, dat kleinere asielhonden de eerste twee nachten rustelozer waren dan grotere opvanghonden. “Het lijkt erop dat honden minimaal twee dagen nodig hebben – maar vaak ook langer – om te wennen aan hun nieuwe omgeving. Mensen slapen meestal ook de eerste nacht minder goed in een nieuwe omgeving, bijvoorbeeld aan het begin van een vakantie.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.